Freids un slidenie punkti

Kā vispazīstamākais psihoanalītiķis pēdējo simts gadu laikā laikam ir bijis Zigmunds Freids. Lielākajai sabiedrības daļai nav zināms Freida dzīvesstāsts, sarakstītie darbi un izvirzītās teorijas, ne viņa iekšējās pretrunas un aizraušanās ar kokaīnu. Tāpat nav zināms, ka Freids savus darbus ir radījis tajā sarežģītajā vēstures periodā, kad plosījās Pirmais pasaules karš, līdz periodam, kad pie varas nāca Hitlers. Neskatoties uz vēstures līkločiem, Freida darbi ir guvuši lielu popularitāti, pateicoties to akcentam uz seksualitāti.
Pēc Freida teorijas cilvēku uz priekšu dzen spēcīgi bioloģiskie instinkti. Primitīvie instinkti ir visarhaiskākā smadzeņu daļa, pēc sava rakstura tā ir bezpersoniska un neintelektuāla, toties kalpo kā nozīmīgs organisma enerģijas avots. Bez bioloģiskajiem instinktiem cilvēks ir pasīvs, viņu neinteresē vairāk nekas. Apziņa un prāts Freida izpratnē ir statiska programma bez enerģijas, kā automašīna bez degvielas. Bioloģiskie instinkti ļauj organismam darboties, prāts tikai kontrolē virzienu, lai enerģija tiktu izlietota saprātīgi.
Ja bioloģiskie instinkti ņem virsroku, cilvēks var palikt par agresīvu mežoni, saprāts atiet malā. Pār viņu valda emocijas un dziņas. Izglītots cilvēks ir iemācījies turēt grožos savus instinktus, taču atsevišķos brīžos instinkti var izlauzties ārpusē. Instinkti ir kā zirgs, veselais saprāts ir kā jātnieks, kurš cenšas zirgu savaldīt. Ja instinkti ņem virsroku, zirgs skrien tur, kur viņam ienāk prātā, jātniekam atliek tikai ļauties zirga skrējienam.
Šo Freida ideju ir iespējams pierādīt anatomiski, izdalot refleksus, instinktus, afektus kā arhaisko psihes kodolu un augstāko smadzeņu darbību kā mūsdienu intelektu, kas pārklāj cilvēka “iekšējo mežoni”. Cilvēka rīcību vada saprāts un loģiskā domāšana, taču zemgarozas slāņos mājo apslēpti instinkti, kurus tiecas nomākt civilizācija.
Visspēcīgākais primitīvais instinkts ir agresivitāte, taču šī enerģija ir negatīva un eksplozīva. Agresivitāte psihē uzkrājas, radot spriedzes stāvokli organismā. Provocējoši stimuli var izsaukt spontānu agresivitātes izlādēšanos, kas var nest postošas sekas. Galējās agresivitātes izlādēšanās sekas ir karš un noziedzība. Agresivitāte pamatā ir vīrišķīgā enerģija. Pieaugot intelektam un izglītībai, samazinās agresivitāte. Mežonīgo instinktu enerģija tiek ielikta tehniskā vīrišķīgā intelektā.

LIBIDO
Freida izpratnē cilvēka pozitīvās aktivitātes avots ir seksuālā dziņa. Seksuālo enerģiju Freids apzīmēja ar vārdu libido. Būtībā tā nav gluži seksualitāte, bet dziņa pēc baudas, kuru var iegūt visdažādākajos veidos. Arī ar garšīgu ēdienu, atpūtu kūrortā, alkoholu un citāda veida patīkamu ķermeņa stimulāciju. Seksualitāte ir tikai viens no baudas gūšanas veidiem.
Instinktu līmenī pieaudzis cilvēks tiecas pēc baudām, kuras reāli viņam nav vajadzīgas. Cilvēks grib gūt patīkamas sajūtas, tādēļ viņš vairāk pērk visādas mantas, negausīgi ēd, braukā uz kūrortiem vai lieto apreibinošas vielas. Tā ir atpūta un izklaide, par kuru nākas iztērēt liekas naudas summas.
Atpūtā cilvēks pārvēršas par lielu bezrūpīgu bērnu. Zemapziņā tas ir cilvēka “iekšējais bērns”, kurš skrien pakaļ kārdināju­miem. Ja personība ir iestrēgusi šajā iekšējā bērna stāvoklī, cilvēks prot baudīt un atpūsties, taču viņam trūkst gribasspēka, lai sasniegtu saprātīgus civilizācijas mērķus. Viņa dzīvesveids ir bezrūpīgs un vieglprātīgs, nauda ātri tērējas un izkūst kārdinājumos. Vieglprātīgais baudītājs neprot naudu nopelnīt ar pacietīgu darbu.

