Socionisko tipu garie un paplašinātie raksturojumi

Jeseņins - liriķis
Dimā - starpnieks
Balzaks - kritiķis
Gabēns - meistars
Dostojevskis - humānists
Draizers - sargātājs
Robespjērs - analītiķis
Maksims - inspektors

Hakslijs - padomdevējs
Dons Kihots - izgudrotājs
Napoleons - politiķis
Žukovs - maršals
Hamlets - aktieris
Igo - entuziasts
Džeks - uzņēmējs
Štirlics - administrators






JESEŅINS

Emocionāls, smalku izjūtu cilvēks. Interesējas par bioenerģētiku, netradicionālo medicīnu, tieksme uztvert visu jauno. Sabrūkot vienai ideoloģijai, meklē citu. Jeseņina skats vērsts nākotnē, labi jūt notikumu attīstību, izmaiņas, kas notiks sabiedrībā vai arī ar kādu atsevišķu cilvēku. Īpaši labi jūt pozitīvās pārmaiņas. Ja nojauš briesmas, cenšas brīdināt tuviniekus.
Reizēm pārāk brīvi rīkojas gan ar savu, gan citu laiku. Gadās, ka viņš neaizdomājas par to, ka tā varētu pietrūkt, tādēļ rodas iespaids, ka tam laiks vienmēr ir rezervē. Mēdz prātot par atmiņām bagāto pagātni un neskaidro nākotni. Labi izjūt sevi laika plūdumā.
Romantiķis, sapņotājs, liriska būtne, necieš pelēcību. Iztēles ainas viņam šķiet daudz saistošākas nekā ikdienas dzīve. Tic gaišākai, labākai nākotnei un arī citus mudina ticēt drīzām, labām pārmaiņām. Pārāk nenomoka sevi ar domām par pagātnes kļūdām, nemēdz neko ilgi nožēlot un pārmest sev. Jeseņina uzskats – kamēr cilvēks dzīvo, nākotne tam vienmēr var atnest ko labu. Uzmanās atkārtot reiz pieļautās kļūdas. Īpaši labi atceras notikumus, kas sagādājuši nepatīkamus pārdzīvojumus. Bieži prāto par savām spējām, cenšas sevi izprast, izzināt savu sajūtu un jūtu pasauli, nereti meklē sevī ekstrasensa spējas.
Iespaidu cilvēks. Emocionāls, līdzjūtīgs, nereti – sentimentāls. Nepanes ļaunu un ķildīgu atmosfēru, cenšas ap sevi radīt harmonisku vidi. Mīl humoru, miermīlīgs, draudzīgs. Labi jūt cilvēku spējas, taču reizēm viņam ir tendence citus idealizēt. Būdams labā noskaņojumā, ir laipns, māk izturēties nepiespiesti, runāt tīkamas lietas un iekarot apkārtējo simpātijas. Emocijas izrāda nedaudz teatrāli, pat aristokrātiski – smaida tad, kad uzskata par vajadzīgu, vai kad to prasa situācija, tomēr smaids viņam izdodas diezgan dabisks. Māk demonstrēt tādas emocijas, kādas attiecīgajā brīdī nepieciešamas, taču no negatīvām izvairās. Reti izpelnās kritiku par neadekvātām emocijām. Cenšas izskatīties labvēlīgs, bet bieži jūtas noguris, klausoties citu bēdu stāstos. Smalki izjūt otra noskaņojumu, taču ārišķīga jūtu izrādīšana un to dziļākie iemesli, cilvēka dvēseles dzīve viņam nešķiet tik svarīgi. Ātri pamana samākslotību, melus. Reizēm labprātāk redz otra negatīvās emocijas nekā pilnīgu noslēgtību. Pats ļoti viegli ļauj otram noprast savu attieksmi. Savas jūtas neslēpj – gluži nepiespiesti var iesmieties, sākt raudāt vai sadusmoties. Iekšēji ļoti trauksmains, bieži pārdzīvo, bet uztraukumu, bailes un pārdzīvojumus slēpj, atturīgi smaidot.
Zina, kad un kam ir pienācis īstais laiks. Māk savu vajadzību izteikt tā, ka viņam grūti atteikt. Lai saņemtu apkārtējo atbalstu, cenšas radīt viņos nepieciešamo emocionālo noskaņojumu. Citu atbalsts viņu mobilizē. Jeseņinam lielu apmierinājumu sagādā iespēja demonstrēt savas darījumu cilvēka īpašības. Meistarīgi atrod jūtīgāko stīgu katra dvēselē. Māk izskatīties saudzējams un neaizsargāts, tāpēc arī lielākoties veiksmīgi atrod aizbildni, kas par viņu rūpējas un aizsargā to.
Cenšas būt gaumīgs, labi un pieklājīgi ģērbies, taču ne vienmēr viņam tas izdodas. Interesējas par medicīnu, kulināriju. Māk ar elegantām manierēm radīt labu iespaidu, bet netiecas izcelties. Grūti Jeseņinam padodas ērtību un komforta radīšana, kā arī regulāras kārtības uzturēšana ilgāku laiku, it īpaši, ja jārūpējas par vairākiem cilvēkiem. Tādos gadījumos pienākumu pildīšana izrādās sarežģīta, Jeseņins nespēj tikt ar visu galā un sāk krāties nepadarīto darbu kalni. Tad viņš kļūst tik inerts, ka bieži vien pat piemirst par darāmo. Apstākļus, kādos visa tā rezultātā viņš tagad nonācis, mēdz saukt par “radošu nekārtību”. Bieži mīl bohēmisku dzīvesveidu. Sīkas detaļas viņu kaitina. Viņam svarīgi just, ka ir pievilcīgs, gaumīgs un stiprs. Ja šādu atzinību negūst, var kļūt nevīžīgs, izklaidīgs, apātisks vai gluži otrādi – pārāk saspringts un kašķīgs.
Piemērojas otra gaumei un ieradumiem. Ciena tīrīgus, kārtīgus un pārliecinātus cilvēkus, labprāt uzklausa viņu ieteikumus. Nevienam sevi neuzspiež un nepieprasa, lai otrs piemērotos viņam. Mīļam cilvēkam ļauj sevi arī pakomandēt, nesaskatot tur nekā vardarbīga. Bez citu palīdzības ir ļoti grūti uzturēt labā kārtībā savu ārieni, bet to viņš ir spējīgs ātri iemācīties.
Lai atgūtu spēkus un sakārtotu domas, viņš ik pa laikam rīko “kafijas pauzes”... Mēdz daudz ko atlikt uz rītu, diezgan ātri nogurst un tad kļūst lēnīgs un neizlēmīgs. Jūtot sliktu attieksmi pret sevi, sāk žēloties par vāju veselību, neuzmanību, vienaldzību pret viņu. Pārliecība par sevi un enerģija viņā atgriežas tad, ja apkārt valda komfortabli apstākļi un draudzīga attieksme. Lai uzlabotu pašsajūtu, sadzīves apstākļus un veselību, viņam nepieciešams tos apspriest ar citiem, vai pat lasīt atbilstošu literatūru. Par šīm tēmām viņš necenšas ar citiem strīdēties, jo nav pārliecināts par savu zināšanu pareizību (taču iespēja apspriesties ir ļoti svarīga!). Necieš tos, kas iejaucas viņa sadzīvē un traucē baudīt komfortu, jo pašam grūti to atjaunot. Cenšas norobežot savas mantas no citiem. Viņam noteikti ir nepieciešama sava karote, krūzīte, dvielis… Piemīt tieksme neļaut sev fiziski pieskarties, tādēļ ļoti necieš, ka viņam pieskaras  sveši cilvēki. Cenšas ieturēt zināmu distanci.
Viņa uzvedība ne vienmēr ir loģiska. Lēmumus bieži vien pieņem emociju iespaidā, tādēļ nereti pamet iesākto un ķeras pie kaut kā jauna, kas ieinteresējis vairāk. Ar grūtībām risina darījumu jautājumus, tam nepadodas ilga saimniekošana un vadīšana. Prātojumi par to, kā kaut ko realizēt dzīvē, bieži vien tā arī netiek īstenoti – var sapņot par to, cik daudz strādās un ko iemācīsies, taču praktiski savus sapņus piepilda reti kad. Kritiku par kļūdām darbā uztver ļoti slimīgi, taču pārmetumi par bezdarbību arī ir nepatīkami. Tomēr gaidīt, ka Jeseņins izcelsies ar negaidītu aktivitāti darījumu lietās, ir bezjēdzīgi. Tikai tad, kad apkārtējie ļoti gaida un ir iepriekš zināms, ka viņš par to saņems vienīgi pateicību, Jeseņins cenšas darboties maksimāli efektīvi. Tāpēc viņam ļoti nepatīk situācijas, kad citi no viņa kādu darbu gaida noteiktā  laikā. Kļūst aktīvāks, ja sāk saprast, kā sasniegt mērķi un ja redz savu lomu tajā. Viņam nepieciešams, lai kāds šos jautājumus izskaidrotu, jo pats to nespēj. Pēc pabeigta grūta darba cenšas palikt vienatnē, lai izanalizētu savus pārdzīvojumus un prātojumus.
Ar grūtībām pārvalda savas finanses, arī sabiedriskā darbā finanses nav viņa stiprā puse, lai gan viņu ļoti vilina darbs ekonomikas jomās. Neraugoties uz to, novērots, ka daudzus Jeseņinus, it īpaši sievietes, saista darbs grāmatvedībā. Sevišķi talantīgu grāmatvedi –ekonomistu no viņa sagaidīt diezin vai izdosies. Nemāk naudu turēt stingrā uzskaitē un taupīt, tā var mētāties visdažādākajās vietās, kuras pats mēdz piemirst. Pirkumus lielākoties veic spontāni, pat, ja tie ir lieli. Nauda “izkūst”, iegādājoties skaistas, interesantas, bet ne vienmēr pārāk noderīgas lietas, kuras pēc tam ātri apnīk.
“Nebaltai dienai” mēdz taupīt un vākt dažādas, arī savu laiku nokalpojušas lietas, mēģina tās salabot vai uzlabot. Ar šādām mantām var būt piebāzts viss viņa dzīvoklis, jo atšķirt veco un nederīgo tam neizdodas. Arī kūtrums liedz darīt kaut ko, kā viņam šķiet, lieku. Kādreiz acis redz, kas būtu jāpaveic, bet slinkums liek atlikt darbiņu uz citu dienu, un tā bieži vien nemaz nepienāk. Kādreiz starp savām lietām sameklē kaut ko pārdošanai un pats priecājas par to, jo uzskata, ka veicis vērtīgu darījumu. Gadiem ritot, Jeseņins pats vairs nezina, kas īsti atrodams viņa miteklī.
Nereti mēdz veidot aprēķina attiecības, jo spēj diezgan ātri noslēgt darījuma laulības. Tās viņam šķiet noturīgākas un stabilākas, nekā savienība mīlestības vārdā. Tad viņš spēj izdomāt dažādus izdevīguma aspektus: gan materiālo, gan partnera rakstura īpašības, kas it kā nepieciešamas viņa dzīves veiksmīgam ritējumam, gan mitekļa atrašanās vietu.
Spējīgs ātri iedzīvoties svešā vietā, pielāgoties neierastam dzīves ritmam. Viņa privātā dzīve bieži vien ir neveiksmīga, jo mēdz pieņemt vēlamo par esošo un sadzīvot ar psiholoģiski pilnīgi nesaderīgu partneri.
Slikti veidojas Jeseņina attiecības ar tiem, kuri liek strādāt viņam nepieņemamā ritmā. Labi sadzīvo ar stipriem, izlēmīgiem, par sevi pārliecinātiem cilvēkiem, taču nepieļauj despotismu. Strīdā viegli piekāpjas, ja oponents sniedz pārliecinošus argumentus. Taču turas pretī, ja ir pilnīgi pārliecināts par savu taisnību. Grūti iztikt bez stingras vadības, tādā gadījumā atslābinās, kļūst juceklīgs un nevīžīgs. Viņu ir diezgan vienkārši ietekmēt, savaldzināt, iekārdināt, tādēļ viegli piesavinās kaitīgus ieradumus. Viņa intuīcija tam ļauj izprast lietu un parādību apslēpto būtību, taču vāji attīstītā loģika neļauj pieņemt saprātīgus lēmumus, šī psiholoģiskā funkcija ir par iemeslu Jeseņina ietekmējamībai.
Ciena cilvēkus, kam ir loģisks prāts, bieži paļaujas uz viņu viedokli. Precīza, skaidra, loģiski pamatota un pārliecinoša informācija viņu iedvesmo darbam. Kaut arī Jeseņins ir maigas dabas cilvēks, viņš savu draudzību ir spējīgs izrādīt samērā dīvainā formā, kas var izpausties parupjā, pat fiziskā formā. Mīl klausīties stāstus par neatlaidību grūtību pārvarēšanā, par mērķa sasniegšanas taktiku. Ja situācija ir neskaidra, Jeseņina enerģija samazinās, viņš kļūst neuzmanīgs. Haoss, neorganizētība un atbalsta trūkums dara viņu grūtsirdīgu. Turpretī darbojas ar entuziasmu, ja redz pārdomātu, loģisku plānu ar skaidru gala mērķi. Viņa darba spējas pazemina dažādi reglamenti un sīkumaina kontrole. Sev tuvu, mīlamu cilvēku labā spējīgs paveikt ļoti daudz. Necieš agresiju, brīdina, ka personīga naida turēšana un nesaskaņas novedīs pie kraha. Kolektīvā cenšas viest un uzturēt harmonizējošu noskaņu. Veiksmīgi izmanto savas pazīšanās un personīgo valdzinājumu.
Dzīvē ievēro principu – neiejaukties personības iekšējā pasaulē, bet pats spēj sniegt vērtīgus padomus. Pats savām spējām īpaši netic, ko varētu saukt arī par mazvērtības kompleksu. Citiem dzirdot, spējīgs par sevi izteikties: “Es jau nevaru, es neesmu tik spējīgs!” Taču, neraugoties uz to, baidās izskatīties neapdāvināts, nenozīmīgs un nevajadzīgs. Viņam nepieciešami komplimenti, apbalvojumi, dāvanas, kas apliecinātu viņa vērtību. Spēj no piedāvātajām idejām izvēlēties visperspektīvāko. Viņam ļoti nepieciešama citu cilvēku cieņa un viņš pēc tās tiecas nepārtraukti, lai gan tas notiek neapzināti. Gan pozitīvās, gan negatīvās rakstura iezīmes netiecas ne slēpt, ne arī pārāk demonstrēt. Atklāj tās, atbilstoši sabiedrības prasībām un tajā pieņemtajiem standartiem. Cilvēkus viņš nevērtē pēc to ārējā izskata, viņš otrā saskata tā attīstības līmeni un viņa prātu.  Viņu biežāk saista “neparasti” cilvēki, ar tiem viņš prot veidot attiecības, kontaktēties, būt patīkams. To viņš tiešām māk un pamatoti uzskata, ka spēj vajadzīgajā līmenī uzturēt attiecības ar jebkuru cilvēku un ar šo prasmi lepojas. Lielu nepatiku jūt, vērojot konfliktu starp sev tuviem cilvēkiem. Ja nav izdevies šādu situāciju novērst, Jeseņins jūtas bezpalīdzīgs un vājš. Pats ātri meklē izlīgumu, miera atgūšanai gatavs piekāpties.
Starp Jeseņiniem ir labi aktieri, mūziķi, bērnu iestāžu darbinieki, žurnālisti, diplomāti, ļoti bieži – reliģijas kalpi, partiju ideoloģiskie līderi. Spēj būt labi šuvēji, piegriezēji.

