Socionika un psihosofija

Ar šo paziņoju, ka 15.08.2015. domubiedru grupa "Socionika un psihosofija" tiks slēgta un dzēsta uz visiem laikiem.
Ņemot vērā krasās viedokļu atšķirības starp dažādām grupām un strāvojumiem, kas izmanto socionikas un psihosofijas vārdu, uzskatu par labāku norobežoties no nekvalitatīvas informācijas izplatīšanas. Es būšu publiski pieejams tikai tām personām, kas ar mani kontaktējas vismaz reizi mēnesī.
Komentāri (5)

Rita Liepiņa13. aug 12:29
Piekrītu, jo man ir pietiekoši informācijas grāmatās. Paldies par sadarbošanos, tā bija noderīga. (flower)
Līga Resčevskavakar 09:42
Vai tad noteikti arī jādzēš? Kādēļ?
Elvis Krumholcsvakar 10:44
Zudusi ir šīs domubiedru grupas jēga!
Līga Resčevskavakar 11:29
Bet diskusijas jau ir bijušas vērtīgas., vai tad obligāti vajag likvidēt tās? Nevienam tak dzīvot netraucē un informācija milzumdaudz
Gints Veissšodien 14:31
Arī tad, ja te neviens vairs nediskutē, ir ļoti daudz veco ierakstu, kurus var lasīt un rakties dziļāk arhīvos. Ja domubiedros aktīvi diskutē, tad visi lasa tikai jaunākos komentārus un neko vairāk. Lai vecākas diskusijas tiktu lasītas, ir noderīga dīkstāve. Otrajos domubiedros arī diskusijas ir apstājušās, visi pārvākušies uz feisbuku. Man aktīvas diskusijas ir interesantas tikai tad, ja pats tajās piedalos, bet aktīva diskutēšana paņem nelietderīgi daudz laika un garīgās enerģijas. Kādu laiku var diskutēt, bet pēc tam tas apnīk un iztukšo. Ja es pats nediskutēju, tad man labāk patīk lasīt vecus ierakstus un meklēt tajos kaut ko interesantu un unikālu.


Guļenko padomi funkciju attīstīšanai
18. jan 2011 17:06
Inita Dāniele
http://www.socioniko.net/ru/articles/vyr… Izlasīju ar lielu interesi un pat sāku kaut ko no funkcijām saprast. Pie tam man šie padomi izraisīja ļoti atšķirīgu reakciju - no pilnīgas piekrišanas, līdz galējai nepatikai. Uzrakstīšu īsumā savas izjūtas. Varbūt pēc tām var spriest par funkciju izvietojumu?

Varas sensorika
Nepatīk man tie padomi, ne sporta veidi, ne gaļa lielos daudzumos. Tāda veida attieksme pret cilvēkiem arī nav pieņemama. Negribu attīstīt, nevajag man to varas sensoriku!

Iespēju intuīcija
Tie spora veidi man sapņu līmenī ļoti patīk, diemžēl vestibulārais aparāts nekam neder. Graudus ēdu. Interešu daudz, idejas rodas. Iznāk, ka šo funkciju attīstu. Gribētos vairāk…

Sajūtu sensorika
Dabā staigāju, ogas, sēnes vācu. Labprāt pārtiktu no dabiskiem produktiem. Saunu neciešu, karsti. Tos pārējos padomus spētu ievērot ar lielu piespiešanos. Bet laikam vajadzētu…

Laika intuīcija
Ar diētām, ķermeņa attīrīšanām laiku pa laikam aizraujos. Jogu, mēģināju, bija garlaicīgi. Patiesībā arī tie pārējie padomi ne priekš manis, neinteresē tas viss…

Emociju ētika
To visu es daru visu savu mūžu, pat pārāk daudz. Neliekas, ka tāpēc būtu attīstījusies mana emociju ētika.

Darbības loģika
Nu to es visu laiku daru, nevis tāpēc, lai ko attīstītu, bet vienkārši patīk – tūrisms, darbs dārzā (izņemot futbolu) Jā, algu prasīt arī neesmu iemācījusies…

Attiecību ētika
Lasot šo padomus, sajutos slikti. It kā man kāds dikti „uzbrauktu”, liktu darīt to, ko nevēlos, bet atteikt nevaru… Sāpīgā funkcija?

