Tipu ārējās pazīmes

No psiholoģisko tipu dalījumiem svešu cilvēku vidū ir labums tikai tad, ja tipu var noteikt ātri un bez kādiem testiem. Paskaties uz cilvēku, mazliet padomā un uzreiz viss skaidrs. Tā ir iespēja iekrist uz ārišķībām un stereotipiem, tomēr ir savas specifiskas pazīmes, kuras dod iespēju izdalīt kādu pazīmi, par informāciju izmantojot žestus, kustības, ķermeņa valodu, balsi, frizūru un apģērbu.
Satiekot jebkuru svešu cilvēku pat neapzināti tas domās tiek ieskaitīts pie kāda tipa. Biežāk tas ir vienkārši stereotips. Cilvēks var izskatīties pēc tipiska bezdarbnieka, tipiska eiropieša, tipiska jaunieša, tipiska studenta vai tipiska birokrāta. Ārējo izskatu ietekmē laikmets, mode, izglītība, tautība, labklājības līmenis, reliģiskā piederība un daudz kas cits. Tas aizēno iedzimtas tipoloģiskas pazīmes, bet to ir jāņem vērā kā svarīgu personības sastāvdaļu.
Ja izdala kā primārās pazīmes apģērbu, apavus, frizūru, labas manieres, tas vairāk liecina par vērotāja prioritātēm, kas piesaista interesi. Jebkurā gadījumā ir nepieciešams sapucēties un vilkt tikai jaunas drēbes, lai citi cienītu un gribētu kontaktēties. Tipa pazīmes izpaužas tādos žestos un uzvedības īpatnībās, kuras nevar noslēpt ne ar kādu laipnību, labsirdību vai labu gaumi. Tās lec ārā neapzināti un dzīves laikā iestrādājas ikdienas uzvedībā.
Pirmais, ko nevar sajaukt, ir tas, vai pretī esošā persona ir sieviete vai vīrietis. Ne vienmēr šīs pazīmes ir izteiktas, var būt ļoti sievišķīgas sievietes, par kurām nav šaubu, var būt arī puiciskākas, tomēr lielākoties pazīmes ir atpazīstamas. Taču šīs pazīmes var pateikt tikai tādēļ, ka sieviete vēlas akcentēt savu sievišķību. Pamatā kā “izejmateriāls” ir cilvēks, ja sieviete neattīsta sievišķību nemaz, viņa var iznākt kaut kas vidējs, ne īsti sieviete, ne vīrietis, tas ir vienkārši cilvēks. Tipoloģiskas pazīmes pašas lec acīs tikai tad, ja cilvēks tās ir papildus attīstījis un akcentējis.
Loģika vai ētika? Kā pateikt, vai cilvēks ir ētiskais vai loģiskais tips? Pateikt viegli ir tikai tad, ja ētiskais būs ļoti attīstījis un akcentējis savu ētiku un estētiku. Ja nāksies saskarties ar loģisko tipu, kurš ļoti akcentē ētiku, tad var arī kļūdīties. Āzijas meitenes ļoti akcentē savu skaistumu, prot labi ģērbties.
Vai vidējais nenosakāmais variants arī par kaut ko liecina? Ja sievietei ir vāja sievišķība un viņu var tipot kā vidējo cilvēku, tad biežāk viņa ir loģiskais. Kādēļ tā? Ētika ir cieši saistīta ar estētiku un skaistuma izjūtu ikdienā. Pēc būtības ētiskais tips ir estētiku mīlošais tips, kurš uztver skaistumu ar gaumi, labi izjūt krāsas, toņus, mīl smaržas un noskaņas. Vīrietis tas būs mākslinieks, kurš prot radīt skaistumu. Loģiskā tipa sieviete tāpat vēlas būt skaista, kad viņa dodas cilvēkos. Taču vienatnē viņa estētiskos smalkumus uztver kā nevajadzīgus, ģērbjas pelēkāk, nesmaržojas, neveido frizūru, atstāj novārtā estētiku, viņai ir citas svarīgākas lietas.
Loģikas attīstīšana izpaužas kā zināšanu apguve, domāšana, cilvēks meklē risinājumus, viņš daudz zin, daudz ko saprot, kādā jomā viņš ir speciālists. Ārēji tas izpaužas tā, ka cilvēks tiešām izskatās pēc zinoša un gudra speciālista, apģērbs ir korekts un tehnisks, frizūra lakoniska, krāsas apģērbā pelēcīgas, nekā lieka, daudz kabatu, maz rotājumu. Vāja seksualitāte, tēls askētisks un lietišķs.
Vai ētiskais tips mēdz maskēties par loģisko? Loģiskās pazīmes palīdz lietišķos kontaktos, kur speciālisti dalās pieredzē ar citiem speciālistiem. Lai izpatiktu darba devējam un radītu ilūziju par sevi kā īpaši spējīgu speciālistu, kuram pienākas doktora grāds un liela alga, ētiskā tipa cilvēks var censties ar apģērbu un izturēšanos atstāt iespaidu, ka viņam ir ļoti laba erudīcija un sistēmiska domāšana.