Rekomendācijas
Jūsu spēcīga puse - attīstīta intuitīvā priekšnojauta, pateicoties kurai Jūs gūstat mācību no pagātnes kļūdām, lai padarītu drošu savu nākotni.
Nākotni Jūs iztēlojaties optimistiski. Jūs - sapņaina, romantiska būtne. Jums tīkams ir skaistums mākslā un dzīvē. Jūsu radošā daba necieš pelēcību un standartu. Jebkurai lietai Jūs piešķirat daiļuma un oriģinalitātes elementus.
Jūs labi pārzināt ļaužu garastāvokļos, esat apveltīts ar smalku humora izjūtu, protat ar tās palīdzību uzlabot garastāvokli sev un saviem tuviniekiem. Jūs esat apveltīti ar bagātu daudzveidīgu jūtu pasauli un daudzējādā ziņā esat atkarīgs no sava dvēseliskā stāvokļa niansēm. Jūs esat spējīgi uz pacilātām jūtām un Jums piemīt tieksme idealizēt cilvēkus. Apkārtējā pasaulē Jūs ienesat svētku un pacilātu noskaņojumu.
Jūsu galvenā problēma pastāv tajā, ka Jums ir grūti pastāvīgi sevi piespiest nodarboties ar ikdienišķām, neinteresantām lietām, kurām ir tīri materiāls raksturus. Jums nepadodas ekonomiska saimniekošana, Jums dažkārt ir grūti stāvēt pretim skaistai lietai, lai to neiegādātos, kuru vērtība iziet ārpus Jūsu budžeta robežām Sekojiet tam, lai netērētu naudu nevajadzīgiem nieciņiem: Jūs esat pakļauts riskam ciest finansiālā attiecībā.
Parādiet vairāk atturības savos izdevumos, lai nenostādītu sevi pazemojošajā stāvoklī, kad Jums nākas norēķināties ar saviem parādiem dažādākos veidos, līdz pat lietu pārdošanai. Apvaldiet savas godkārīgu tieksmes un ilūzijas attieksmē pret „vieglu” dzīvi, nepakļaujiet tai ētikas un morāles apsvērumus, lai atbrīvotos no ikdienišķām raizēm. Lai Jūsu patiesās jūtas Jums pasaka priekšā par pareizo izvēli starp materiāliem un garīgiem dzīves aspektiem.
Cita Jūsu problēma sastāv no tā, ka Jums nav raksturīgs ilgstoši slēpt no apkārtējiem savus pārdzīvojumus un fiziskās kaites. Ar to Jūs varat nogurdināt ļaudis un izraisīt tajos neticību par Jūsu pārdzīvojumu patiesumu. Atturaties no liekām pretenzijām pret apkārtējiem un sūdzībām par pienācīgu rūpju neesamību attiecībā pret Jums. Lai izpelnītos tuvinieku uzmanību, cenšaties ierobežot atsevišķu untumainību Jūsu raksturā.
Izrādiet vairāk augstsirdības un darbīgas gādības par cilvēkiem. Cenšaties izpelnīties labu attieksmi pret sevi ar strādīgumu un aktīvu piedalīšanos kopīgās lietās un nekādā gadījumā nedodiet tukšus solījumus. Nepavadāt brīvu laiku sapņojot, neauglīgās emocionālās sarunās un slepenos pārdzīvojumos. Ja Jūs lielu daļu brīva laika veltīsiet reālai lietai, tad Jūsu izredzes gūt sekmes dzīvē ievērojami pieaugs.




DIMĀ

Maiga, ieapaļa sejas forma un noapaļotas auguma līnijas, visbiežāk – pilnīgas ķermeņa formas ar slikti izteiktu vidukli. Cenšas domāt un sajust labo, neielaist sevī nepatīkamo. Neformālā situācijā mēdz būt miermīlīgs, draudzīgs, demonstrē savu optimismu. Ar visiem spēj sadzīvot, jo mīl “zelta vidusceļu”. Viņa kredo: cilvēks ir dzimis tādēļ, lai priecātos par dzīvi un baudītu to, turklāt – nevis kaut kad nākotnē, bet tieši tagad un šeit. Omulīgs vienkāršu cilvēcisko vājību un ikdienišķu prieciņu cilvēks.
Smalka estētiskā gaume. Māk ģērbties skaisti, gaumīgi un oriģināli, necieš galējības ārējā izskatā. Gan mājās, gan darbā Dimā rada tīkamu un visās jomās ērtu gaisotni. Savu vidi viņam patīk apgādāt ar patīkamiem nieciņiem, dažādiem sīkiem rotājumiem, kas piešķir interjeram šarmu. Nemīl sarežģītus ceļojumus, jo nevēlas šķirties no ērtībām. Drīzāk ir brīvdienu pikniku piekritējs, it īpaši – labu draugu kompānijā.
Smalki sajūt savu un otra fizisko ķermeni. Spēcīgi izjūt neērtības. Ar citu ieradumiem un ērtībām rēķinās. Ir uzmanīgs un gādīgs pret tuviniekiem, rūpējas gan par savu, gan viņu veselību un labo pašsajūtu. Ja viņš ir aizņemts (nav svarīgi – ar darbu, domām, vai pat ar ēšanu), to it kā nepamana. Necenšas citus apgrūtināt ar personīgiem lūgumiem – savas vajadzības cenšas apmierināt pats saviem spēkiem. Citu labā spēj izdarīt ļoti daudz, sev pāri nenodarot. Ja nepieciešams būt uzstājīgam cīņā par varu vai aizstāvot savu viedokli, Dimā piekāpsies pārspēka priekšā.
Viņš ir kinestētiķis, viņam patīk paņemt priekšmetu rokās, aptaustīt, izpētīt, izjust to. Arī sarunas laikā  Dimā piemīt tieksme otram pieskarties, it kā lai labāk izjustu kontaktu. Viegli manipulē ar priekšmetiem, izvēloties jau ierastākos. Katrs Dimā jūsmo par kādu mašīnu, viņu saviļņo bauda, ko var gūt “lidojumā”, tādēļ mīl ātri braukt, jo tam patīk izjust ātrumu. Māk gūt patiesu apmierinājumu no šķietami vienkāršām lietām. Dabu viņš izbauda pilnīgi, izjūt to spilgti, visā tās krāšņumā. 
Dimā mīl pārstāstīt sadzīviskus atgadījumus, bieži pats pievieno kādu spožu detaļu, tādējādi piešķirot stāstījumam emocionālāku piesitienu. Ir talants dzirdēto “pārstrādāt caur savu prizmu”, jo uztverto viņš gan pastiprina, gan pavājina. Gadiem ilgi spējīgs atcerēties izjūtas un aprakstīt tās tik dzīvi, it kā joprojām spētu sajust. Spējīgs atcerēties senāk sajustu aromātu (piemēram, bijušās draudzenes smaržas). Tādos mirkļos Dimā restaurē asociācijas, kas saistītas ar šo cilvēku: prieku, skumjas, neveiklību. Reizēm tās ir tik spēcīgas, ka viņš sāk domās sarunāties ar šo pagātnes cilvēku, iztēlojoties kādu situāciju, kurā spējīgs sevi parādīt no pavisam negaidītas, pat pārdabiskas puses. Taču dzīvē tuviniekiem nav lemts iepazīt tādu Dimā. Varbūt tikai pašiem tuvākajiem viņš atveras un ir spējīgs tos uzjautrināt un aizraut ar saviem stāstiem.
Labprāt iesaistās mīlestības spēlēs, jo mīlestībā, tāpat kā citās dzīves baudu jomās ir mākslinieks – rada īpašu atmosfēru, sevišķu situāciju un mīļotā dēļ ir spējīgs uz ļoti ekstravagantiem gājieniem. Ja mīļotais nav pietiekoši atsaucīgs, Dimā samērā viegli attālinās un cenšas atrast citu partneri. Arī ģimenes dzīvē viņš “uzkarsē” jūtas, lai tās neatdziest. Un, ja tādas briesmas draud, tad žigli cenšas mainīt situāciju, piemēram, sarīkojot izklaidi plašā draugu lokā. Atbildību par savām jūtām nevienam neuzkrauj. Labi izprot emociju iemeslus, zina, kā uzjautrināt vai saniknot kādu. Ātri un precīzi novērtē otra garastāvokli, māk to vadīt. Sabiedrisks, var aprunāties ar nepazīstamiem ļaudīm. Viegli piemērojas un var tērzēt gandrīz par jebkuru tematu, ir atsaucīgs un patīkams sarunu biedrs. Mīl palīksmot šaurā draugu lokā, bieži vien ir kompānijas dvēsele. Cenšas uzjautrināt apkārtējos ar jokiem, divdomīgiem mājieniem. Viņa uzvedība virzīta uz pozitīvu emociju gūšanu. Dimā labi atceras savu tuvinieku un paziņu jubileju datumus, neaizmirst tos apsveikt. Mīl ievākt dažādas interesantas ziņas, sensācijas, intrigas un dalīties ar tām draugu lokā. Vienmēr ir informēts par to, kas notiek ar viņa paziņām, kontaktam ar cilvēkiem laiku nežēlo.
Necieš ilgstošus konfliktus. Strīdos un attiecību skaidrošanā neiesaistās, jo vēlas sadzīvot ar visiem. Ar Dimā ir grūti sastrīdēties, viņš klusē vai piekrīt, ja strīda iznākumam nav būtiskas nozīmes. Ja Dimā jūt, ka viņa vārdi kādu ir aizvainojuši, tad cenšas teikto pārvērst par joku. Strīds ģimenē viņam ir traģēdija, tad Dimā cenšas parunāt ar katru atsevišķi, izvērtēt situāciju, nomierināt iekarsušos, novirzīt no strīda, bet pēc tam pārliecināt, ka dzīvot vajag mierīgi. Labs taktiķis. Māk nosargāt savu suverenitāti – saglabāt nepieciešamo distanci starp cilvēkiem un vienlaikus nesabojāt attiecības. Emocionāls, impulsīvs, arī pašam gadās uzliesmojuma brīži. Dimā liekas maigs, sirsnīgs, nedraudīgs, tomēr šis iespaids ir patiess tikai līdz zināmai pakāpei. Dimā atgādina kaķi, kura mīlīgā ņaudēšana var viegli pāriet kaķiskā uzbrukumā. Nepiedod nodevību un krāpšanu. Viņš var mēģināt piespiest sevi atjaunot attiecības ar cilvēku, kuru mīlējis, taču nekad vairs nebūs tāds, kā iepriekš.
Dimā nevar koncentrēties darbam, ja viņa galds nav kārtībā. Tāpēc darbu sāk ar to, ka saliek visas lietas vietās un tikai tad apmierināts ķeras pie darāmā. Viņš vēlas, lai neviena vieta, kur apstājas skatiens, neradītu nepatiku. Neapmierinājumu var radīt slikti izvēlēti darba instrumenti – ķēpājoša pildspalva, neērts krēsls u.c. Ja tomēr nākas samierināties ar šādiem apstākļiem, tad viņu sāk “pamest spēki”, neko negribas darīt, rodas nelāgas domas par dzīvi vispār... Šāds stāvoklis Dimā pārņem ne tikai tad, kad vērojama nekārtība lietās, bet arī personīgajās attiecībās. Saspringums, slikta attieksme laupa viņam darbaspējas. Katru objektu uztver kā mākslas darbu – tiem ir jāiepriecina gan viņš pats, gan citi, pat ja tās ir tikai pusdienas. Savā darbībā izvairās lietot oficiālos kanālus, cenšas visu nokārtot, izmantojot labas personiskās attiecības. Iedzimtais laiskums ierobežo Dimā kontaktu loka paplašināšanos, tāpēc viņš saglabā galvenokārt tos paziņas, kas ir noderīgi. Dimā ir labs starpnieks darījumos un tirdznieciskās operācijās. Māk izplatīt preci neoficiāli, ar neformālu sakaru palīdzību. Personīgo attiecību joma viņam vienmēr ir cieši sasaistīta ar darījumiem.
Tieksme pēc brīvas rīcības. Viņam ir savs noteikts dienas ritms. Necieš steidzīgus, nervozus, mūždien skrejošus cilvēkus. Nepatīk pakļaut sevi noteiktiem termiņiem. Cenšas visur paspēt laikā, bet lielākoties neizceļas ar punktualitāti. Grūti iekļauties noteiktos termiņos, jo nespēj sevi piespiest, tāpēc cenšas atbildību dalīt ar citiem. Dimā darāmo veic tikai sev ērtā, pieņemamā tempā un vienmēr atradīs nokavēšanai attaisnojošus iemeslus. Viņam ļoti grūti mainīt profesiju, izjaucot ierasto darba ritmu. Arī galīgā lēmuma pieņemšanu atliek uz pēdējo brīdi, šaubās, apsver un gaida kaut ko, kas apstiprinātu šī lēmuma pareizību vai nepareizību. Iekšēji diezgan svārstīgs, mainīgs un pat neprognozējams cilvēks. Viņu nepieciešams regulāri paskubināt, lai tas kaut ko uzsāktu laikus un iekļautos termiņos. Viņš cenšas radīt iespaidu, ka ir aizņemts, darbīgs un norūpējies cilvēks, taču patiesībā Dimā nav pietiekami mobils un tas viņam bieži traucē realizēt savas spējas.
Sīkumains darbs, kas prasa lielu pacietību, Dimā nav piemērots. Produktīvi strādā tad, ja jūtas noderīgs, gūst apmierinājumu, ja pie viņa vēršas pēc padoma Ja viņu nepaslavē, pozitīvi nenovērtē viņa darba rezultātus, Dimā iekšēji jūtas apvainojies, kaut arī to neizrāda. Grūti izturēt vienveidīgu un monotonu darbu.
Dimā patīk iepirkties, turklāt viņš nekļūdīgi izvēlas labāko preci, ar apbrīnojamu rūpību izvēlas visu, pat augļus, taču garastāvoklis sabojājas, kad par izvēlēto kvalitatīvo mantu nākas arī atbilstīgi samaksāt. Pirkumi un citas operācijas, kas saistītas ar darījumu izdevīgumu, viņam ir smags pārbaudījums, jo šim tipam pietrūkst racionalitātes. Nauda ātri iztērējas un daudz ko no nepieciešamā viņš nevar nopirkt. Rēķini un cenas nav domātas viņam, tās pētot viņš kļūst nervozs, meklē kādu, ar ko var konsultēties. Kaut arī darbs ar cipariem un skaitļiem viņu iztukšo, bieži vien Dimā neizskaidrojamu iemeslu dēļ tiecas pildīt grāmatveža pienākumus, strādāt tirdzniecībā vai bankā, mēģina arī kaut ko iesākt biznesa jomā un tur visbiežāk cieš neveiksmi.
To saista neparasti cilvēki, kuriem vienmēr daudz ideju, drosmīgu piedāvājumu un kuru darbībai saskata perspektīvu, jo pats viņš ir zinātkārs, labprāt uzklausa jaunas idejas un stāstus par noslēpumainām lietām. Garlaicīgi un pelēcīgi cilvēki rada viņā spriedzi un aizkaitinājumu, no tādiem cenšas izvairīties. Cilvēkiem, kuri viņam patīk, Dimā atbild ar uzmanību, gādību un pakalpību. Savas simpātijas pauž ne ar vārdiem, bet ar darbiem.
Ciena loģisko skaidrību un pabeigtību. Cilvēki, kuri māk domāt globāli un loģiski, kuri pamana notikumu savstarpējās sakarības, spēj prognozēt to iespējamo attīstību nākotnē, viņu uzmundrina un iedvesmo. Nenoteiktu informāciju uztver slikti. Tā viņu mulsina, neļauj koncentrēties, bojā garastāvokli. Viņam patīk, ja konkrētas parādības tiek saistītas ar kopējām likumsakarībām. Dimā aktivizējas, ja viņam tiek izvirzīts noteikts mērķis, izskaidrots darbības virziens un pamatota šī mērķa nepieciešamība. Tad veidu, kā to sasniegt, ir spējīgs saskatīt pats. Dimā nav vajadzīgi kaili fakti, instrukcijas un skaidrojumi – galvenais, lai sistēma viņam patiktu, raisītu emocijas. Tad Dimā kļūst apņēmīgs un organizēts, gatavs nopietni darboties.
Konkrētā situācijā labi izjūt spēku izvietojumu un samērus. Labi uztver un pamana iespējamo agresiju, līdzsvara un stabilitātes zaudēšanu. Kritiski noskaņots pret gļēviem, inertiem un apātiskiem cilvēkiem. Dimā māk tādus  aktivizēt, mudinot uz izlēmīgu un ātru rīcību. Prot izdarīt spiedienu un zina, kad vajag uzmundrināt, kad – pagaidīt. Vadīt vai izrīkot cilvēkus netiecas. Ja ieguvis varu, tad tā viņam ir kā nasta vai smags slogs. Tam pilnīgi pietiek, ja spēj aizstāvēt savas intereses. Jūtīgi reaģē, ja spiediens tiek izdarīts uz viņu pašu. Agresīvas un rupjas attieksmes gadījumā atbilstoši rīkojas.  Pats pazīst savu miermīlīgo un piekāpīgo raksturu, tāpēc sev pāri nodarīt neatļaus.
Labs kulinārs, interjerists, modes mākslinieks, dizaineris, arī aktieris, konferansjē, izklaides biznesa pārstāvis, saimnieciskais direktors.