Struktūrloģika
Negribu attīstīt, nepatīk man tādi cilvēki, negribu būt robots! Pie tam dažas iezīmes no tā sevī redzu, gribu tikt vaļā, nevis attīstīt. Šie padomi mani kaitina…

Artis Dejus 18. jan 2011 21:10
Pēc Guļenko, lai attīstītu varas sesnoriku, ir jānodarbojas ar spēka sporta veidiem ...
Lai attīstītu iespēju intuīciju, ir jānodarbojas ar sporta veidiem, kas nodzen masu ...
Ja grib attīstīt laika intuīciju, tad būs nepieciešama stingra diēta ...
Lai attīstītu emociju ētiku, jāēd asi, sāļi u.tml. ēdieni (laikam tāpēc, lai garša izsauktu emocijas)
Ja grib darbības loģiku uzkačāt, tad jāskrien garas distances, jānodarbojas ar dinamiskiem sporta veidiem (darbības loģika taču ir dinamiska), jānodarbojas ar tūrismu ...
Ja grib attīstīt attiecību ētiku, jāēd saldi ēdieni (laikam attiecību ētika ir saldā funkcija), jāizvairas no asām kustībām (ar sportu nodarboties nedrīkst!) ...
It kā es savulaik centos pēc Guļenko attīstīt darbības loģiku un varas sensoriku, bet kāds biju tāds paliku tajā jomā.

Ainārs Baginskis 18. jan 2011 22:16
Guļenko baigais nazis. Bet čali ar gurķiem viņš tomēr pušu nesit.

Inita Dāniele 19. jan 2011 11:21
Nu, jā, diez vai ar pareizu ēšanu šajā gadījumā kas mainīsies. Es tikai domāju par ko citu - ja kādam cilvēkam ir izteiktas tās īpašības, kas minētas šajos padomos, vai tas liecina, ka tā viņam ir bāzes, vai demonstratīvā funkcija?

Gints Veiss 19. jan 2011 13:45
Nu tas būtu tā, ja bāzes funkcija, tad tas viss pašsaprotams, sen jau tā tiek darīts. Ja radošā, tad eksperimenti un revolucionāri jaunizmēģinājumi. Ja lomas funkcija, tad darbošanās skata pēc, lai citiem pierādītu, ka darbojies. Ja ievainojamā, tad nē, nē, tas ir kaut kas briesmīgs. Ja suģestīvā, tad nekritiski tik uz priekšu līdz veselības samaitāšanai.

Ieva Luīze 19. jan 2011 14:54
Initai "Es tikai domāju par ko citu - ja kādam cilvēkam ir izteiktas tās īpašības, kas minētas šajos padomos, vai tas liecina, ka tā viņam ir bāzes, vai demonstratīvā funkcija?" manuprāt, to tā droši uzreiz arī nevar pateikt, bet visbiežāk tomēr beigās izrādās, ka tā ir bijusi demonstratīvā jeb fona, kura nāk līdzi cilvēkam kā uzvārds.

Gints Veiss 19. jan 2011 15:21
Astoto funkciju es gan negribētu saukt par demonstratīvu, jo tā lec arā neapzināti un pati persona to uztver kā pašsaprotamu, ka pats gandrīz nepamana, bet citi to pamana.
Astotā fona funkcija attiecībā uz padomiem varētu izpausties tā - es jau to visu laiku daru, bet vai no tā ir kāda jēga, nezinu. Nedarīt arī nevaru, jo to visu sanāk izdarīt kaut kā automātiski.

Ainārs Baginskis 19. jan 2011 19:47
Astoto funkciju es gan negribētu saukt par demonstratīvu, jo... Astoto funkciju droši var saukt par demonstratīvu - lielas lietas grib darīt. Zīmējas ar saviem panākumiem!

Ainārs Baginskis 19. jan 2011 20:02
Grib būt izlecēja!