DOMĀŠANA PRET KĀRDINĀJUMIEM
Lai sasniegtu stabilu labklājību, ir jāizvirza saprātīgi mērķi, kuri jāīsteno ar atbildīgu gribasspēku. Mērķu realizācijā ir jāiegulda loģiskā domāšana. Tas ir darbs cilvēka intelektam, kura uzdevums ir ievirzīt instinktu enerģiju saprātīgā gultnē. Kad cilvēks ir sasniedzis noteiktu mērķi, viņš var ar mēru ļauties atpūtai un sajūtu impulsiem.
Loģika ir intelekta funkcija, kura attīstās līdz ar zināšanu apguvi. Loģiskā domāšana konkurē ar iekšējo bērnu, tie tiecas viens otru izstumt. Atpūtā cilvēks vairāk ļaujas sajūtu impulsiem, tie vedina baudīt un gūt ķermeniskas izjūtas. Ja cilvēks pārmērīgi ļaujas spontānām iegribām, viņš notērē visu naudu niekos un kārdinājumos, bet neprot parūpēties par savu labklājību.

SLIDENĀ PUNKTA AICINĀJUMS
Ļaušanās baudas svētlaimei psihē nostiprina savu slideno punktu. Trāpot uz tā, cilvēks ir gatavs bez vajadzības tērēt savu grūti krāto naudu, viņu var hipnotizēt un suģestēt. Prasmīgi uzspiežot uz slidenā punkta, ar personu var manipulēt. Tas ir ceļš uz atkarību.
Ar skaidru prātu cilvēks apzinās, ka paslīdot uz sava slidenā punkta, viņš var ātri “apmaldīties”. Tādēļ saprātīgs cilvēks cenšas nepieļaut situācijas, kuras veicinātu paslīdēšanu. Lai neiztērētu lieku naudu, labāk ir ņemt līdzi tikai minimālu summu. Slidenā punkta aicinājums nāk no bērnības sapņiem un aicinājumiem. Tas ignorē reālas briesmas, nesaprot reālo situāciju, realitāti tas uztver iluzori, ignorē fizikas likumus, paļaujas uz brīnumiem.
Dinamiskā situācijā slidenais punkts nostrādā strauji, vedinot sekot līdzi aicinošiem impulsiem. Šie aicinājumi piesaista ar kaut ko vilinošu. Tā cilvēku var apmānīt, ievilināt maniaka nagos vai arī pārliecināt viņu par kāda dārga pirkuma iegādi. Pirkumus reklāmas ietekmē cilvēks bieži vien veic impulsīvi, pakļaujoties suģestijai no reklāmdevēju puses. Vēl lielāka manipulācija ar potenciālo pircēju tiek izstrādāta piedāvājot pirkumus no rokas.
Pakļaušanās aicinošajiem impulsiem iedarbojas kā narkotika. Tikai mierīgā atmosfērā apdomājot situāciju cilvēks saprot, ka pielaidis muļķīgas kļūdas, izdevis naudu par nederīgām lietām vai pakļāvis sevi briesmām, sekojot apšaubāmiem vilinājumiem. Manipulācija ar slideno punktu ir hipnotiska. Lai nepakļautos maldugunīm, neapdomīgo rīcību spēj nobremzēt skaidrais saprāts vai blakus esošs drošs cilvēks, kurš vedina visu rūpīgi apdomāt.
Skaidrais saprāts cilvēku tur grožos, nostiprina viņa gribasspēku un atbildību. Trāpot uz slidenā punkta, saprāts un gribasspēks kapitulē kārdinājumu priekšā. Tai pat laikā brīva ļaušanās slidenajiem aicinājumiem dod iespēju atslēgties no ikdienas problēmām un raizēm, izjust baudu un atpūtu. Prāts un saprāts cilvēkam ir vajadzīgs darbā, toties atpūtā, izklaidēs, izpriecās, brīvdienās, ceļojumos, randiņos, mīlas baudā un iemīlēšanās reibonī prātu cilvēkam gribas pastumt mazliet tālāk.

