Askētiskā loģika un emocionalitāte mīlas lietās

Nebūs taisnība, ka loģika tiecas pēc ētikas un emocionalitātes. Ja es domāju loģiski, es meklēju papildinošu pavedienu tālākajai loģiskajai domu gaitai. Loģika ir seksuāli un emocionāli auksta, sievieti tādā situācijā es uztveru kā domubiedru, bet ne kā tipisku sievieti. Kad es tiecos pēc sievietes jutekliski, tad lieku savu loģiku malā un meklēju sevī ētiskā intelekta rezerves.
Brīvajā laikā un sirdslietās nav tādu absolūti loģisko. Bez sajūtām un emocijām seksuālā strāvojuma nav. Ar tehnisku loģiku ir iespēja gūt panākumus darbā, bet ne attiecībās un mīlas lietās. Emocionālie tipi pēc absolūti loģiskajiem var tiekties tikai tādā nozīmē, lai kāds cits ar prātu atrisinātu kādu sarežģītu uzdevumu, piemēram, nomainītu pilošu krānu vai salabotu automašīnu. Tas ir darbs, darījums vai tradicionāla sieviešu un vīriešu darbu dalīšana ģimenē.
Vērtējot vienpusīgi, loģiskie tipi spēj raksturot tikai cilvēku darbā un domāšanā, kurā jāieliek vīrietim raksturīgs prāts un intelekts. Emocionālie tipi raksturo vīrieti tikai kā dzīves baudītāju vai skatuves mākslinieku, kuram piemīt ļoti daudzas sievišķīgas īpašības. Bet tas vairāk izpaužas brīvajā laikā, kurā ir plašākas iespējas klausīties mūziku, dziedāt, dejot un baudīt dzīvi. Ikdienā cilvēks nemēdz būt ne absolūti loģisks, ne pilnīgi emocionāls. Tās ir divas sfēras, kuras katra atrod savu vietu. Loģiskais tips būs tehniski domājošs darbā, saimniecībā vai kādos tehniskos vaļaspriekos, bet atpūtā un draugu lokā viņam ir lielāka iespēja izpaust savu emocionalitāti.

AIZVĒRTĀ DOMĀŠANA UN ATVĒRTĀ EMOCIONALITĀTE
Junga dalījums domātājos un emocionālajos tipos lielā mērā dublē gan dalījumu vīriešos un sievietēs, gan arī intravertos un ekstravertos. Tā īsti vārdam domātājs atbilst tikai dziļš un noslēgts intraverts. Ekstravertajai psihes daļai piemīt lielāka enerģija, kura izpaužas uz āru ar kādām emocionālām izpausmēm. Arī tad, ja tā ir darbības loģika, šī loģika strādā ļoti ātri reālajā laikā un to pavada savas emocijas. Ekstravertajā stāvoklī cilvēks rīkojas strauji un veikli, viņš daudz nedomā. Intravertās funkcijas ir klusas, mierīgas, ārēji nepamanāmas, tās vairāk veicina pacietīgu padziļinātu domāšanu.
Ietipojot vīrieti kā intraverto emocionālo tipu, emocionalitāte viņam vairāk būs kā dzīve spilgtā un krāsainā iztēles pasaulē, kas vienpusīgi raksturo kādus sapņus, izklaidi, fantāzijas, bet kas galīgi neraksturo viņa praktiskās un profesionālās prasmes. Noslieci uz intraversiju viņam drīzāk dod domāšana, kura rada noslieci izolēties, lai vienatnē netraucēti darītu profesionālus vai praktiskus darbus un domātu par sarežģītiem jautājumiem.
Nosakot tipu, intraverts vīrietis biežāk nokļūs domātāju sadaļā, bet sieviete emocionālo tipu sadaļā. Sievietei būs izteiktāka uz āru vērsta emocionalitāte, līdz ar to viņai būs mazāk izteikta uz intraversiju velkošā domāšana, vairāk izteikta komunikabilitāte un atvērtība.
Sieviete ar savu emocionālo atvērtību daudz veiksmīgāk spēj gūt profesionālus panākumus ar savu šarmu un skaistumu. Viņa prot veiklāk runāt ar klientiem un pacientiem, no viņas staro uz āru vērsta sievišķīga emocionalitāte. Vīrietim savukārt emocionalitāti bloķē viņa intravertajā psihes daļā esošā domāšana. Lai vīrieti varētu saukt par emocionālo tipu, viņam jābūt komunikablam, smaidīgam, atvērtam, elastīgam ar acīmredzamu ekstraverto potenciālu. Intraverts vīrietis arī ar bagātu iekšējo emociju pasauli biežāk būs domātājs.
Darbā ar cilvēkiem intraverta emocionālā tipa sieviete ir atvērta un komunikabla, bet mājās viņa vēlas savu miera ostu, kurā var netraucēti domāt un veikt praktiskus darbus. Brīvais laiks paiet mājas darbos vai rušinoties pa dārzu. Intravertam cilvēkam emocionalitāte un domāšana atrod savu atšķirīgu darbības lauciņu. Domājot emocijas ir klāt iztēlē, bet ārēji šīs emocijas nav pamanāmas.