Rekomendācijas
Jūsu spēcīga puse - tā ir prasme piemeklēt sev nodarbību kas patīk no sirds, sagādā prieku, baudu, patīkamas izjūtas. Jūs esat neaizstājams cilvēks vaļas brīžu un atpūtas organizācijai tuvinieku lokā. Garšīgs ēdiens, skaisti trauki, interjera noformējums, kā arī brīva, tīkama saskarsmes atmosfēra - lūk Jūsu daiļrades sfēra. Jūs mākat saņemt no dzīves prieku, nodot to citiem. Priekšroku Jūs drīzāk dodat skaistām dabas ainavām, nekā darbības pilniem atpūtas veidiem, tā kā tas saskan ar Jūsu dvēseles iekšējo stāvokli. 
Jūs - miermīlīgs un diplomātisks cilvēks. Tādēļ mākat izvairīties no strīdiem un konfliktiem. Jūs ar pacietību attiecaties pret svešiem trūkumiem, esat mīkstsirdīgi un patīkami saskarsmē, nemīlat izrādīt rupju spiedienu uz ļaudīm. Ar savu uzvedību Jūs tiecaties izraisīt cilvēkos patīkamas emocijas. Jums ir diezgan laba humora izpratne, jautrs un viegls raksturs. Jūs mākat pārvērst jokā iesākšos konfliktu.
Jūsu pamatproblēma - pastāvīgas darbspējas trūkums, neprasme un nevēlēšanās likt sev darīt neinteresantu, smagu, bet nepieciešamu darbu. Jūs nemīlat oficiālu gaisotni, priekšroku dodat vienoties ar pusēm privātā ceļā, izmantojot pārbaudītus sakarus. Attīstiet sevī aktīvāku dzīves pozīciju. Vadieties pēc formulas: „darbam - laiks, izpriecai - stunda".
Vairāk domājiet par citu ļaužu interesēm, palīdziet tiem ar darbu, nevis  ar vārdiem. Panāciet, lai personiskas intereses sakristu ar kopīgām rūpēm, kopīgas lietas interesēm.
Pārvariet sevī inertumu, nebaidieties tērēt savus spēkus sabiedriski-derīgām lietām, nesoliet acumirklīgu atdevi vai labumu. Tad ļaudis attieksies pret Jums ar lielu cieņu, cienīs Jūs kā lietišķu, uzticamu partneri.
Vēl viena no Jūsu problēmām - nepietiekams tālredzīgums. Jums ne vienmēr izdodas pareizi novērtēt šodien uzsāktās lietas turpmāko perspektīvu, tādēļ Jūs pārāk bieži ieņemat nogaidošu pozīciju, orientējoties tikai uz tuvu garantēto atdevi. Jūs riskējat šajā gadījumā vinnēt sīkumos, taču garām palaist lielas izredzes.
No otras puses, esat piesardzīgi savos solījumos, ne uzdodiet vēlamo par īsteno. Nepārvērtējiet lietas iespējas, ar kuru nodarbojaties, necenšaties to pārmērīgi reklamēt un lielīt, citādi Jūs var sākt uzskatīt par nenopietnu cilvēku. Izvairieties no liekas pašreklāmas. Esat secīgi savos lēmumos, vairāk plānojiet, neaprobežojieties vien tikai ar nojautu un improvizāciju. Izdariet iesāktās lietas līdz beigām, lai nepiekrāptu sevi un citus.




BALZAKS

Uzmanīgs dzīves vērotājs, pamana tikko jaušamas tendences arī pretrunīgos notikumos, jūt iespējamo notikumu attīstību, saprot, kā šodienas notikumi var ietekmēt tālāko. Netiecas dzīvot kā “neprātīgi drosmīgais”, netiecas būt līderis. Mēdz laikus brīdināt par nesaprātīgas rīcības iespējamām sekām, norāda uz situācijas pasliktināšanos, sliktāku laiku tuvošanos, jo spējīgs pamanīt negatīvās tendences. Taču nekad nepareģo pasaules galu, jo ir pret vispārējas histērijas kurināšanu, viņam uz notiekošo patīk skatīties filosofiski. Balzakam vienmēr ir savs viedoklis par notikumu vai cilvēku rīcības savlaicīgumu, mūsdienīgumu. Vēlēdamies izvairīties no iespējamām kļūdām, izvēlas “novērotāja no malas” lomu, ar ko izpelnās pārmetumus par pasīvu attieksmi pret dzīvi.
Balzakam bieži ir sajūta, ka viņš visu jau zina, ka dzīve vairs nespēj viņu pārsteigt. Paša prognožu piepildīšanās diezgan ātri pārstāj viņu izbrīnīt un priecēt. Tādēļ Balzaks periodiski kļūst melanholisks. Svešs cilvēks viņam var šķist jau redzēts, un tā rīcība – viegli prognozējama, tādēļ Balzaku uzskata par labu cilvēku pazinēju. Taču ar saviem paredzējumiem viņš gluži katru vis nesteidzas apdāvināt.
Balzaka laiks ir aizpildīts vai nu ar darbiem, vai ar prātojumiem, kā tos labāk paveikt. Māk sīki izanalizēt sarežģītu problēmu, cenšas uztvert tās būtību. Savā darbībā izmanto racionālisma un veselā saprāta principus. Piesardzīgs, pieņemot lēmumus. Skeptiski izturas pret jauninājumiem un drosmīgām idejām. Rūpīgi pārdomā arī savas līdzdalības sekas kādā lietā. Cenšas neriskēt. Ja jūtas nedrošs par sekām, var solījuma izpildi atlikt uz nenoteiktu laiku vai vilkt garumā darījumu dokumentu parakstīšanu. Cenšas notikumus nedaudz apsteigt – tas palīdz saglabāt stabilitāti, viņam nepatīk straujas pārmaiņas. Vienmēr izvēlas drošāko rīcības variantu. Mēdz būt ļoti piesardzīgs, izejot no mājas pat uz neilgu laiku, pārbauda, vai noslēgta gāze, elektrība, aizvērti logi utt.
Cenšas atrast īsāko un izdevīgāko ceļu uz mērķi. Meklē veidus, kur izdevīgi ieguldīt naudu. Nesteidzas, bet neko arī nenokavē. Dzīvo pēc principa: “Steidzies lēnām!” un ļoti necieš, ja viņam kāds uzstiepj savus tempus. Māk gaidīt un gaidīšanas laiku piepildīt tā, lai tas neizjauc viņa plānus. Iekšēji ļoti neatkarīgs. Balzaks ir saimnieks pār savu laiku, māk nepakļauties apstākļiem, bet cenšas tos izmantot. Lai cik saspringts ir darba režīms, viņš mierīgi un metodiski nostrādā savu darba dienu, samērīgi sadala spēkus, rindojot dažādus darbus un slodžu pakāpes. Necieš, ja viņu pamāca, kādā kārtībā īstenojami viņa plāni un kā darāmi viņa darbi.
Pragmatiķis. Spēj ilgi un pamatīgi strādāt darbu, kur nepieciešama loģika, darboties nozarēs, kas saistītas ar informāciju (programmēšana, finansu uzskaites utt.). Pirms sāk darbu, pārdomā tā tehnoloģiju un sameklē visu pieejamo informāciju par to. Lai labāk izskaidrotu lietas būtību, jēdzienus un secinājumus izklāsta ar saviem apzīmējumiem un simboliem. Cenšas būt objektīvs, secinājumus pierāda ar faktiem. Viņa stiprā puse – racionālisms. Pateicoties tam, var būt brīnišķīgs plānotājs, laborants, finansists, baņķieris, grāmatvedis. Varu un ietekmi ļaunprātīgi neizmanto, sarežģītās situācijās nezaudē aukstasinību, neatļaujas “lidināties mākoņos”, bet pārdomāti virzās pretī panākumiem. Vienkāršs un demokrātisks pēc dabas, nelielās ar sasniegto augsto stāvokli vai ietekmīgiem sakariem. Mērķi sasniedz nesteigdamies un pakāpeniski. Izpēta situāciju interesējošajā jomā, savākto informāciju māk izdevīgi izmantot. Darbu veic, stingri ievērojot tehnoloģiju, visas detaļas. Viņa skrupulozums un sīkumainība nereti dara to pedantisku un piekasīgu.
Ciena ērtības. Dodoties ceļojumā, sagatavo līdzņemšanai tādu lietu komplektu, kas nodrošina elementārās ērtības visiem dzīves gadījumiem. Cenšas būt saudzīgs pret savu veselību, interesējas par medicīnu un netradicionālajām ārstniecības metodēm. Sevišķu uzmanību pievērš atpūtai un miegam. Gadu gaitā izveido pats savu individuālo darba un atpūtas režīmu. Zinot, ka viss ir pārejošs, Balzaks savu dzīvi un veselību nemīl pakļaut spožai karjerai. Arī atrazdamies varas augstumos, viņš vispirms ir cilvēks, kurš neslēpj savus ieradumus, vājības, aizraušanās.
Grūtības rada estētika, tāpēc interesējas par skaistumu, harmoniju, mākslas un estētikas jautājumiem. Sievietes mēdz eksperimentēt ar skaistumkopšanas līdzekļiem (bet maz lieto dekoratīvo kosmētiku), aksesuāriem, stilu, krāsām, frizūru, taču necenšas sevi pasniegt uzkrītoši, izvēlas pelēcīgus toņus un vienkāršas, klasiskas frizūras, bieži vien – īsus matus. Balzaks var būt ģērbts vai nu nevērīgi, vai tieši otrādi – rūpīgi pārdomāti un moderni. Vienmēr ir atvērts jaunu sajūtu uzņemšanai. Labprāt iegādājas skaistas lietas, veido nelielas kolekcijas.
Cenšas izturēties mierīgi un korekti, rada inteliģenta, izsmalcināta, diplomātiska sarunu biedra iespaidu. Ar savu skepticismu atvēsina pārāk iekarsušus entuziastus. Cenšas saskaņot visu pušu intereses.
Patīkamā kompānijā kļūst asprātīgs, joko, ir samērā atraisīts, arī ironisks, var “paspīdēt” ar kodīgu izteicienu. Mīl izlādēties, ķeroties pie “melnā humora”, kas ir emocionāli intelektuāls atriebības veids. Vēlēšanās būt sabiedrībā atkarīga no noskaņojuma. Labā garastāvoklī ir optimistisks, ļoti runīgs, var kļūt pat uzbāzīgs, sliktā – klusējot nolien kaut kur kaktiņā. Reti smejas, viņam raksturīgs skumīgi skeptisks smaids. Izvairās no konfliktiem un reti iesaistās strīdos. Tiecas norobežoties no stipras emocionālas iedarbības. Emocijas pakļauj saprātam un aicina tā rīkoties arī citus. Viņu baida un tracina neadekvātas emocijas, slimīgi uztver jebkuru sarunu paaugstinātos, niknos toņos. Ja partnerim nav pieņemams viņa viedoklis par kādas rīcības pareizību, Balzaks vai nu klusējot piekāpjas, vai arī, ja lieta ir ļoti svarīga, mierīgi izdara pēc sava prāta.
Emocionāli viegli ievainojams un nav pārliecināts par savu pievilcību. Cenšas būt savaldīgs, izrādot jūtas, un neatklāt savu patieso emocionālo stāvokli, jo baidās tikt nepareizi saprasts. Pašam savas jūtas bieži vien liekas vai nu nepietiekami konkrētas vai arī pārāk pretrunīgas. Vētrainas, uzbāzīgas emocijas un asaras viņu tracina un nomāc, taču, cenšoties no tā izvairīties, var rīkoties tā, ka tieši provocē šādu jūtu izvirdumu. Cenšas radīt nesatricināma cilvēka iespaidu, bet neapzināti uzvedas intriģējoši, daudznozīmīgi un noslēpumaini. Pats sevī nekādu noslēpumainību nesaskata. Baidās pateikt kaut ko lieku un sāpināt cilvēku, tādēļ mēdz cēli brīdināt, lai labāk ar viņu nesaejas, ka viņš nav partnera “cienīgs”. Var pārliecinoši sastāstīt par sevi daudz ko pārspīlēti nepatīkamu, atļaujot par to spriest otram.     
Slikti izjūt citu emocionālo stāvokli. Līdzjūtības vietā mēdz izskaidrot objektīvo situāciju un piebilst, ka “neko citu jau arī nevarēja gaidīt”. Patīk pamācīt, lasīt “instruktāžas”, audzināt, ne vienmēr izprotot, vai un cik tāda mācīšana tobrīd ir vietā. Tai pašā laikā atsaucas uz lūgumu pēc palīdzības, var doties talkā citiem, atliekot  savus darbus un intereses uz vēlāku laiku. Ja ir labā fiziskā formā, tad jūtas pārliecināts par sevi, neatlaidīgs, mudina citus uz izlēmīgu, aktīvu darbību. Taču biežāk viņam pašam ir nepieciešama iekustināšana un ar gribasspēku apveltīta cilvēka atbalsts. Ja Balzaks šādas rūpes nesaņem, tad sāk atslābināties un kļūst slinks. Ciena stiprus, mērķtiecīgus cilvēkus, kas nebaidās no grūtībām. Balzaks vēlas būt pelēkais kardināls varošam spēcīgam aizbildnim. Pastāvīgi gaida savu “gulbi debesīs”, tādēļ labāk nesaistās ar “pelēkajiem zvirbuļiem”. Balzakam piemīt dziļa pašcieņas izjūta, viņš prot cienīt gan otra pašvērtību, gan gaidīt cieņu pret sevi, kaut gan tieši pieprasīt kaut ko viņam ir grūti. Nevēlas un neprot pakļaut kādu savai gribai un necieš tiešu spiedienu uz sevi. Vislabāk strādā tur, kur viņu mazāk ietekmē, novērš uzmanību, kur vismazāk iespējama nevajadzīga rosīšanās, sajukums, izskaidrošanās un intrigas.
Raksturīgs pastāvīgs pusatslābināts stāvoklis. Viņam nepatīk lieki piepūlēties, cenšas ļoti ekonomiski tērēt savu fizisko enerģiju. Pat visaizraujošākā darbā neieliek vairāk spēka kā nepieciešams. Lai uzturētu labu fizisko formu, mēdz nodarboties ar sportu, taču darīt to regulāri viņam nepietiek apņēmības. Nopietni apzinās naudas priekšrocības, un, lai gan izturas pret tās trūkumu ar filosofisku mieru, iekšēji nekad ar to nesamierinās. Naudas krāšana Balzakam ir veids kā “iekonservēt” ieguldīto darbu un spēku nebaltai dienai.
Viņam ļoti svarīgi apzināties, ka viņš ir pieprasīts un nepieciešams. Viņš nedara to, kas nevienam nav vajadzīgs, un darbu, kuram nav zināms izpildes termiņš, neuztver nopietni. Pārdzīvo, ja viņa intelektuālās spējas un iedvesmas augļi nesniedz izcilus rezultātus, ja viņa darbs nesaņem augstu novērtējumu, tāpēc pastāvīgi rūpējas par savu kvalifikāciju. Nepatīk aizņemties un dzīvot parādos, kaut ko lūgt. Ar visu cenšas tikt galā pats. Pakļaujas likumiem, ievēro noteikumus un uzdoto izpilda atbilstoši norādījumiem. Balzakam nepiemīt afērista talants un kriminālas noslieces. Darījumos ir uzticams partneris.
Viņa māja ir ne vien viņa cietoksnis, bet arī viņa intelektuālā un dvēseliskā oāze, kur noteikti jāatrodas arī viņa mīļākajām lietām. Ja nepieciešams, var ērti iekārtoties arī mazā istabiņā. Mīl ērtas mēbeles, klusinātu mūziku, mājīgu apgaismojumu, ļoti ciena komfortu un dvēseles mieru, brīnišķīgi jūtas ērtos un mierīgos apstākļos. Patīk iet ciemos uz mājām, kur viņu uzņem labvēlīgi, kavēties patīkamās pārrunās interesantās kompānijās. Pie sevis uzņem tikai ierobežotu, tuvu draugu loku. Viņu iedvesmo patiesa interese par viņu, simpātijas, labvēlība – tā atraisa Balzaka dvēseles cēlumu, rada pacilātību un mudina arī viņu palīdzēt un pakalpot. Viņš ir radīts, lai būtu labs, atsaucīgs draugs, rūpīgs ģimenes cilvēks, kurš patiesi mīl savus tuviniekus, māk būt taktisks, delikāts un solīds, necieš intrigas un nespēj apzināti rīkoties slikti.
Balzaks interesējas par psiholoģiju, taču, neraugoties uz analītiskajām, prognozēšanas un citām lieliskajām spējām, kā psihologs tiek zemu vērtēts. Pats parasti labi apzinās, ka psiholoģija, dvēseļu un attiecību analīze viņam sagādā grūtības un nesniedz gandarījumu. Sentimentālais un izsmalcinātais Balzaks dod priekšroku skolotāja lomai, kurš analizē pieļautās kļūdas un brīdina no to atkārtošanās. Strukturālā, spēcīgā, analītiskā funkcija ļauj tam veiksmīgi darboties ekonomikas un bankas jomā. Bieži atrod savu vietu teātra mākslā – labs režisors, un literatūrā – lielu romānu autors (O. Balzaks!), korektors. Bieži vien arī labs darbinieks tieslietu jomā, it īpaši advokatūrā. Tāpat starp viņiem sastopami labi inženieri, celtnieki, uzņēmēji, konstruktori.