PSIHES FUNKCIJAS UN SAJŪTAS
Izlasot iepriekš rakstīto, var rasties jautājums, kā tas viss saistās vai nesaistās ar psihes funkcijām un psihes modeli. Libido var saistīt ar psihes funkciju sajūtu sensorika, kura sajūtu tipiem būtu apzināta un dominējoša, bet intuītiem vāja un bērnišķīga. Tas ir tikai no teorētiska modeļa viedokļa. Sajūtu sensorika var būt dominējoša, stipra vai pavāja, bet ne apzināta.
Sajūtu tipam ar dominējošo sajūtu sensoriku šī funkcija būs stipra, tā nodrošina enerģiju un dzinējspēku. Tai pat laikā intelekts un izglītība šim tipam saistās nevis ar sajūtām, bet ar loģiku vai ētiku. Sajūtu tipa sajūtu sensorika var būt kā enerģijas avots, lai ar prātu realizētu kādus praktiskus mērķus. Tāpat sajūtu sensorika viņam noder kā atpūtas un baudu stimulators.
Runājot par sajūtu tipu var teikt, ka viņam sajūtas ir kā zirgs, kurš skrien, domāšana ir jātnieks, kas cenšas zirgu vadīt saprātīgi. Par intuītiem to gluži nevar teikt. Viņiem sajūtas ir vājš zirgs, kurš tālus gabalus nenoskries. Intuītiem sajūtu sensorika būs nepietiekams stimuls darbā. Tā var noderēt atpūtai, bet mērenās devās. Intuīts arī piepildot sajūtas atpūtā var no tām enerģētiski iztukšoties.

SLIDENAIS PUNKTS UN TEORIJA
Pēc psihes modeļa sajūtu tipiem iekšējā bērna blokā būs intuīciju, bet intuītiem sajūtas. Nē, pēc mana modeļa sajūtu tipiem dominējošā sajūtu sensorika būs visur, gan pirmajā pozīcijā, gan zemapziņā un kā iekšējais bērns, kas skrien pakaļ kārdinājumiem. Atšķirība ir pa līniju darbs - atpūta. Darbā sajūtas tiek saistītas ar prātu un intelektu, bet atpūtā ar neapzinātajām dziņām un iekšējā bērna aicinājumu. Šīs abas psihes daļas sajūtu tipam konkurē, katra no tām tiecas gūt virsroku.
Intuitīvajam tipam sajūtas būs mazāk intensīvas, bet tās nebūt nebūs kā kaut kas ļoti suģestīvs, kas rada neapturamas dziņas un atkarību. Intuītiem sajūtu impulsi ir vājāki. Tie neder darbā, bet baudās arī tie tiecas ieturēt mērenību. Neiztērē pārāk daudz naudas un neizceļas ar negausīgumu. Intuītiem sajūtas suģestē kā ceļojums svešā un nezināmā pasaulē. Tas sola jaunus iespaidus un kaut ko nebijušu.
Iekšējā bērna blokā intuītiem drīzāk būs negausīga tieksme pēc kādām intuitīvām jaunatklāsmēm. Tās var tikt izmantotas kā enerģija darbā un kā stimuls atpūtā. Tieksme pēc jaunām sajūtām intuītam var būt arī vēlme atklāt kaut ko jaunu, bet pašas iegūtās sajūtas var izrādīties pavisam niecīgas un negaršīgas. Bet tas jau nekas, jo svarīgākā bija ziņkārības apmierināšana. Pārāk intensīvas sajūtas un baudas intuītus var nogurdināt. Lai intuītus sajūtas pozitīvi piepildītu, ir svarīgs aizraujošs ceļš līdz to iegūšanai.