Bērziņu Silva 19. jan 2011 20:19
bet raustās.

Ainārs Baginskis 19. jan 2011 20:21
Un labi prot pieprasīt savas tiesības.
Bet raustās.

Inita Dāniele 21. jan 2011 09:48
Interesanti, vai vēl kāds bez manis tos padomus izlasīja un vai radās līdzīgas izjūtas? Vai, tas, ka man, šos padomus lasot, kļuva skaidrākas funkcijas, liecina par darbības loģiku kā bāzes funkciju? (Ja īsi un skaidri uzrakstīts, kas jādara - saprotu. A modeli Miķelsones grāmatā varēju lasīt no visiem galiem - gudrāka netiku). Un ja man gribas tikt vaļā, no struktūrloģikas un mani tie padomi atbaida, vai tas liecina par to, ka tā ir ierobežojošā funkcija?

Artis Dejus 21. jan 2011 10:18
Izlasīju. Man tie padomi tā ne visai. Neiesaku uztvert tos nopietni.

Inita Dāniele 21. jan 2011 10:26
Es tos neuztveru kā padomus, bet gan kā funkciju aprakstus.

Artis Dejus 21. jan 2011 14:51
Bet ja Tev piedāvātu kādas Z funkcijas aspektu aprakstu, piemēram, - nemateriālās pasaules izpratne, spēja saprast saistību starp procesiem, cilvēka iekšējā "mūzika", spēja saprast ietekmi, spēja paredzēt notikumus, tad nebūtu vieglāk uztvert?

Gints Veiss 21. jan 2011 14:58
Man ir Guļenko grāmata, kur tie padomi aprakstīti. Lasīju tos pirms 3 gadiem, tagad pārlasīju. Nu kā lai ņem, sava daļa taisnības tajā visā ir. Bet vairāk nevis kā ieteikumi, bet kā konstatējumi, vai es to vispār daru, vai man tas padodas viegli vai atbaida.
Varbūt komiskākie šķita padomi, kā attīstīt attiecību ētiku. Pasēdiet pie gultas slimajam, jūtiet līdzi utt.
Lasot par struktūrloģiku tas viss likās interesanti no tāda viedokļa, ka aprakstītas bija tādas īpašības, no kurām es gribētu atkratīties, lai nepārvērstos par apnicīgu sausiņu, bet tur tās tika pasniegtas kā ļoti interesantas un attīstāmas, jo tās dod savus plusus lietišķā darba komunikācijā.
Runājiet tikai par lietu, vienmērīgā monotonā tonī, izslēdziet emocijas, elpojiet vienmērīgi, nežestikulējiet, nemainiet sejas izteiksmi, izstrādājiet vienu vērtību sistēmu un stingri turieties pie tās. Skrupulozi izpildiet savus darba pienākumus un neuzņemieties jaunus uzdevemus, kamēr tas viss nebūs pabeigts.
Tie drīzāk ir ieteikumi, kā kļūt par intraverto racionālo tipu. Ja persona ir nelabojams racionālais intraverts, tad jau viņš to skrupulozi pilda un vēl lepojas ar to.