Rekomendācijas
Jūsu spēcīgā puse – priekšnojauta par nākotnes notikumiem: Jūs varat pareģot situācijas attīstības laikā un dot savlaicīgu derīgu padomu, brīdināt par gaidāmām nepatikšanām vai grūtībām.
Jums ir lieliski attīstīta iztēle, Jūs varat pastāstīt par redzēto vai izlasīto līdz pašām sīkākām detaļām. Jūs esat zinātkārs, mākat uzkrāt informāciju par Jūs interesējošiem jautājumiem, izceļoties ar apskaužamu erudīciju. Jūs esat piesardzīgi un tālredzīgi svarīgu lēmumu pieņemšanā, kas dod apkārtējiem iemeslu uzskatīt Jūs par gudru un tālredzīgu cilvēku.
Jūs esat apveltīti ar spēju radīt sev apstākļus, kuros ir viss nepieciešamais darba un atpūtas racionālai organizācijai. Jūs ļoti augstu vērtējat komfortu un ērtības. Jūs mākat stimulēt citus lietišķās aktivitātes un uzņēmības izpausmei, lai sasniegtu augsta materiāla līmeni. Labas taktiskās spējas palīdz Jums rast daudzas metodes un ceļus Jums nepieciešamā mērķa sasniegšanai.
Jūsu pamatproblēma – pārlieku lielais skepticisms attiecībā uz jaunām idejām un uzsākumiem, kuru īstenošanai nepieciešams liels daudzums enerģijas un entuziasma. Tas var radīt atsevišķu konservatīvismu un pasivitāti nepieciešamo pasākumu īstenošanā.
Jums ir tieksme pēc pesimistiskas dzīves uztveres, bieži atkāpjaties no rodošos problēmu radikālas atrisināšanas. Jūs vērtējat savu sirdsmieru un stabilitāti, kas pats par sevi ir labi. Taču krīzes situācijās ir nepieciešams izrādīt aktivitāti. Pārvariet sevī apātiju un tieksmi pēc vērošanas. Strausa politika, kas slēpj galvu smiltīs, var izraisīt Jūsos to, ka zaudēsiet dzīves garšu, kā arī negatīvi atspoguļosies uz Jūsu lietišķo aktivitāti. Pārlieku lielais īgnums var izraisīt apkārtējo ļaužu īgnumu un pat intereses zaudējumu saskarsmē ar Jums. Attīstiet sevī takta izjūtas, atturaties no aizrādījumiem nevietā. Cenšaties atzīmēt ļaužu labās īpašības un vairāk slavēt tos par labām īpašībām un rīcībām.
Jūs izvairāties no skandāliem, taču dažreiz dodat brīvību savām negatīvajām emocijām. Atceraties, ka negatīvo emociju pēkšņā un pārmērīga izpausme var šokēt apkārtējos un pat novietot Jūs smieklīgā stāvoklī. Cita Jūsu dzīves problēma — pārlieku lielais pedantisms. Jūs dažkārt iedziļināties gandrīz katrā niekā, esat pārāk skrupulozi konkrēta darba izpildē. Šie neracionālie laika un enerģijas tēriņi var izraisīt vispārējo pārpūli un pat intereses zaudēšanu pret izpildāmo darbu. Jūs varat nostāties dilemmas priekšā: pamest darbu stimulu un vēlmes zaudējuma dēļ Jums ir grūti. Tādā gadījumā atceraties par cēloņiem, kas izraisījuši šādas nevēlamas situācijas.
Jūs izrādāt dažreiz pārmērīgas prasības pret pārtikas kvalitāti un svaigumu. Jūs atšķiraties ar stabilām garšas izjūtām un pieradumiem sadzīvē (interjers, pārtikas asortiments utt.). Uzmanīgāk attiecaties pret ļaužu padomiem, kas skar gaumju, paradumu un uzskatu par dzīvi daudzveidību. Izvairieties visā no stereotipiem.
Pārmērīga šaubīguma dēļ vājuma periodā Jūs varat ļaunprātīgi izmantot zāles un pienācīgi nenovērtēt aktīvu dzīves veidu, nodarbības ar sportu, īpaši svaigā gaisā. Tiecieties pēc veselīga dzīves veida, ievērojiet patīkamo fizisko un intelektuālo izjūtu balansu.




GABĒNS

Gabēns ir estēts. Viņam vienmēr būs savs personīgais viedoklis par to, kas ir un kas nav skaisti, kur redzama harmonija, bet kur – bezgaumība. Gan mākslā, gan politikā izpaužas viņa nenogurdināmā uzstājība, noturība, skaidra savu un citu materiālo un estētisko vajadzību izjūta. Pasauli uztver ar spilgti izteiktām sajūtām. Jūtīgs uz smaržām un garšu, ļoti jūtīgs pret pieskārieniem. Neļauj sevi aiztikt tiem, kuri viņam ir nepatīkami.
Bieži lepojas ar savu taupīgumu, taču nelaupa sev iespēju nopirkt to, ko “sirds kāro”. Tēriņos nav nosliece uz avantūrismu – pirkumi ir pārdomāti un plānoti. Sarežģītā finansu situācijā spējīgs izdzīvot ar mazumiņu. Necenšas kaut ko atņemt otram, ja vien nemirst badā, taču nekādā gadījumā neatteiksies un neatdos to, kas pēc likuma pienākas pašam. Savas un tuvinieku materiālās intereses aizstāv aukstasinīgi un nežēlīgi.
Laba atmiņa, it īpaši spilgti atceras loģikas likumus un spriedumus, ar kuriem kaut reizi nācies saskarties. Citu muļķība un neloģiskums viņā izraisa smīnu un skepsi, ko parasti nav iespējams nepamanīt. Ja kļūdainā attieksme vai darījums skar viņu, Gabēns nespēj ar to samierināties un cenšas labot.
Tīrīgs. Apģērbs vienmēr radoši saskaņots, labi piemērots augumam. Brīžiem var būt ģērbies koši un efektīgi, brīžiem – ieturēti, bet vienmēr – gaumīgi un akurāti. Gabēns skaistuma un harmonijas izjūtu saista ar noderīgo, viņam patīk funkcionāli ērtas un skaistas lietas. Piemīt brīnišķīga sensorā atmiņa – spēj atcerēties kādu garšu vai smaržu, kas sajusta pirms daudziem gadiem. Necieš vienveidību un garlaicību. Viņam patīk mierīga atpūta pie dabas krūts. Liels ērtību cienītājs. Gandrīz jebkādos apstākļos prot justies labi.
Uzmanīgs un gādīgs pret tuviniekiem. Ja viņš ir ģimenes galva, tad mājinieki ir apģērbti, paēdināti un sakopti. Nepamet nelaimē draugu, bet lieki pūlēties citu labā neies, ja vien nav kāda īpaša nepieciešamība. Patīk dāvināt, sagādāt patīkamus pārsteigumus. Ja redz, ka tuvs cilvēks ir noguris vai slikti jūtas, Gabēns kļūst nemierīgs, cenšas palīdzēt, kas parasti izpaužas dažādos praktiskos padomos un sadzīvisku problēmu risināšanā. Viņš zina, no kā cilvēki saslimst, zina, ko darīt, lai sirgšana neietekmētu darbaspējas. Tādēļ daudzi Gabēni, it īpaši jaunībā nepievērš sevišķu uzmanību aukstumam, lietum, caurvējam – viņi ir iemācījušies jebkuros apstākļos norūdīt un trenēt savu organismu, turklāt dara to ļoti dabiski un nemanāmi. Nespēj atļauties būt vājš, slims, cenšas, lai tuvinieki novērtētu savu pašsajūtu un būtu labā fiziskā formā. Gabēns iemācās skaisti kustēties, neizdarot nevienu lieku soli, rokas kustību vai galvas pagriezienu.
Māk smalki aprēķināt izdevīgumu un gūt darbā maksimālus rezultātus. Ja darbs viņam patīk, cenšas to racionalizēt. Rada iespaidu, ka viņa sasniegtais rezultāts ir lielāks par ieguldīto darbu. Ja viņš ir vadītājs, tad racionalizē arī padoto darbu. Viņa vadītā ražošana ir precīza, dzīvot un konkurētspējīga, bet tās produkcija – kvalitatīva un estētiska. Atrod vienkāršas un efektīvas darba metodes. Brīnišķīgs speciālists, labs metodiķus, bet slikts stratēģis, tādēļ Gabēnam labāk patīk, ja mērķus viņa vietā izvirza kāds cits, pašam ļaujot brīvi izvēlēties līdzekļus, kā tos sasniegt. Viņam patīk demonstrēt, cik ātri, skaisti un racionāli viņš māk strādāt. Gaida, lai viņu uzslavē, palutina ar maigu attieksmi. Var samērā ilgi un pacietīgi noņemties ar sadzīviskiem darbiem. Rūpīgi veic uzdotos pienākumus, bet nedara neko lieku vai tādu, par ko nesaņems atalgojumu. Labi veicas roku darbs. Meistarīgi prot rīkoties ar instrumentiem un tehniskām ierīcēm. Nevar iedomāties sevi bez darba. Spēj mierīgi un pacietīgi strādāt. Reālists, nesola un nesāk darīt neko, kur nesaredz detalizēti pārdomātu pamatu, vai kas prasa nesamērīgi lielu spēku patēriņu. Pirms ķeras pie darba, pārdomā vairākus variantus, kā sasniegt rezultātu, un izvēlas pašu ekonomiskāko. Strādā tikai tā, kā pašam ērti. Darbu, ko iesācis, ar apskaužamu ietiepību paveic līdz galam. Neatlaidīgi realizē sevi tajā darbības jomā, kādu izvēlējies.
Ātri atšifrē tos, kuri halturē, un apsver, kā piespiest viņus ķerties pie darba vai vislabāk –atbrīvot no tā. Ja Gabēnam kāds no līdzstrādniekiem ir nepatīkams, viņš cenšas savu darbu organizēt tā, lai pēc iespējas mazāk ar šo cilvēku būtu jātiekas, jo tas traucētu darbam. Ja jūt, ka uzdevums nav viņam pa spēkam, atsakās no tā. Ja priekšnieka norādījumi Gabēnam šķiet nepareizi, viņš tos nepilda, paliek pie sava viedokļa un turpina darboties pēc saviem ieskatiem. Spītīgs. Būdams par kaut pārliecināts, aukstasinīgi turas pie šīs pārliecības un savas situācijas izpratnes. Lai Gabēns savu pārliecību mainītu, viņam vajadzīgi konkrēti fakti. Vienmēr cenšas iztikt ne tikai ar minimālu spēka patēriņu, bet arī piesaistīt pēc iespējas mazāk cilvēku. Necieš birokrātiju un sīkumainu kontroli. Nepaceļ balsi, turas pie noteiktas kārtības, nemīl mainīt lēmumus un ir grūti emocionāli ietekmējams.
Cenšas būt precīzs. Viņa dienas plāni ir pakļauti darbam un reti kad mainās. Piespiež sevi iekļauties norunātajā laikā, viņam nepatīk paildzināt tikšanās, pārtērēt citu ļaužu laiku, nokavēt vai aizkavēt citus. Necieš, ja kāds viņam uzspiež neērtu laika grafiku. Viņam patīk visur paspēt, bet vēl vairāk cenšas būt noteicējs par savu laiku. Zaudējot kontroli par to, reizumis nejūt, kā un kur tas pazūd. Laika trūkuma sajūta padara viņu bezpalīdzīgu un izraisa nervozitāti. Gabēnam ir interesanti uzzināt, kā citi cilvēki piepilda savu laiku, taču viņš ļoti mierīgi uztver padomus, kā laiku vajadzētu labāk izmantot, jo visā visumā pats to labi prot. Cenšas atpūtas brīžus piepildīt ar skaistām emocijām un bagātināt ar izjūtām. Ciena cilvēkus, kuri māk padarīt savu un citu laiku interesantu un emocionāli patīkamu. Kritiskās situācijās, kad strauji mainās apstākļi, nekrīt panikā, bet meklē veidu, kā iegūt laiku. Paļaujas uz savām iekšējām nojautām. Taču, lai kā arī censtos būt savas dzīves noteicējs, Gabēns jūtas atkarīgs no dzīves pavērsieniem. Intuīcija ne vienmēr brīdina viņu par nepatikšanām.
Viņu interesē cilvēka dvēsele, tas, ko jūt otrs, un kā tas saistīts ar viņa iepriekšējo noskaņojumu. Taču Gabēnam trūkst pārliecības, ka ir pareizi to izpratis. Tādēļ viņš lielākoties tikai pasīvi novēro. Iekšēji ir ļoti jūtīgs un ievainojams, bet to neparāda, kautrējoties kādam uzbāzties ar savām emocijām. No malas bieži vien izskatās līdzsvarots un bezkaislīgs. Ļoti pārdzīvo, ja partneris neinteresējas par to, kas notiek viņā un ar viņu. Necieš atklāta konflikta situācijas un cenšas no tām izvairīties, bet ja viņu dziļi (vēl ļaunāk – publiski) aizskar, parasti reaģē negaidīti asi. Patiesa aizkaitinājuma brīžos demonstrē nežēlīgas, skatam nepatīkamas negatīvās emocijas. Cer, ka viņu izpratīs bez vārdiem, jo bieži pats nesaprot, kas viņā notiek. Paša jūtas viņam ir pati noslēpumainākā joma. Līdzcilvēku noskaņojums un emocijas Gabēnu interesē un pat ir nepieciešami izjūtu bagātināšanai, tādēļ Gabēns var kļūt par labu aktieri, dziedātāju, mūziķi. Tiesa gan, šāds darbs viņu pamatīgi nomoka, iztukšo un Gabēns var dzīvi beigt pāragri.
Viņš vēlas uzzināt, ko no konkrēta cilvēka varētu gaidīt turpmāk, bet pašam to noprast neizdodas, tādēļ psihologa darbs nebūtu viņam pats piemērotākais. Visbiežāk viņa vērtējuma kritērijs ir – “patīkams” vai “nepatīkams” cilvēks. Var gadīties, ka mīlestību apzinās tikai tad, kad cilvēks ir jau zaudēts vai arī jūtas kļuvušas tik stipras, ka ar prātu vairs nav kontrolējamas. Savu raksturu Gabēnam ir gandrīz tikpat grūti formulēt kā citu raksturojumus, viņš nevar apjaust, kādas ir paša spējas un talanti. Bez palīdzības no ārpuses viņam nav viegli tikt par to skaidrībā un atrast piemērotu pielietojumu. Tas mudina slinkot, jo Gabēnam nav īsti skaidrs, kur un kā pielietot savas spējas. Tādēļ Gabēns citiem var šķist vienkārši gardēdis un guļava. Taču viņš ir ieinteresēts attīstībā, grib savus talantus izmantot vislabākajā veidā. Ja viņam šajā ziņā kāds palīdz, norāda mērķi un paskaidro, kā būt noderīgam pašam sev, tad Gabēns spēj darīt brīnumus.
Izpelnīties Gabēna simpātijas nav vienkārši, bet pazaudēt tās var pavisam viegli. Tas ar grūtībām piedod otram neuzmanīgu attieksmi pret viņa jūtām. Vētrainas, ekspansīvas emocijas un skaļa uzvedība Gabēna izpratnē ir psihiskas nestabilitātes rādītājs. Tas nenozīmē, ka viņam patīk tikai runīgi jautrīši. Gabēnam nepieciešami dziļi un gudri cilvēki, kas neslēpj savas emocijas, to skaitā arī negatīvo reakciju. Gabēns nekad nekļūs pilnīgi atklāts pret svešu cilvēku un arī tuvam atklājas pamazām, ilgi saglabājot zināmu noslēpumainību. Necieš, ja kāds “lien dvēselē”, cenšoties piekļūt viņa pārdzīvojumiem. Dusmojas, ja otrs neatlaidīgi grib izdibināt to, ko Gabēns pats stāstīt nevēlas. Viņa omulīgā, jautrā daba parādās tikai dvēseliski siltā, tuvu cilvēku kompānijā, kuri viņu izprot un ciena. Samērā iecietīgs pret citu trūkumiem.
Nepietiekama citu raksturu izpratne dara viņu piesardzīgu. Pat, ja cilvēks viņam ir patīkams, viņš tuvinās lēnām un uzmanīgi, soli pa solim, it kā virzoties pa purvainu apvidu. Uzticas tikai laika pārbaudi izturējušām jūtām. Saskarsmē veido distanci, kas pašam šķiet visērtākā. Ļoti pārdzīvo par savu dvēseles mieru un jūtu brīvību un tikai ar grūtībām spēj iztēloties, kā attiecības attīstīsies nākotnē. Tādēļ attiecību sākumā cenšas kontrolēt gan savas, gan partnera vēlmes un neļauj tām attīstīties nevēlamā gultnē. Grib mīlēt un būt mīlēts, tuva cilvēka labā spēj izdarīt ļoti daudz. Ir iedzimtas aristokrātiskas manieres, attiecībās pauž eleganci un smalkumu, taču pašam tās izkopt grūti, nepieciešams palīgs no malas. Laulībā ar intuitīvo partneri var neizpausties izsmalcināta gaume. Tādēļ Gabēns bieži pārmet vecākiem, ka nav saņēmis pietiekoši labu audzināšanu un izglītību.
Pretojas ārējam spiedienam mainīt to, ko nevēlas mainīt. Šo savu īpašību dēļ neprot arī atkāpties, kad viss jau zaudēts, tādēļ nereti piedzīvo daudz pazemojošu mirkļu. Kritiski izturas pret vardarbību, uzspiestām attiecībām. Necieš rupju izturēšanos, it īpaši pret bērniem. Spēj izdarīt emocionālu spiedienu un panākt savu ar neuzkrītošām, bet neatlaidīgām metodēm, jo jūt, kādu spēku un kur vajag pielietot, lai sasniegtu vēlamo.
Necieš konkurenci. Visbiežāk panākumus gūst neatlaidīgi, palēnām virzoties uz mērķi. To sasniedzis, apstājas, ja esošais līmenis apmierina viņa pamatvajadzības. Parasti netiecas ne pēc varas, ne pēc pārmērīga greznuma. Ātri atšķir ilūzijas no reālām iespējām. Laiku pa laikam viņam rodas nepieciešamība pēc jaunām, neparastām, sarežģītām situācijām, kas to izrautu no vienveidīgās ikdienas. Spēj ilgstoši panest stresu, māk no tā atslēgties. Piemīt tieksme riskēt un vēlme pēc asām izjūtām un šādās situācijās izrādās izturīgs.
Gabēna darbības lauks ir ļoti plašs: māksla – gleznotājs, mūziķis, aktieris, dziedātājs, arhitekts, dizaineris, interjērists, modes mākslinieks. Gabēnu atradīsim arī starp juristiem un banku darbiniekiem, viņš var būt konstruktors, uzņēmējs, strādāt celtniecībā. Neaizstājams ražošanā, pirmais politikā.