Brīvajā laikā biežāk nākas saskarties ar loģiskā tipa cilvēkiem, kuriem nepatīk akcentēt savu loģiku, tie mēģina to tušēt, izvēloties sev ētisku ārējo tēlu. Pasniedzot sevi no ētiskās puses, cilvēks cenšas nopelnīt no citiem lielāku mīlestības devu.
Mērenās devās pretēju pazīmju attīstīšana ļoti palīdz, jo kompensē savam tipam raksturīgo vienpusību. Cilvēks iznāk universāls un spējīgs orientēties daudzos dzīves jautājumos. Problēmas sākas tad, ja pretējās pazīmes tiek vai nu pilnībā atstātas novārtā vai arī tiek akcentētas pārmērīgi. Biežāk uz to vedina kompleksi. Novārtā atstāšana ir vēlme izvairīties no vājajiem punktiem, bet nedabīga akcentēšana vairāk liecina par vēlmi vēlamo uzdot par esošo. Cilvēks dzīvo ar masku, māna sevi un apkārtējos.
Darbības loģika vai strukturālā loģika? Puicisks apģērbs, tādi kā džinsi, T-krekli, sportiski apavi un rupja auduma jakas var liecināt par darbības loģikas akcentu. Frizūrā ir īss matu griezums. Sievietei nepatīk krāsoties, arī augstpapēžu kurpes un zeķbikses valkāt nepatīk. Tas ir neērti, traucē brīvām kustībām.
Puicisks apģērbs var būt ikdienišķs vai arī moderns. Ja sieviete savu darbības loģiku izliek mājas darbos, viņas puiciskums ir vienkāršots. Nav ne erotisku akcentu, ne citu ārišķīgu detaļu. Modernā puiciskā apģērbā meitene sevi pasniedz sabiedrībā. Akcentējot darbības loģiku, meitene cenšas demonstrēt savu pašapziņu. Citādā apģērbā viņa varbūt justos nepārliecinoši.
Strukturālā loģika ciena inteliģenci. Cilvēks ir stalts, ieturēts un solīds. Vīriešiem labi piestāv uzvalks. Sievietes labi izskatās biroja kostīmā. Stāja ir korekta. Sekretāres, grāmatvedes vai lietvedes koptēls.
Ja sievietei stiprā puse ir darbības loģika, viņa labprāt darbā ģērbtos puiciski. Taču biroja darbā ir sava etiķete un ģērbšanās kultūra. Kad sieviete strādā par lietvedi, sekretāri vai juristi, viņa nevar ģērbties puiciski. Tas piespiež ieturēt ģērbšanās stilu par labu strukturālajai loģikai.
Intuitīvais un sajūtu tips? Kā atpazīt, vai cilvēks vadoties pēc Junga izdalīto tipu pazīmēm ir intuitīvais vai sajūtu tips? Šīs pazīmes arī var noteikt tikai tad, ja cilvēks tās ir attīstījis un akcentējis. Lielākoties tās nav speciāli akcentētas, cilvēks ir kaut kas pa vidu. Izteikts intuīts ir attīstījis savu intelektuālo intuīciju un to akcentē, bet kā to atpazīt? Runa ir par prāta erudīciju, prasmi atrast netradicionālus risinājumus, tieksmi uz izgudrošanu, jauninājumiem, jauniem iespaidiem, radošu pieeju. Šis cilvēks izskatās pēc mūžīgā romantiķa, pasaules apceļotāja, arheologa, botāniķa vai cita veida “mākoņu stūmēja”, kurš dzīvo citā realitātē, citā laikmetā vai citā pasaules daļā.
Sajūtu tips ir piezemēts parasts ikdienas cilvēks, kurš labi saplūst ar vidi sev apkārt. Viņš labi jūt lietas apkārt, savas mājas, viņš domā praktiskas domas. Viņa interešu loks ir saistīts ar lietām, kuras var paņemt rokās, cilvēkiem, kuri ir blakus, mērķiem, kurus var sasniegt ar roku darbu. Viņš nefantazē par nereālām lietām un nesapņo par dzīvi eksotiskās salās, ja nav ieplānojis uz turieni doties atpūtā.
 Tāpat ir sajūtu tipi, kuri mēz sapņot un fantazēt, taču ar mēru. Ja sapņus nevar reāli piepildīt, tad sajūtu tips pie tiem pārāk ilgi nekavējas. Toties intuīts var iestrēgt sapņos par neaizsniedzamo un nepiepildāmo, zudušajām vai neaizsniedzamajām mīlām arī tad, ja tiem ir sakārtota labklājība.