DAIĻRUNĀTĀJI
Emocionālo tipu un domātāju var atšķirt pēc valodas. Domātājs runā un raksta sausākā un tehniskākā valodā, emocionālais tips izplūst daiļrunībā un emocionāli tēlainos uzsvaros. Notikumi tiek atainoti spilgti un teatralizēti ar kāpinājumiem un dramatizējumiem. Biežāk tāda būs sieviešu kompānijas leksika.
Karstasinīgām dienvidu tautām, it sevišķi itāļiem, spāņiem un portugāļiem tēlaina emocionalitāte psihē un valodā ir izteiktāka. Tās ir komunikablas un ekstravertas tautas. Tas izpaužas tautu mentalitātē, valodas ir poētiskas un melodiskas, ļaudis bieži dzied un līksmojas. Tas viss saplūst ar ikdienu un dzīvesveidu.
Tautās ar izteiktu tēlainu emocionalitāti ir lielāks dzejnieku, mūziķu un mākslinieku īpatsvars. Bezgalīgi daudz dziesmu tiek dziedāts par mīlu, sarunas tiek bagātinātas ar emocionāliem uzsvariem. Pateicoties daiļrunībai emocionālā tipa vīrieši spēj salauzt daudzu sieviešu sirdis. Tā ir vārdu meistarība.
Daiļrunātāji prot suģestēt. Ar emocionālas daiļrunības palīdzību ir viegli kļūt par reklāmas aģentu. Komunikablie daiļrunātāji ir veikli tirgotāji. Ar daiļrunību pārpilnas reklāmas suģestē, aicina un veido emocionālo priekšstatu par mūsdienu modi un labklājību. Lietas pievilcība tiek vērtēta pēc tā, cik skaisti un krāšņi reklāmdevējs apraksta funkciju brīnumainās un unikālās īpašības.
Lai arī no malas dienvidu tautas izceļas ar atvērtību un daiļrunību, tā ir tikai publiskā atvērtība un sarunas atpūtas pauzēs. Pārmērīgi komunikabli daiļrunātāji prot atpūsties, bet tie nav diez ko pacietīgi strādātāji. Strādīgam daiļrunātājam piemīt arī sava loģiskās domāšanas daļa, kura vairāk izpaudīsies vienatnē darot praktiskus darbus.
Dīvainā kārtā dienvidu zemēs daiļrunātāji biežāk ir vīrieši nevis sievietes, jo vīriešiem ir lielākas iespējas komunicēties un baudīt atpūtu. Dienvidu sievietes atgādina intravertes, jo tās vairāk dzīvo pa māju un strādā mājsaimniecībā. Valstīs ar lielāku sieviešu līdztiesību sievietes ir komunikablākas un atvērtākas, kas ļauj atraisīt savu ekstraverto psihes daļu.
Ziemeļu puslodē sievietes biežāk būs daiļrunātājas savā starpā, vīrieši biežāk būs intraverti domātāji. Tautas mentalitāte nosaka to, kura psihes daļa vairāk parādās sabiedrībā. Daiļrunība vīrietim vairāk ir saistīta ar dienvidniecisku ekstraverto emocionalitāti, bet ziemeļu vīrietis vairāk būs intraverts ar izteiktāku loģisko domāšanu.
Gints Veiss