Rekomendācijas
Jūsu spēcīgā puse ir neizsmeļamā zinātkāre pret apkārtējas pasaules parādībām. Jūs tiecaties pēc dažādām zināšanām, labprāt ceļojat, pie tam nevis vienkārši novērojot dzīves nosacījumus, dabu, arhitektūru. Jums ir labi attīstīta estētiskā gaume.
Jūsu personības dziļumu mērķis ir komforts gan šā vārda fiziskā nozīmē, gan attiecībās ar ļaudīm. Rupjas manieres, nesmalkjūtība, dvēseliska siltuma neesamība no apkārtējo puses, dziļi aizvaino Jūs. Jūs tiecaties pēc harmonijas, miera, veselīga dzīves veida.
Cita Jūsu spēcīgā īpašība ir lietišķā loģika, pateicoties kurai Jūs mākat racionāli veikt savus darbus. Savās rīcībās Jūs vadāties tikai pēc vesela saprāta un reāla labuma izjūtām.
Jūs dodat priekšroku neuzņemties nevajadzīgus darbus. Bet ja lieta Jūs interesē, Jūs varat attīstīt lielu darbspēju, darbojoties skaidri, samērīgi un negrozāmi. Tādos gadījumos Jūs iepriekš paredzat visas darba detaļas, sagatavojat visu nepieciešamo, pie tam izrādot atjautību, apskaužamu praktiskumu un izdarību.
Jūsu vāja iezīme ir neprasme izrādīt savas jūtas cilvēkiem, kā dēļ apkārtējiem Jūs varat likties ar aukstu un vienaldzīgu cilvēku. Jums piemītošais iekšējais saspīlējums dažreiz provocē dusmu uzplaiksnījumus, kad Jums ir grūti apvaldīt savas emocijas, kaut arī pēc tam Jūs stipri nožēlojat par to.
Tā kā jūtu un emociju nokrāsu izpausme Jums padodas ar grūtībām, Jūs priekšroku dodat nevis sentimentalitātei, bet humora pilnai sarunas manierei, kā dēļ varat būt dažreiz nepareizi izprasts. Jūs dodat priekšroku savas neveiksmes pārdzīvot klusējot, vientulībā. Lai nebūtu nesaprašanās situāciju, cenšaties uzticēties partnerim un runāt ar viņu ar nopietnā toni.
Cita Jūsu problēma ir zīmīga skepticisma deva: tas tāpat nosaka Jūsu pesimistisku attieksmi pret nākotni. Jūs bieži nododaties melanholijai un grūtsirdībai, Jums var nolaisties rokas un zust vēlme darboties. Jūsu apātija daudz lietās traucē Jums izrādīt apgriezienus un panākt dzīvē vairāk, nekā saka Jums priekšā personiskā pieredze. Jums var ieteikt biežāk ceļot, mainīt kaut vai sīkumos ierasto dzīves veidu. Jauni iespaidi izraisīs interesi pret vēstures izpēti.
Pacenšaties atrast nodarbi, kas Jums patiks no sirds, kura piepildīs Jūsu dzīvi ar jēgu, sauks Jūs nākotnē. Aizrautība ar darbu - labākās zāles pret skepsi un apātiju. Neļaujiet melanholijai pārņemt Jūs. Tādās minūtēs dodaties pie draugiem, pastaigā, uz kino, teātri. Vairāk laika pavadāt kopā ar jautriem ļaudīm, kas uzlādē Jūs ar pozitīvām emocijām.