Ekstraversija nosaka mūzikas gaumi!
Lai pilnīgāk izprastu, kādā veidā smadzeņu darbība ietekmē mūzikas žanru izvēli, jums jāzina mazliet vairāk par ekstraversijas veidošanos un smadzeņu darbības saistību ar to.
Ierosa ir fizisks vai psiholoģisks stāvoklis, esot nomodā un atbilstoši reaģējot un stimuliem. Temperamentu teorijas „tēvs” Aizenks (Eyesenck) ir postulējis, ka individuālās atšķirības attiecībā uz to, vai cilvēks ir intraverts vai ekstraverts, nosaka iedzimtība. Retikulārās formācijas mijiedarbe ar frontālajiem neokortikālajiem laukiem nosaka CNS stiprumu, kas savukārt saistāms ar intraversijas un ekstraversijas izpausmēm cilvēka raksturā. Pētnieks Grejs (Gray,1981) ir pierādījis, ka spēcīga nervu sistēma piemīt ekstravertiem cilvēkiem, bet vāja – intravertiem.  Vides informācija no sajūtu orgāniem pa nervu ceļiem nonāk smadzenēs, kur ierosas kavēšanas procesi rada attiecīgas atbildes reakcijas.Ekstravertiem piemīt nosacīti spēcīgi kavēšanas procesi un vāja ierosa. Principā viņu nervu sistēmas ir stipras, kas nozīmē, ka viņiem piemīt augsts izturīgums pret ārējiem kairinātājiem. Introvertiem — otrādi —ir spēcīgi iekšējie ierosas procesi un vāja kavēšana. Tātad introvertiem pārsvarā raksturīgs vājais nervu sistēmas tips ar zemāku spēju panest ārējos kairinājumus. Tādējādi ekstravertu smadzenes uz kairinātājiem pārsvarā reaģē lēni un vāji, atrodas it kā izteiktākā stimulu izsalkumā (badā), un viņi izjūt vēlēšanos pēc stipras sajūtu stimulācijas. Tas liek viņiem meklēt uzbudinājumu ārējā apkārtējā vidē, piemēram, apmeklējot vakarus (kompānijas), draudzējoties vienlaikus ar daudziem cilvēkiem, iesaistoties riska situācijas utt. Introverti, otrādi, jau no dzimšanas ir vairāk kortikali uzbudināti (aktivēti), viņu smadzenes uz stimuliem reaģē ātrāk un stiprāk, un viņi var izturēt tikai nosacīti nelielas stimulu intensitātes, jo nervu sistēmas ir vājākas (Karpova, 1998).
Tas izskaidro arī to, kādēļ intravertiem patīk mierīgāka, maigāka mūzika, bet ekstraverti meklē ātrus tempus, ritmiskumu un dinamiku, proti, viena no teorijām, kādēļ cilvēki izvēlas attiecīgu mūzikas žanru, ir vēlme apmierināt dziļākās, ar smadzeņu funkcionēšanu saistītās fizioloģiskās vajadzības smadzeņu garozas  un centrālās nervu sistēmas (CNS) līmenī. Saskaņā ar optimālās stimulācijas modeli (Eysenck, 1990; Zuckerman, 1979, kā minēts Delsing, Bogt, Engels & Meeus, 2008), cilvēki izvēlas tādus mūzikas žanrus, kas tuvina viņus individuālajam un tieši konkrētam cilvēkam optimālajam ierosas modelim. Piemēram, ekstraverti cilvēki, kam ir zema ierosa, izvēlas mūziku, kas varētu šo līmeni celt (tātad aktīvu, ritmisku, dinamisku), bet intraverti izvēlas pretēju mūziku, lai izvairītos no ierosas pārstimulācijas (Daoussis & McKelvie, 1986, kā minēts Delsing, Bogt, Engels & Meeus, 2008).
Publikāciju sagatavoja Linda Tīruma
(avots - http://www.rigabrain.com/blog/2010/12/05… )

Komentāri (5)

Andris Baranovskis27. jūn 2014 13:18
Vai nebūtu pareizāk teikt, ka introverto nervu sistēma ir vienkārši jūtīgāka, bet ekstraverto mazāk jūtīgāka. Šķiet stiprums un vājums, vedina uz pārākuma salīdzināšanu, kas protams tā netika domāts.
Rita Liepiņa27. jūn 2014 22:46
Man kā ekstravertam patīk ritmiska un skaļa mūzika. Tā it kā stimulē, bet nemaz netraucē. Bet zinu
cilvēkus, kas ir intraverti un nepatīk skaļa mūzika. Tātad var runāt par pārākuma salīdzināšanu, kā
arī pareizi vien būs, ka ekstraverto nervu sistēma ir mazāk jūtīgāka.
Andris Baranovskis27. jūn 2014 22:48
Es tikai reizēm piekasos par valodas lietojumu, lai būtu adekvātāk un cienīgāk, cik nu iespējams.
Anitra Eglīte - Darģe28. jūn 2014 13:30
Nu, ja runājam par kādas nervu sistēmas pārākumu, tad, man domāt, ka jūtīga nervu sistēma ir pārāka par nejūtīgu. Tam jau nervu sistēma ir domāta - lai justu.
Rita Liepiņa28. jūn 2014 16:20
No vienas puses jau tas tā būtu, bet jūtīga nervu sistēma vairāk piemērota, lai izpaustu emocijas, kas
vairāk raksturīgs melanholiskajam temperamentam. Bet, ja iet runa par nervu sistēmas stiprumu un
noturīgumu, tad tie būs ekstravertie tipi. Jo intraverts ņem enerģiju no sevis, tāpēc ir jūtīgāks, ātrāk
nogurst un ir nervozāks. Bet ekstraverts ņem enerģiju no apkārtnes, tāpēc ir noturīgāks emocijās un
pietiek enerģijas ilgākam laikam. Katrs tips ir unikāls pats par sevi, tikai ir atšķirības, kas katram ir
raksturīgas.

