Vai pastāv sajūtu sensorika ārpus socionikas

Jēdziens "sajūtu sensorika" Google meklētājā latviski uzrādās tikai saistībā ar socioniku aptuveni 7 avotos. Meklējot krieviski "сенсорика ощущений" uzrādās 61 tūkstošos avotu. Daudz! Taču pāršķirot nākamo lapu, meklētājs atbild, ka ir tikai 110 rezultātu. Kur palika pārējie tūkstoši? Meklētājs atbild, ka tas izslēdza rezultātus, kuri atkārtojas. Milzīga daļa avotu ir skopa Copy-Paste informācija vienā teikumā, kurā atkārtojas viens un tas pats.
Rezultāti uzrāda bezgalīgi daudz kopētu un vienveidīgu informāciju saistībā tikai ar socioniku, kas atklāj pašas socionikas popularitāti Krievijā. Lai arī meklētājs dod daudz rezultātu, tā arī neizdevās atrast nevienu avotu, kurš nebūtu saistīts ar socioniku. Krieviski ir iespēja meklēt "белая сенсорика", kas ir tīri socionisks žargons.
Salikto jēdzienu "sajūtu sensorika" ārpus socionikas arī Krievijā neizmanto, un ar to nav pazīstami cilvēki, kuri sevi neuzskata par socioniķiem. Ārpus socionikas ir iespēja atrast tikai avotus, kuros ir runa par sensoriku vai sajūtām atsevišķi. Ja izdotos atrast pārliecinošu skaidrojumu, kādā veidā sajūtu sensorika darbojas bez socionikas, tas būtu vismaz kaut kāds pierādījums, ka šāda psihes funkcija eksistē. Lai tiktu skaidrībā, mēģināšu atrast atbildi, kā šos vārdus izskaidrot, tad salikt tos kopā.
Google tulkotājs vārdu salikumam "sajūtu sensorika" dod tulkojumu "сенсорное восприятие". Angļu valodā "сенсорное восприятие" tulkojas kā "sensory perception". Vārdu salikums "сенсорное ощущение" Google meklētājā arī dod niecīgus rezultātus. Bez pēdiņām uzrādās vairāk kā 4 miljoni rezultātu. Var atrast vārdu salikumus "sensorie analizatori", "sensorā sistēma", "sensorie procesi". Te ir iespēja meklēt atbildi.
Pats vārds sensorika ir jaunvārds, kas ir radies no vārdiem sensors un motorika. Lielākoties cilvēki vārdu sensors pazīst kā sinonīmu vārdam "skārienjūtīgs". Ikdienā plaši tiek lietoti skārienjūtīgi telefoni ar sensoro ekrānu. Var būt daudz un dažādu iekārtu ar smalkiem sensoriem, kuri konstatē kustību, gaismas pārmaiņas, mitrumu, spiedienu, pieskārienu, temperatūru. Jo jūtīgāka iekārta, jo straujāk tā reaģē. Sensorie analizatori tiek pielietoti iekārtu automātikā un signalizācijā.
Pamatā sensorās sajūtas dzīvā organismā var saistīt ar nervu receptoru uztveri, kuri atrodas uz ādas, muskuļos, iekšējos orgānos. Rokās un plaukstās ir vairāk sensoro receptoru. Jebkurš receptoru kairinājums rada savas sajūtas, ietekmē domu gaitu, rada atbildes reakciju. Darot roku darbu ķermenis uztver svara, virsmas un muskuļu sajūtas. Var būt taktilās taustes sajūtas, ādas sajūtas, siltuma vai aukstuma sajūta, receptori iekšējos orgānos. Tā ir fizioloģija. Ar receptoru sākas refleksa loks. Receptora kairinājums ir sensorā uztvere, kura rada kādas fiziskas sajūtas.
Papildinot sensoro uztveri ar motoriku, rodas dažādas organisma reakcijas. Tā var būt kustība, darbība, muskuļu savilkšanās, runa, ādas reakcijas, sekrēcija iekšējos orgānos, zarnu muskulatūras darbība, lai pārvietotu barību. Sensoro signālu un motorikas procesu mijiedarbību sauc arī par kinestētiku.
Runājot par sensoro tipu, nezinātājs domās, ka runa ir par kādu ļoti jūtīgu cilvēku, kurš strauji reaģē uz apkārtējās vides maiņām. Šādu tipu tiešām varētu izdalīt un saukt to par sensitīvo tipu. Šāda tipa cilvēks lielākoties cieš no psihoneiroloģiskajām problēmām, jo viņam visur rodas diskomforts uz nervu pamata. Viņš ir pārāk jūtīgs.
Sensitīvais tips nav socionikā izdalītais sensorais tips. Jūtīgs cilvēks strauji reaģē uz sensoru kairinājumu atsevišķos punktos, pastiprinot reakciju ar spilgtu iztēli. Sensorais tips jūt realitāti ar visu ķermeni vienmērīgi, viņa receptoru (sensoru) signāli ir savā starpā saistīti ar vienu kopējo sajūtu. Ir vēl runa par telpas izjūtu. Sajūtu tips uztver visu kopā, kas veido telpisku sajūtu.
Salīdzinājumā var minēt mūsdienās populāru braucamrīku, kas saucas giroskūteris: "Контролер гироскутера подобен вестибулярному аппарату человека. Гироскоп определяет наклон платформы и подает информацию в "мозг" контролера. В классической компоновке мини-сигвеев используется три гироскопа: два нужны для того, чтобы гироскутер держал равновесие и не падал, а третий следит за его положением в пространстве."
Meklējot informāciju par sonsorajiem analizatoriem, lielākā daļa avotu raksta par redzes un dzirdes analizatoriem. Tā ir svarīga sensorās sistēmas daļa, taču izdalot atsevišķu sensoro tipu, ir runa par citu sensorās sistēmas daļu, kura saucas somatosensorā sistēma. Tulkojums no krievu valodas: "Somatosensorisko sistēmu veido nervu sistēmas receptori un apstrādes centri, īstenojot tādas maņu formas kā pieskāriens, temperatūra, muskuļu sajūta. Tā uzrauga ķermeņa daļu telpisko stāvokli savā starpā."
Somatosensorā sistēma ir cieši saistīta ar muskuļu darbu un tonusu. Taču tā ir ļoti saistīta arī ar visu ķermeni. Kāda ir saistība roku muskuļiem ar ķermeni? Darbojoties tikai ar rokām, cilvēks ātri nogurst. Iesaistot roku darbā visu ķermeni, tiek iesaistītas daudzas muskuļu grupas, kustības ir plastiskākas. Ķermenis nodrošina vajadzīgo roku muskuļu amortizāciju. Katra darba operācija prasa arī operatīvu ķermeņa stāvokļa maiņu..
Ķermeņa plastiskumu var saistīt gan ar nelielu tauku slāni, gan veiklu muskuļu sajūtu regulāciju. Lai ķermenis būtu plastisks, muskuļi nedrīkst būt pārmērīgi sasprindzināti. Tiem jābūt atslābinātiem, tai pat laikā muskuļos ir nepieciešams neliels tonuss, lai jebkurā brīdī tie darbotos. Somatosensorā sistēma nodrošina spēku un tonusa sadali pa visu ķermeni vienmērīgi, lai vienlaicīgi varētu darboties daudzas muskuļu grupas.

 Gints Veiss