DOSTOJEVSKIS

Attiecību ētika: Dvēselisks, ne sevišķi par sevi pārliecināts, pieticīgs cilvēks. Viņam raksturīgs paaugstināts paškritiskums, pastāvīga tieksme pilnveidoties. Intuīcija ļauj viņam saskatīt lietu dziļāko jēgu. Māk būt patīkams katram un tai pašā laikā nepazaudēt sevi. Spēj iegūt gandrīz jebkura cilvēka uzticību. Laipns un uzmanīgs arī pret svešiem cilvēkiem. Sabiedrībā izvairās tieši izrādīt savu attieksmi pret kādu. Dzīvē vadās pēc kristiešu morālei līdzīgiem principiem, ko novērotājam no malas nav viegli pamanīt. Augstais prasīgums pret sevi viņā savienojas ar iecietību pret citu vājībām. Nekrāj sevī ļaunumu, piedod aizvainotājiem un nelabvēļiem, ja tie patiesi nožēlo savu nodarījumu. Ar visiem cenšas uzturēt vienlīdzīgas un labvēlīgas attiecības. Attieksmē pret citiem ir bezkaislīgs, maigs, neuzbāzīgs, pievērš uzmanību tādiem sarunu biedra žestiem, intonācijai un niansēm, ko citi var arī nepamanīt. Izvairās no negatīvām emocijām.
Uzklausot citus, noņem tiem emocionālo spriedzi. Pie Dostojevska bieži vēršas, lai saņemtu izpratni un atsaucību. Citu sāpes uztver kā savas, var pat justies vainīgs, ja nav spējis nomierināt, kaut kā palīdzēt. Smalkjūtīgi izturas pret citu interesēm, spēj labi sadzīvot pat ar ļoti nesaticīgiem cilvēkiem. Bieži rīkojas nesavtīgi, ko apkārtējie nereti izmanto. Darot kaut ko citu labā, viņš jūtas vajadzīgs, noderīgs, nozīmīgs. Ja mierinājumu alkstošo sarodas pārāk daudz, viņš raujas pušu, nespējot nevienam atteikt. Piesardzīgs draugu un paziņu izvēlē, to viņam nemēdz būt daudz, lai gan māk piemēroties jebkuram. Labi izprot cilvēku attiecības. Spēj prognozēt citu cilvēku uzvedību.
Piemīt audzinātāja talants. Redz cilvēka trūkumus, bet atklāj tos ļoti taktiski. Ļauj otram sajust pilnīgu psiholoģisko brīvību, spēj palīdzēt citiem attīstīt viņu labās īpašības. Skaidri zina, kas ir labi, kas – slikti, bet savus uzskatus nevienam neuzspiež. Tuvinieku, it īpaši bērnu rīcību viņš koriģē uzstājīgāk. Pēc aicinājuma būdams pētnieks, spēj daudz sasniegt psiholoģijā. Cenšas rast saikni starp dažādām humanitāra rakstura mācībām un teorijām. Reti raksta zinātniskos traktātus, biežāk (ja vispār raksta) dziļus, psiholoģiska rakstura romānus, teoloģiskus, ētiski filosofiskus darbus. Ideālists. Bieži runā par brālību, mīlestību, draudzību un sapratni.
Emocijās – savaldīgs. Slēpj sevī citiem nepamanāmas jūtu dzīles. Viņa iekšējā pasaule ir smalka un bagāta. Pat, jūtot spēcīgas emocijas pret partneri, var ārēji to neparādīt. Spēj vienlīdz mierīgi sarunāties gan ar sev pieņemamu, gan ar netīkamu cilvēku. Rīkojas galvenokārt sirds, nevis prāta vadīts. Ir pakļāvīgs un padevīgs, kaut gan bieži rada noslēgta, pat bezjūtīga cilvēka iespaidu. Tuvajiem cilvēkiem dāvā patiesu siltumu un mīlestību. Nespēj izturēt strīdus, cenšas samierināt karojošās puses, saglabājot objektivitāti. Slikti panes vientulību, bet savu sabiedrību nevienam neuzspiež.
Patīkamas emocijas viņā rada partnera saprātīgums, darbīgums, vēlme aizstāvēt, arī prasīgums. Vēlas dzīvot saskaņā ar partnera gaumi un ieradumiem. Nesaprot nesmalkjūtīgus, nevērīgus, netiklus cilvēkus, taču mēģināt tos “audzināt” viņam vienmēr ir vieglāk, nekā no tādiem atbrīvoties. Nepiekāpīgs tikumības un morāles jautājumos. Ar mierīgu uzstājību panāk savu. Ļoti labi māk izmantot vārdus un intonācijas – gan kā zāles, gan kā ieroci.
Racionālisms: Atrisina pat grūtus uzdevumus, jo ir ļoti pacietīgs. Ja gadās izdarīt ko tādu, ar ko pats ir apmierināts, mīl bērnišķīgi palielīties. Neatkarīgs savos spriedumos. Cenšas izturēties taisnīgi, izprast parādību īstos iemeslus, aukstasinīgi noskaidrot situāciju, analizējot faktus. Taču viņam ir grūti izklāstīt, kā viņš saprot šo problēmu. Daudz analizē un var radīt mokošu problēmu no tā, ko cits uztvertu mierīgāk. Reizēm tik rūpīgi apdomā savu rīcību, tā iedziļinās kādā problēmā, ka vairs nav spējīgs nodarboties ne ar ko citu. Interesējas par fizikas, ķīmijas un citiem dabas likumiem, dažādām interesantām saiknēm pasaulē un Visumā. Apguvis daudz informācijas, cenšas izstrādāt savu viedokli jebkurā jautājumā. Spēj lasīt populārzinātnisko literatūru un izlasīto labprāt pārspriež ar citiem, demonstrējot savas zināšanas. Var kļūt par brīnišķīgu matemātikas, fizikas vai ķīmijas pasniedzēju, kurš daudz zina, prot paskaidrot un ar cieņu izturas pret citu kļūdām. Taču patstāvīgi strādājot zinātnisku darbu ne īpaši bieži gūst spožus rezultātus. Prot netradicionāli domāt un paspīdēt ar oriģinālām idejām.
Aizstāvot savas intereses, cenšas būt stingrs un uzstājīgs, bet tas ne vienmēr izdodas. Tādos gadījumos pāriet uz pasīvu aizsardzību. Nemāk aizstāvēt savas materiālās intereses. Visu dzīvi cenšas sevī attīstīt uzstājību, mērķtiecību, gribu un izturību. Nespēj pieņemt vardarbību un likt otram darīt kaut ko pret viņa gribu. Gadījumos, kad jāizdara emocionāls spiediens uz kādu vai jāizvirza stingras prasības, jūtas nepārliecināts un nelaimīgs. Nespēj būt nežēlīgs, izvairās no nepatīkamām situācijām. Slimīgi uztver kritiku šai sakarā. Labprātāk komunicē ar tiem, kurus nevajag ietekmēt. Ja tomēr tas nepieciešams, tad dara to ļoti labvēlīgi. Kaut arī ekstremālās situācijās ļoti nervozē, tomēr saņemas un darbojas izlēmīgi, ja tiek aizskarti viņam tuvie cilvēki, tajā brīdī pat nejūtot bailes vai sasprindzinājumu. Sāk pārdzīvot notikušo, kad briesmas jau garām. Tiecoties uz kādu mērķi, spēj sadarboties tikai ar tiem cilvēkiem, kuri atbalsta viņa morāles normas.
Parasti nevar nīkuļot bezdarbībā, ja citi strādā. Bieži strādā pat tad, kad citi slinko. Necieš steigu, kņadu, burzmu, tāpēc visam gatavojas jau iepriekš. Apzinīgs, stingri ievēro savus pienākumus. Parasti ķeras pie darba tikai tad, kad ir pilnīgi pārliecināts par savu sagatavotību un kompetenci. Neciena tos, kuri ķeras pie darba, nebūdami spējīgi to kvalitatīvi veikt. Dzīvo un strādā mierīgi, mīl samērīgu dzīves ritmu. Ja vajag, spēj izdarīt pat vairāk, nekā no viņa gaida. Neatpaliek, bet arī netiecas izrauties citiem priekšā. Grūti ir pārkārtoties jaunam darba ritmam. Var nepievērst uzmanību sīkām detaļām, kas prasa uzmanību, jo tas viņu garlaiko. Dostojevskim gadās pārstrādāties, uzņemties pārāk daudz pienākumu un darāmā. Nespēj izmērīt padarītā daudzumu un smagumu pēc iztērētajiem spēkiem, tāpēc rēķina iztērēto laiku. Ja netiek novērtēta viņa upurēšanās, viņa darbs, var sevi stipri nomocīt, pat smagi saslimt. Neapvainojas, ja tiek kritizētas viņa darba metodes, jo uztver to kā rūpes par viņu. Ja tiek kritizēts darba rezultāts un padarītā kvalitāte, tas gan Dostojevskim nav patīkami.
Jūt, cik daudz laika katram pienākumam var ziedot. Darbu nodala no izklaidēm – visam savs laiks. Cenšas būt punktuāls, pildīt solījumus un aktīvi mudina uz to arī citus. Mēdz uzmācīgi steidzināt, ja jūt, ka laiks “iztek”. Spēj labi saskatīt tuvāko perspektīvu, taču, analizējot tālāku nākotni, nejūtas pārliecināts. Patīk stabilitāte, negaidītas izmaiņas viņu izsit no ritma. Smagi pārcieš krīzes, ja izjaukts ierastais dzīves plūdums, tad viņam nepieciešama palīdzība. Vēlas, lai kāds palīdzētu virzīt viņa aktivitāti, norādot, kuras darbības ir bezjēdzīgas, dotu padomus, kāda rīcība būtu saprātīga, izdevīga vai neizdevīga. Mūža garumā viņš iemācās veltīgi neizšķiest savus spēkus, veselību un naudu. Uzklausa padomus, ja tie tiek izteikti mierīgā, pārliecinātā tonī.
Pateicīgs tiem, kuri rūpējas par viņa atpūtu un veselību, palīdz risināt sadzīves problēmas, skaidro, kas jādara, lai neslimotu. Viņa garastāvoklis atkarīgs no fiziskās kondīcijas. Laiku pa laikam Dostojevskis kļūst drūms un pesimistisks. Lai gūtu dvēseles mieru, viņam nepieciešams zināt, ka viņa rīcība ir loģiska un virzīta uz noteiktu dzīves mērķu sasniegšanu. Taču te parasti rodas grūtības, jo viņam nepadodas tālejošu rīcības plānu izstrādāšana. Neskatoties uz to, viņš ļoti neatkarīgi izvēlas padomdevējus.
Apkārtējās pasaules harmonija un komforts viņu aktivizē, rada emocionālo un fizisko spēku pieplūdumu. Pats ne vienmēr spēj radīt ērtus apstākļus. Uzmanīgi izvēlas apģērbu, ir akurāts un tīrīgs. Ģērbjas klasiski, bet neuzkrītoši, izvairās valkāt spilgtus un izaicinošus tērpus. Viņš nemēdz uzspiest citiem savu gaumi. Viņam ir grūti noteikt lietas vērtību un skaistumu, novērtēt cilvēka spēku, kvalifikāciju, sabiedrisko nozīmību. Viņam ir kauns nopirkt kaut ko nevērtīgu, lai viņu neuzskatītu par bezgaumīgu, vāju un neglītu, tādēļ viņš izvēlas tēlu, kas sabiedrībai ir vispieņemamākais, cenšas izskatīties ne sliktāk, ne labāk kā citi. Par gaumes jautājumiem viņš nediskutē neizlēmības, nevis gaumes trūkuma dēļ. Lai būtu pārliecināts par to, ka izskatās labi, ir pietiekoši pievilcīgs un elegants, viņam nepieciešams citu apstiprinājums.
Jūtīgs pret citu emocijām, it īpaši negatīvajām, cenšas uzzināt to iemeslu un labot, kas labojams. Jūtas labi nelielās, “siltās” kompānijās. Rūpējoties par tuvu cilvēku garastāvokli, var pat aizmirst par savējo. Ja vajadzīgs, spēj gan uzmundrināt, gan nomierināt. Citus no negatīvajām emocijām mēģina atbrīvot, taču pats bieži vien tās pārvarēt nespēj. Iekšēji ir saspringts un nervozs. Pats zina savas stiprās un vājās vietas, gaida no citiem, lai tie uzmanīgi izturētos pret viņa trūkumiem, atbalstītu un uzslavētu, kad nepieciešams. Aizvainojumā nekliedz, bet uzliek psiholoģisko barjeru – staigā ar akmenscietu sejas izteiksmi, vienzilbīgi atbild uz jautājumiem, izturas sausi un oficiāli. Ar cilvēku, kurš viņu piekrāpis, cenšas pārtraukt jebkādas attiecības. Ja kādreiz jūtas nopietni aizvainots, ārēji to pat neliek manīt, taču atceras ļoti ilgi.
Ja Dostojevska tiekšanās pēc kārtības, taisnīguma un augstiem ideāliem savienojas ar patiesu mīlestību pret cilvēkiem, viņš sabiedrībai ir ļoti noderīgs visās jomās. Pretējā gadījumā kļūst par nepatīkamu morālistu, pamācošu īgņu vai bezprincipu cilvēku, kurš pierod izvairīties no visa.   
Dostojevskis veiksmīgi strādās par pasniedzēju, psihologu, audzinātāju, pētnieku. Var būt mūziķis, dziedātājs, rakstnieks, aktieris, diezgan bieži – mācītājs, var būt kāds no vidējā medicīnas personāla.

Rekomendācijas
Jūsu spēcīga puse ir cilvēku un cilvēcisko savstarpējo attiecību dziļa izpratne. Jūs interesējaties par rīcību motīviem, dvēseliskām īpašībām, attiecībām starp ļaudīm, kuras novērojat ilgstošu laiku. Un jo ilgāk ilgst šī izpēte, jo nekļūdaināk Jūs nosakāt cilvēka raksturu: kāds viņš ir patiesībā, nevis par kādu grib izlikties.
Jūs tiecaties pēc siltām, draudzībām attiecībām starp ļaudīm, neciešat rupjību un varmācību. Tajā izpaužas Jūsu personības humānistisks vērsums, par to Jūs vērtē un ciena apkārtējie. Jums piemītošā cilvēku pārzināšana un dzīves pieredze vienmēr palīdzēs Jums atrast savu vietu kolektīvā. Cita Jūsu priekšrocība, pateicoties kurai Jūs pelnāt atzinību cilvēku starpā, ir nemainīga iejūtība, labestība un uzmanība pret ļaudīm. Savu līdzcietība pret tiem Jūs cenšaties izpaust ne tikai ar vārdiem, bet arī darbībā. Jūs, nežēlojot personīgos spēkus un laiku, palīdzat katram, kam ir patiešām nepieciešama Jūsu palīdzība.
Jūsu darbības galamērķis ir mierīgas, harmoniskas, bez konflikta apstākļu izveide, kurā katrs varētu atklāt savas spējas. Jūs esat vislabākais mierinātājs un samierinātājs. Piedodot ļaudīm to negatīvās rīcības un grēkus, Jūs iedarbojaties uz to sirdsapziņas, liekat aizdomāties par mūsu dzīves tikumības pamatiem. Problēma, kas satrauc Jūs, ir izlēmības un iniciatīvas trūkums, neprasme pieprasīt pavēles formā. To sekmē arī atsevišķā kautrība vai pat biklums, kas tādā vai citādā mērā piemīt Jūsu raksturam. Jūs esat ļoti smalkjūtīgs, baidāties būt uzmācīgs, kas nevietā piesaista sev uzmanību.
Jūs esat cilvēks pieticīgs, neagresīvs. Pieņemot izsaukumu, Jūs nevarat pieņemt lēmumu aktīvi atreaģēt, dodat priekšroku savus aizvainojumus slēpt sevī. Jums pat ir neērti pieņemt aizsardzību no citiem. Jūs uzskatāt, ka cilvēkam, kurš Jums ir izdarījis pāri, pašam tas ir jāapzinās un jānožēlo. Un ja viņš to nedara, Jūs cenšaties izvairīties no saskarsmes ar viņu, nosodot viņu ar klusēšanu. Jums ieteicams attīstīt sevī pašaizsardzību: tieši izteikt savu nosodījumu par nepiedienīgumu un bezgodību, neizrādīt savu žēlastību cilvēkiem, kas nav spējīgi laboties vai nožēlot, neļaut izmantot sevi kāda savtīgos nolūkos. Mācāties savlaicīgi pateikt „nē”. Mazāk pārdzīvojiet līdzi svešiem cilvēkiem un vairāk atliciniet uzmanības tuviniekiem.
Cita Jūsu problēma ir jebkuras lietas detalizēta ļoti rūpīga izstrādāšana, kas rada gausumu un ne emocionalitāti. Iegrimstot sīkumos, Jūs diez vai atrodat laiku pilnvērtīgai atpūtai pie dabas vai draugu pulkā, kas var slikti atspoguļoties uz Jūsu pašsajūtu. Jūs rūpīgi un dziļi analizējat visu, kas attiecas uz Jums un Jūsu paziņām. Tamlīdzīgas objektīvas analīzes rezultāti bieži vien mēdz būt neiepriecinoši, kā dēļ Jūs izjūtat brīžam dziļu skumju un pesimisma jūtas. Jūs lieki kaitina viss, kas iziet ārpus kārtības, tikumības un garīguma rāmjiem.
Nepakļaujaties savam žēlīgumam, lai pēc tam sevi nešaustītu par atkāpšanos no godīguma un taisnīguma. Atceraties, ka īsts taisnīgums neatļaujas kompromisus ar sirdsapziņu.
Paātriniet darba tempu, koncentrējieties, lai Jūsu uzmanība netiktu pievērsta sīkumiem, lai tā apstātos tikai pie galvenā, būtiskā. Pamēģiniet ātrlasīšanu - tas palīdzēs Jums iemācīties saskatīt parādības vai notikuma kopainu. Analizējot faktus, tiecaties nevis pēc precizējuma, bet gan pēc apkopojuma. Zināšanas par kopīgām likumsakarībām atbrīvos Jūs no spēku un nervu neattaisnotiem tēriņiem, maz kuru interesējošiem aspektiem.