www.Vieds.lv

Ezotēriķi izveidojuši jaunu vietni uz līdzīgiem principiem kā Draugiem.lv. Viņa domāta cilvēkiem, kas meklē ezotēriskas, psiholoģiskas, mistiskas, garīgas, noslēpumainas, ar senvēsturi un maģiju saistītas lietas. Var  ienākt izlasīt tāpat, var izveidot savu profilu un savā dienasgrāmatā likt citiem noderīgu informāciju, sarunāties forumā ar līdzīgi domājošajiem, likt atrastus interesantus video no youtubes( pagaidām, vēlāk varēs no citām vietām), linkus vai nu savā blogā jeb dienasgrāmatā vai adminim palūgt, lai ieliek kopējā "Vietnes" Ja rodas jautājumi, var rakstīt man vai te.
Komentāri (10)

Ainārs Baginskis13. dec 2010 17:05
vieds.lv
papardeszieds.lv
...
Daudz kur noderīgu informāciju var atrast:)
Olita Niedrite14. dec 2010 16:27
Vispirms jāizveido pašiem profili un jāsaliek tā informācija savos blogos, tikai tad būs ko meklēt. No malas neviens neko nedos. Izgaudoju arī socionikas sadaļu, tikai nav laika tur kaut ko salikt.
Olita Niedrite16. dec 2010 16:42
Divas meitenes jau pilda centrālo vietnes Rakstu sadaļu ar socionikas izskaidrojumiem priekš iesācējiem šajā nozarē:))
Bērziņu18. dec 2010 14:22
Principā uzskatu, ka Olitai socioniku labāk nevajag reklamēt.
Laine 18. dec 2010 15:17
?
Ainārs Baginskis18. dec 2010 15:27
Lai neaizbaidītu cilvēkus.
Bērziņu18. dec 2010 15:50
Ainār - (flower)
Gints Veiss18. dec 2010 15:29
Socionikas salikums ar mistiku, ezotèriku un paranormàlàm lietàm piedod socionikai magisku pieskañu. Un ir jau arì mistiskas lietas socionikà - balti un melni kvadràti, baltà ètika un melnà ètika, baltie duàlie un melnie revizori, nàkotnes paregosana, vèstures cikli pa kvadràm, laimi un ìsto risinàjumu vèstosà magiskà tabula.
Olita Niedrite18. dec 2010 17:04
Labi , apsolos nereklamēt tieši socioniku:D
Gints Veiss18. dec 2010 18:48
Iepazinos ar vieds.lv rakstìto par socioniku. Savà ziñà rakstìtais dublè Mikelsones màjaslapà rakstìto pamatinformàciju. Un kopumà ir iznàkusi tàda kà cela noràde uz socionikas skolu. Lìvijai svarìgàkais akcents ir uz to, ka socionika palìdz sakàrtot attiecìbas un izveidot laimìgu gimeni. Tas ir tas, kas piesaista kursiem un konsultàcijàm lielàkoties sievietes, kuràm rùp attiecìbu uzlabosana vai noturèsana. Ar siem jautàjumiem arì pàrsvarà aizñemti psihologi un psihoterapeiti.