DRAIZERS

Draizeram raksturīgs caururbjošs skatiens, seja saspringta, vērīga. Sarunājoties partnerī raugās pētoši, bet tiklīdz saņēmis atbildes skatienu, parasti novēršas. Var ilgi saglabāt vienu pozu. Lūpas bieži it kā sakniebtas. Kad  Draizers dodas ārpus mājas vai uzņem viesus, viņš parasti ir eleganti apģērbies, gandrīz vienmēr tiek ievērota etiķete. Allaž akurāts, iznesīgs, emocionāls, bet savas jūtas izrādīt nesteidzas. Brīnišķīgi izjūt savu ķermeni, fizisko stāvokli, pašsajūtu.
Lieliski izprot cilvēku savstarpējās attiecības. Zina, no kā vajag izvairīties, kādas emocijas cilvēkam traucē realizēt savas spējas, atņem spēku un izjauc līdzsvaru. Sevišķi labi izprot neīstas, arī postošas jūtas, necieš nekorektu izturēšanos un attieksmi. Nereti cīnās ne tikai ar konkrētiem cilvēkiem, bet ar visu  sabiedrību, nežēlojot tam ne spēkus, ne laiku. Smalki izjūt, kas ir ētiski un kas ne. Pirmais pamana novirzes no morāles normām un zina, ka patiesībā tas nav nekas nebijis, visas jaunās parādības ir jau labi zināmo sintēze. Spējīgs likt apzināties cilvēkiem to sabiedrības morāli, kurā viņi dzīvo, kāda tā ir bez izskaistinājumiem.
Raksturīgs zināms asums, ko rada nepatika pret visu, kas pārāk sarežģī attiecības. Pārdzīvo, ja viņa attiecības sāk pasliktināties ārējo apstākļu dēļ, jo zina, ka nekas vairs nebūs tā, kā bija.
Taču parasti nemēģina neko ne saglabāt, ne grozīt. Pieredze liek uzmanīties no iespējamām kļūmīgām situācijām, strikti cenšas līdzīgā situācijā nenokļūt. Jūtīgs pret samākslotām, uzspēlētām attiecībām. Savus pārdzīvojumus nemīl atklāt, uzskatot to par vājuma izrādīšanu, un savu patieso noskaņojumu atklāj tikai pašiem tuvākajiem. Jo labākas ir attiecības, jo patiesāks būs Draizers. Pat pret ienaidnieku viņš drīzāk izturēsies uzsvērti pieklājīgi nekā atklāti paudīs savu niknumu un nosodījumu.
Jau pirmajos pazīšanās mirkļos sadala cilvēkus divās kategorijās – “savējos” un “svešos”. “Svešie” it kā pārstāj viņam eksistēt, bet “savējiem” ļoti pieķeras, jūtas atbildīgs par viņiem. Nelabprāt meklē kompromisu ar “svešajiem”, bet “savējiem” piedod ļoti daudz ko. Cenšas izvairīties no strīdiem,  nepieļauj familiaritāti. Kritiski vērtē citu attiecības, bet savu viedokli pauž reti. Ja Draizers par kādu ir izteicis spriedumu, tad reti to maina, jo visbiežāk tas veidojas pamazām, pēc ilgākas analīzes. Savus spriedumus viņš negroza arī tādēļ, lai citu acīs neizskatītos nenosvērts. Arī pašam nepatīk cilvēki, kas bieži un neizskaidrojami maina savas simpātijas un antipātijas. Draizeru mēdz mocīt vainas vai kauna izjūta par neatbilstošu kultūras līmeni, nekompetenci vai pieticību (galvenais – neizlekt), bet ārēji to neparāda. Taču šāds pašnovērtējuma svārstīgums reti kad ir pamatots. Saskarsmē ietur tālu distanci – tā viņam vajadzīga fiziski. Ilgi palikt divatā ar vienu un to pašu cilvēku Draizeram nepatīk. No uzbāzīgiem tipiem turas pa gabalu. Netīk lielas ļaužu masu pulcēšanās vietas. Patīk atpūsties savu cilvēku kompānijā, jo tad izjūt, ka drīkst atbrīvoties. Var pārbaudīt apkārtējo humora izjūtu ar “ķeršanu uz muļķa” – visā nopietnībā paziņot kādu izdomātu vai sagrozītu informāciju un pēc tam ar interesi vērot apkārtējo reakciju.
Apveltīts ar gribasspēku, uzstājīgs un prasīgs. Neatlaidīgi virzās uz mērķi, vienmēr gatavs darboties. Ja tas vajadzīgs, var ilgi izturēt spriedzi. Pārliecināts par sevi, savaldīgs. Māk pastāvēt par sevi un saviem tuviniekiem. Būtībā miermīlīgs, taču ja ir saniknots un nolēmis atriebties, tad pretiniekam prot atrast pašu vājāko vietu. Kompetenti izsver, ar kādu spēku vajadzētu iedarboties uz konkrēto cilvēku un māk panākt savu, pakāpeniski palielinot spiedienu. Kolektīvā viegli nosaka neformālo līderi un pacenšas iegūt tā atbalstu. Māk pieprasīt un bezbailīgi rīkoties. Partnerim nepiemērojas, bet gan diktē savu uzvedības līniju. Nepadodas, ja viņam tiek uzspiests svešs viedoklis. Draizeru grūti iebaidīt vai izprovocēt.
Ģimenes cilvēks, nenogurstošs darbarūķis, saimniecības vadītājs un kārtības uzturētājs. Viņu tracina svešu cilvēku atrašanās paša mājā. Ārkārtīgi necieš nekārtību un netīrību. Nebaidās būt oriģināls, bet nevēlas parādīties cilvēkos netīrs, neglīts un sliktā fiziskā formā. Virtuozs skaistuma un komforta radītājs. Tiecas pēc estētiskas vides un šajos centienos var nonākt pat līdz galējībām. Viņam ir sava gaume un viedoklis par visu, kas var sniegt patīkamas izjūtas. Ļoti mīl funkcionālas un skaisti izveidotas lietas, bojātus sadzīves priekšmetus nomaina. Cenšas īstenot savu vēlēšanos, lai tam būtu visskaistākā māja un viskārtīgākā ģimene. Tieksme būt labākam par visiem. Ļoti prasīgs pret saviem bērniem. Netīrs un slikti apģērbts bērns ir apkaunojošs. Ja Draizers vai viņa bērns ir saslimis, tad nekavējoties tiek pielietotas radikālas ārstēšanās metodes, kuras viņš parasti nevien zina, bet arī ļoti prasmīgi pielieto. Ļoti ciena veselīgu dzīvesveidu. Nespētu samierināties ar cilvēku, kurš tam fiziski ir pretīgs un kuram piemīt neveselīgi instinkti.
Jūt žēlumu pret slimajiem, atkarīgajiem, nabadzīgajiem un dzīves atstumtajiem. Tādiem viņš vēlas palīdzēt kaut kā konkrēti: pabarot, izārstēt, palīdzēt pārvarēt krīzi. Uzskata, ka bezdarbniekus un vājus cilvēkus vajag “sapurināt”, nevis izdabāt tiem, taču bērniem, pensionāriem, daudzbērnu mātēm vajag palīdzēt, un Draizers ir gatavs cīnīties ar tiem, kuru dēļ radušies maznodrošināto slāņi.
Cenšas radīt erudīta un loģiski domājoša cilvēka iespaidu. Jebkurā jautājumā sākumā ir noskaņots piesardzīgi, pat kritiski, uzmanību vispirms pievērš galvenajiem trūkumiem. Situāciju cenšas izanalizēt no visām pusēm un izdarīt objektīvus secinājumus. Sabiedrībā rada sausa, bezkaislīga cilvēka iespaidu. Turas pie stabilām normām un pārbaudītām darba metodēm. Viņš visu novērtē no veselā saprāta un veselīga egoisma viedokļa. Piespiež sevi darīt to, ko prasa noteikumi un to pašu gaida no citiem. Draizeram svarīgi, lai viņa rīcība tiktu uzskatīta par loģisku, taču loģika viņam ir savdabīga – nekad nepirks dārgu lietu, ja var kaut ko pielabot vai pārveidot (un to viņš māk). To nedara nevis tādēļ, ka pirkt ir neizdevīgi, bet tādēļ, ka uzskata tādu rīcību par neloģisku. Parasti Draizeram interesē likumi un noteikumi, pēc kuriem dzīvo apkārtējie cilvēki, sabiedrība, valsts, taču šīs zināšanas reti kad ir pilnīgas.
Dzīvo šodienā un necieš ne gaidīšanu, ne nogaidīšanu, nenoteiktību, neziņu. Viņam grūti orientēties oriģinālu, bet nenoteiktu, uz vispāratzītiem faktiem nebalstītu ideju un minējumu gūzmā. Tādās situācijās viņš vai nu sāk mētāties un ķer visu uzreiz vai arī ieciklējas nepārtrauktās mokošās pārdomās. Slikti izjūt pārmaiņas, tādēļ ir konservatīvs, ciena stabilas vērtības un baidās jau ierastajā ritumā kaut ko mainīt. Draizers ir tradīciju glabātājs.
Slikti orientējas cilvēku dziļākajās, individuālajās īpašībās, īsti nejūt, ko no kura var gaidīt. Neuzticas lielīgiem cilvēkiem, kas plātās ar savām spējām un talantiem. Pats nedižojas un neizlec. Gaida, kamēr viņa spējas novērtēs pēc nopelniem – Draizeram sevi reklamēt un piedāvāt ir grūti. Reti uzņemas iniciatīvu. Citus cilvēkus viņš slavē reti, bet pašam domātos komplimentus saņem labprāt. Iekšēji ir ļoti trauksmains. Dzīvo, gaidot dažādas briesmas un nepatikšanas, kas varētu draudēt viņam un viņa tuviniekiem. Meklē reliģiozus, mistiskus u.c. veidus, kā izprast notiekošo un izbēgt no dzīves likstām. Cenšas izvairīties no negaidītā, laikus gatavojas visiem neparedzētiem apstākļiem. Ilgi atceras pagātnes kļūdas. Nākotne viņam parasti rādās nejaukās krāsās. Tāpēc Draizeram nepieciešams partneris, kurš spētu viņam atklāt notikumu attīstību un perspektīvas un iedvest drošību par nākotni. Nepacietīgs. Necieš vilcināšanos un lēnu notikumu gaitu. Ir noskaņots lēmumus pieņemt strauji. Īpaši aktivizējas, kad nonāk laika trūkumā. Draizeram labāk ļaut mierīgi kaut kam sagatavoties. Jo ilgāk viņš gaida un gatavojas, jo vairāk uztraucas un rezultāts iznāk sliktāks.
Patiesi atslābinās un nomierinās pēc saspringta, bet rezultatīva darba. Bezdarbība viņu nomāc. Nepārtraukti meklē, ar ko nodarboties, jo darbs viņam ir zāles pret daudzām kaitēm. Taču bieži vien nezina mēru – dara visu pēc kārtas. Kad noguris, ne vienmēr beidz strādāt. Viņam ir grūti saprast, vai viņš visu ir izdarījis, vai ir labi sagatavojies rītdienai, vai nepatikšanas, kas varētu gadīties, jau ir piedzīvojis jeb tādas vēl tikai stāv priekšā., Kamēr nav pabeidzis vienu darbu, nespēj uzsākt citu, tāpēc nereti iestieg kādā vienā darbībā un tam šķiet – jo vairāk padarīts, jo vēl vairāk darāmā atlicis. Rezultātā – pārslodze, sajukums galvā un garīga pārpūle. Darba plānošanu, laika sadali un gatavošanos nākotnei, Draizers labprātāk uzticētu citiem.              
Praktisks, izmanto visu, kas atrodas viņa teritorijā un spēj novērtēt visu, kas būs noderīgs. Ātri veic darbietilpīgus pienākumus, lai ilgāku laiku pie tiem vairs nevajadzētu atgriezties. Viņu ļoti baida diskomforts, kas ir neizbēgams, pārkārtojoties jauniem dzīves apstākļiem. Darbs Draizeru nebaida. Viņš uzskata, ka jādara nevis tas, kas patīk, bet tas, kas vajadzīgs. Parasti turpina aktīvu, darbīgu dzīvi vēl ilgi pēc aiziešanas pensijā. Ir ļoti taupīgs. Kur saimnieko Draizers, tur naudas vienmēr pietiek, ir iekrājumi nebaltai dienai vai ilgi kārotiem lieliem pirkumiem.
Ļoti labi izjūt otra emocionālo stāvokli un piemērojas apkārtējo emocionālajam noskaņojumam. Nopietnā situācijā ir uzsvērti oficiāls, bet draugu lokā – nepiespiesti jautrs, pat atļaujas izmest kādu cinisku dzēlieniņu. Mīl jautrus cilvēkus, kuri māk citus “iekurināt”, noņemt spriedzi, uzlabot garastāvokli, radīt pārliecību par nākotni. Viņam nepatīk grūtsirdība, drūmums, cilvēki, kurus nemitīgi vajag mierināt. Daudzkrāsains romantisko perspektīvu apraksts, drošs, optimistisks sarunu biedra skats uz nākotni uzlādē viņu ar jaunu enerģiju un rada vēlmi aktīvi darboties. Draizers cenšas izvairīties no dzīves drāmām un negatīvo emociju uzņemšanas, jo viņš lieliski  zina, cik smagi tās ietekmē psihi un veselību.
Ļoti labs saimniekotājs, saimniecības daļas vadītājs, pedagogs, psihologs, psihoterapeits, labs izlūkdienesta darbinieks, karavadonis, kārtības sargs, politiskās partijas līderis. Ja attīsta loģisko funkciju – labs  jurists.

Rekomendācijas
Jūsu spēcīga puse - prasme cilvēka rīcībām sniegt taisnīgu morālisku novērtējumu. Jūs esat neiecietīgi pie ļaunuma izpausmēm un netaisnībai attiecībās starp ļaudīm. Jūs mākat novērtēt atbildības jūtas un arī tikumības normas. Jūs sirdsapziņas un morāles jautājumos esat prasīgs pret sevi un citiem. Jūs mākat iegūt cilvēku uzticību, iedziļinoties viņa problēmās, atrodot sarunas tematu, kurš ir tam interesants. Jūs cenšaties saprast cilvēku, uzklausīt viņu, palīdzēt ar padomu. Jūs reti kļūdāties citu cilvēku attieksmes pret sevi novērtējumā.
Jūs – savākts, izlēmīgs un stipras gribas cilvēks, nepieciešamības gadījumā varat pastāvēt par sevi un saviem tuviniekiem. Jūs esat pašaizliedzīgs darbarūķis, kas nežēlo savus spēkus tīrības un kārtības uzturēšanai mājās un darbā. Nospraustajam mērķim Jūs tuvojaties  neatlaidīgi un konsekventi. Jūs savu uzskatu aizstāvēšanā un trūkumu kritikā esat tiešs un bez kompromisa. Par principialitāti, stingrību un nopietnību Jūs ciena un vērtē cilvēki.
Dzīvē Jums nākas saskarties ar nepieciešamību izvairīties no nenoteiktām, nesaprotamām situācijām. Tādās situācijās Jums mēdz būt grūti izrādīt izturību un pacietību. Jūs nemīlat ilgi gaidīt Jums ļoti svarīga jautājuma risinājumu – Jums ir ļoti svarīgi nodrošināt Jūsu lietas labvēlīgu iznākumu īsā termiņā.
Izrādiet pretimnākšanu cilvēku interesēm, lai tajos rastos vēlme palīdzēt Jums Jūsu plānu realizācijā, bet nepieprasiet no tiem izrādīt tās īpašības, kuras tiem nav dotas no dabas. Iecietīgāk attiecaties pret ļaužu trūkumiem, kuri ir apkārt Jums. Kā arī Jums grūti padodas slēpto parādību cēloņu izpratne. Lai izvairītos no pārsteidzīgiem secinājumiem un lēmumiem, nenonieciniet pieredzējušu, vērīgu ļaužu padomus.
Tiecieties savas apziņas atbrīvošanas, atbrīvojaties stereo tipiskas domāšanas, atbalstiet sevī radošo fantāziju. Vairāk lasiet daudzveidīgu dažādu nozaru literatūru. Tas palīdzēs Jums attīstīt sevī veselu kopīgu priekšstatu par pasauli. Nenoslēdzieties savos ietvaros, kontaktējiet ar lielu ļaužu daudzumu. Tas piešķirs Jums lielāku pārliecību par savām spējām.
Cita Jūsu problēma ir neprasme radīt nepiespiestu atmosfēru saskarsmē ar cilvēkiem. Darbā, kolektīvā Jūs dodat priekšroku individuālam darbam. Jūs nogurdina liela daudzuma cilvēku klātbūtne. Nenovietojiet pirmajā kārtā saskarsmi tikai ar vajadzīgiem ļaudīm, lai neizraisītu melīgu iespaidu par sevi kā par aprēķina cilvēku. Esat dabiski savu emociju izpausmē, pārvariet savu iekšēju noslēgtumu.
Izvairieties no divām galējībām: no vienas puses, neesiet pārlieku oficiāls, un no otras- vaļīgs un atraisīts. Cenšaties neskatīties uz sarunu biedru tieši, tā kā tas daudzus mulsina. Biežāk smaidiet ļaudīm, izrādiet savu labo attieksmi pret tiem. Atceraties, ka ar smaidu un labu vārdu Jūs varat noņemt sasprindzinājumu un uzstādīt Jums nepieciešamo distanci, un līdz ar to Jūs izraisīsiet cilvēkos labu attieksmi.




ROBESPJĒRS

Strukturālā loģika: Uzvedības maniere savaldīga, atsvešināta. Sejas izteiksme statiska un cieta. Ģērbjas neuzkrītoši, bieži vien – konservatīvi, patīk pustoņi un vienkārši modeļi. Taču viņam nav viegli uzreiz atrast savu stilu, neuzkrītošais var kļūt pārāk blāvs un pelēks.
Māk un mīl radīt sistēmu, metodiku, klasifikācijas, nodalīt galveno no otršķirīgā. Tiecas pēc strukturālas harmonijas un kārtības. Patīk kompakta, iespējami lakoniskāka informācija, kaut arī pats var to izplest jebkurā apjomā. Detaļas sasaista ar veselo. Cenšas uzlabot, papildināt nepilnīgas teorijas, idejas vai izstrādnes, ņem vērā arī alternatīvas. Neatlaidīgi pilnveido citu neizstrādātos sistēmas atzarus, ja tie viņu interesē.
Patīk diskutēt. Ceļā uz patiesību necieš kompromisus, gatavs aizstāvēt savu viedokli par katru cenu. Šī pārliecība var pāraugt pārāk vienpusīgā un nelokāmā tieksmē pēc taisnības. Var gadiem ilgi cīnīties, pierādīt savus principus, neņemot vērā to, ka šie uzskati neatbilst patreizējam laikmetam. Parasti savos spriedumos ir nesatricināms.
Jūtas neaizsargāts, ja uz viņu negaidīti tiek izdarīts emocionālais spiediens, vājuma brīdī var kļūt piekāpīgs, ko pēc tam nožēlo un cenšas tādas kļūdas nekad vairs nepieļaut. Baidās dot pat iemeslu, lai atkārtoti netiktu emocionāli iespaidots, tāpēc cenšas izskatīties dzelžains un neietekmējams. Taisnīguma principus, morāles normas, pie kurām turas pats, cenšas ieaudzināt arī bērnos. Viņa audzināšanas metodes sava taisnīguma dēļ mēdz būt paskarbas, pat nežēlīgas.
Kaut arī pašam liekas, ka spēj pieņemt dažādus viedokļus un uzskatus, spriedumos gandrīz vai vienmēr paliek pie savas nesatricināmās pārliecības. Viedokļu nesakritības gadījumos var kļūt ass un kategorisks. Nebaidās no citu negatīvās attieksmes. Jebkuru savu apgalvojumu tiecas pierādīt un to prasa arī no citiem.
Attiecības ar cilvēkiem veido diezgan grūti. Ar nepazīstamiem vai grūti izprotamiem cilvēkiem ir saspringts, īsti nezina, kā uzvesties. Savu personīgo dzīvi citu acīm slēpj. Saskarsmē ir  uzmanīgs. Sarunu uztur tikai tad, ja tā skar viņam svarīgu tēmu. Cenšas nevienu netraucēt, neradīt papildu problēmas. Turas pie noteiktiem ētiskiem kanoniem, kuri nav piemērojami visām dzīves situācijām. Ja pret viņu izturas netaisnīgi, cenšas nepieļaut nekādu piekāpšanos.
Spēj just līdzi pat nepazīstamam cilvēkam vai traģiskiem pasaules notikumiem, bet tajā visā ir klāt kāda pilsoniska stāja, jo emocijas pakļauj saprātam. Slikti panes strīdus, skandālus, nemīl noskaidrot attiecības. Uz vētrainām emocijām atsaucas tikai tad, kad uzskata tās par pamatotām, cenšas tās remdēt ar loģisku analīzi.
Racionālisms: Raksturīga kalsna pagarināta vertikāla seja un augums ar taisnu stāju. Nemīl bezjēdzīgu rosīšanos, nemieru, dzīvo pēc principa “steidzies lēnām”. Māk aprēķināt, cik laika būs nepieciešams, lai darbu veiktu precīzi termiņā, atrodot pašu optimālāko tempu. Pateicoties šai īpašībai, atbrīvo citus no liekas spriedzes un nemiera. Vienmēr cenšas pabeigt līdz galam to, ko iesācis. Uz tikšanos un dažādiem pasākumiem ierodas precīzi un lepojas ar savu punktualitāti un organizētību. Meklē tādas darba iemaņas un metodes, kas ļauj ekonomēt laiku. Plāno ne tikai savu darba dienu, bet arī atpūtu. Necieš, ja stundas rit bezjēdzīgi. Viņam ļoti dārgas ir jau izveidojušās, ierastas attiecības, pie kurām turas kā laiku pārbaudi izturējušas vērtības. Lietas, kuras iegādājas, nemaina, tās kalpo gadu desmitiem.
Iespēju intuīcija: Cenšas objektīvi izvērtēt konkrēto situāciju, aplūkojot visus iespējamos variantus. Analizē savas iepriekšējās kļūdas, taču atklāti tajās atzīties viņam ir grūti. Spēj brīnišķīgi ģenerēt idejas, pasviežot veselu brāzmu citiem. Idejas viņam rodas viegli, intuitīvi – it kā uzminot. Loģika ir tikai veids, kā formulēt intuitīvi saņemto informāciju. Prāto nepiespiesti, radoši, neatkarīgi demonstrē paša atklātos paradoksus. Viņa intereses vairāk vērstas uz kopējām, universālām likumsakarībām. Tendence pētīt abstraktus jautājumus un nodarboties vairāk teorētiski, mazāk – ar praktisku ražošanu, tomēr tīra filozofēšana un no reālās dzīves atrauti spriedumi nav viņa garā.
Dziļi izprot lietu un parādību būtību, māk starp atsevišķiem faktiem saredzēt kopējās likumsakarības. Visu izpēta pamatīgi, cenšas izprast objektīvās pasaules uzbūvi. Ātri saprot, cik konkrētās darbības joma ir perspektīva. Spēj rast nestandarta risinājumus savam uzdevumam, tikt galā ar miglainām problēmām, intuitīvi meklējot slēptās saiknes, faktu trūkumu aizstāj ar iztēli. Ticis skaidrībā par problēmas būtību, izvirza principiāli jaunus risinājumus. Ātri atrod pašu racionālāko darba izpildes metodi un savā pieredzē labprāt dalās ar citiem.
Izvērtē un novērtē perspektīvas, jaunas darbošanās metodes, iesaka, kas jādara, lai gūtu panākumus. Taču pats ar darbīgumu un uzņēmēja spējām neizceļas. Svārstās tur, kur darījumos vajadzīga aktivitāte, ilgi domā, pirms kaut ko izlemj. Kādu laiku procesu var vērot bez īpašas iejaukšanās, tad pēkšņi spēj izdarīt riskantu gājienu, paļaujoties uz veiksmi. Pierastā darbā reizēm var būt ļoti rūpīgs, visu izstrādāt līdz detaļām, tad atkal zaudēt pacietību, sasteigt, lai varētu ātrāk ķerties pie nākamā darba. Interesējošo jomu viņš pamatīgi izpēta, taču iegūtās darba iemaņas ātri aizmirst, ja nākas pārslēgties uz citu jomu.
Vājās puses, ko rada iespēju intuīcija: Parasti nav pietiekoši mundrs, biežāk nekā pašam gribētos atrodas pusatslābinātā stāvoklī. Neraugoties uz centību, grūti pildīt rutīnas darbus. Nav pārliecināts par savu fizisko stāvokli un veselību. Viņu nomāc nepieciešamība nodarboties ar sadzīves organizēšanu, ērtību radīšanu, kārtības uzturēšanu vajadzīgajā līmenī. Patīk darbi, kas tiek izpildīti automātiski un netraucē domāt.
Ikdienā ir pieticīgs, samierinās ar minimālām ērtībām, dzīvo vienkārši un askētiski. Ja kāds rūpējas par viņa veselību un komfortu, Robespjēra noskaņojums uzlabojas, skatiens kļūst optimistiskāks. Kad sadzīves un materiālās problēmas atrisinātas, pieaug arī viņa enerģija, viņš sāk aktīvi ķerties pie tiem uzdevumiem, kuri bija atlikti līdz labākiem laikiem.  Veselīgs dzīvesveids nav viņa pašmērķis, bet gan svarīgs labu darbaspēju un pašsajūtas priekšnosacījums.
Robespjērs ne vienmēr prot rēķināties ar citu interesēm, ar savām – vēl mazāk. To aizstāvība prasa no Robespjēra lielas pūles, tāpēc viņam vajadzīgs partneris, kas aizsargātu viņa intereses, pakritizētu to arī par ambīciju trūkumu, nemācēšanu pastāvēt un rūpēties par sevi. Ja partneris to visu nedara, tad Robespjēram rodas sajūta, ka tas viņu nemīl. Brīžiem mēdz pārbaudīt partnera jūtas ar grūti saprotamām metodēm.
Šie cilvēki ir labi teorētiķi, analītiķi, konstruktori, ģeologi, ārsti – ķirurgi, labi izmeklētāji, eksperimentētāji, ne īpaši veiksmīgi mūziķi un gleznotāji, dažkārt – aktieri, kur viņi spēj saskatīt iespēju sevis apliecināšanai.

Rekomendācijas
Jūsu spēcīgā puse ir analītiskais prāts, struktūrā domāšana, prasme notvert jebkuras parādības likumsakarības. Jūs esat noskaņoti uz objektivitāti un taisnīgumu, cilvēku novērtējumos vadieties pēc to ieguldījumu kopīgā lietā, nevis pēc personiskām simpātijām. Lietā, ar kuru Jūs nodarbojaties, vienmēr izdaliet galveno, atdalot liekas, nebūtiskas detaļas. Kā arī protat stingri loģiski izklāstīt materiālu, raportēt pamatideju līdz klausītājiem.
Izanalizējot ideju, noskaidrojot tās svarīgumu un perspektīvu, Jūs topat par tās aktīvu piekritēju. Jūsu radošā intuīcija viņu pastāvīgi papildina ar arvien jauniem un jauniem uzplaiksnījumiem.
Jūs esat apveltīti arī ar saudzīgām apiešanās spējām ar konkrētiem ļaudīm. Jūs mākat pamanīt cilvēku lietā un palīdzēt noskaidrot viņa spējas, ieviest ticību personīgajiem spēkiem.
Jūsu dzīves pamatproblēma – tā ir neprasme aktīvi cīnīties par savu labklājību un pašpārliecinātības trūkums konkrētās dzīves lietās. Jums raksturīga ir neizlēmība, Jums nepiemīt acumirklīgas reakcijas uz situācijas izmaiņām. Jums ir nepieciešams morāls atbalsts jūsu uzsākumiem. Jums noteikti ir nepieciešams, lai apkārt jums atrastos izlēmīgi un optimistiski noskaņoti cilvēki, kuri Jūs pa laikam mudinātu, palīdzētu pārvarēt pesimismu un neticību saviem spēkiem.
Cita Jūsu problēma - neprasme komunicēt ar cilvēkiem, attālināta psiholoģiska distance, kuru apkārtējie izprot kā vēsumu, cietsirdību, atsvešinātību. Citreiz Jūs apzināti nolemjat sevi vientulībai. Neesat īgns un drūms. Biežāk smaidiet, esat piemīlīgi, taču nepārcenšaties  - Jums ir grūti atsacīt ļaudīm. Piesardzīgi izvēlaties kontaktu loku, kurš ir nepieciešams Jums, lai izvairītos no pārpūles un Jums nevajadzīgām ētiskām problēmām. Cenšaties nezaudēt izveidojušos emocionālos sakarus. Jūs daudzējādi varat palīdzēt ar savu apdomību un izpratni. Ņemiet vērā, ka ne visi var tikpat veiksmīgi analizēt notikumus un abstrahēties no emocijām, kā Jūs.





MAKSIMS

Nopietns cilvēks ar milzīgu atbildības sajūtu. Viņam var uzticēties, viņš godīgi veic savus pienākumus. Pauž precīzus, noteiktus, skaidrus, labi pārdomātus ieteikumus un vērtējumus. Ja Maksims par kaut ko ir pārliecināts, tad viņu ļoti grūti no šīs pārliecības novirzīt vai izraisīt viņā šaubas. Viņa vārds ir likums. Nestrādā par neatbilstošu atalgojumu. Prozaisks un skrupulozs. Mierīgs, apveltīts ar darba mīlestību, praktisku prātu un labu atmiņu, it īpaši uz sīkumiem. Iedzimta vēlme nošķirties, pabūt vienatnē, pat sarežģītās situācijās ārēji viņš saglabā mieru. Pienākuma cilvēks, patstāvīgs, taču aiz nesatricināmās ārienes maskas var slēpties spēcīgas, grūti atklājamas emocijas.
Iegūto informāciju sistematizē, “saliek pa plauktiņiem”. Smalki redz loģiskās nesakarības un asprātīgi jokojas par tām. Domāšana lakoniska. Darbības jomā, kuru izvēlējies, cenšas sasniegt pilnību un ieliek sevi visu. Precīzi izpilda sarežģītu darbu. Labs organizators. Cenšas sagādāt sev labi nokomplektētu instrumentāriju visiem dzīves gadījumiem. Spēj darīt vairākus darbus vienlaikus. Apbrīnojama spēja koncentrēties. Ir nodarbināts ar neatliekamo problēmu risināšanu, nevis abstraktu teoretizēšanu. Lai ar ko Maksims nodarbotos, to noteikti pabeigs, viss tiks izpildīts organizēti un droši. Turas pie noteiktas sistēmas un kārtības un iecietīgi izturas pret tiem, kuri atbalsta viņa uzskatus. Centīgs, akurāts, metodisks. Necieš nolaidību un bezatbildību.
Labi pārzin instrukcijas un noteikumus, nežēlo laiku, lai tos iemācītos un nepieciešamības gadījumā brīvi ar tiem operētu. Pārliecinoši pamato savus uzskatus. Pieņemot lēmumus, pamatojas uz savu pieredzi. Augstu vērtē loģiku, objektīvu analīzi un māk to izmantot. Labs klausītājs, mīl precīzus un skaidrus formulējumus. Viņa lozungs: “Saki to, ko domā un domā, ko runā!”
Mājās valda kārtība un gandrīz vai armijas disciplīna, katrai lietai te ir sava vieta. Necieš, ja kāds bez atļaujas aiztiek viņa lietas, jauc viņa noteikto kārtību un maisās viņa darīšanās. Dāvina tikai noderīgas lietas. Taupīgs, cenšas ekonomēt pat mazās naudas summās, māk sakrāt kārotajam. Glabā dažādus priekšmetus, kas “kādreiz var noderēt”. Uzskata, ka netrūkst veidu, kā tikt pie naudas – ja ir vēlēšanās, var nopelnīt vai sakrāt. Saimniecisks. Cenšas līdz minimumam ierobežot darbam nepieciešamos tēriņus. Atbalsta mehanizāciju un automatizāciju.
Estēts, attīstīta skaistuma izjūta, spēj patiesi sajūsmināties par skaistām lietām. Uzskata, ka apkārt ir tik daudz krāšņuma. Patīk garšīgi ēst un labi gatavo. Taču nav izteikts baudu cilvēks, dod priekšroku vienkāršam, veselīgam ēdienam, īpaši “nepiekasās” tam, ko ēd un dzer, bet vienmēr zina, kas ir labs. Rūpējas par savu ārieni, ģērbjas akurāti, ir kārtīgs un tīrīgs gan sadzīvē, gan darbavietā. Labi veic smalkas operācijas ar rokām, it īpaši, ja tās saistītas ar dizainu un noformēšanu.
Neatkarīgs, mērķtiecīgs. Piespiež sevi darīt arī to, kas nav interesanti, bet vajadzīgi. Neatlaidīgi vāc informāciju, lai pilnīgi pārvaldītu situāciju. Izšķirošos brīžos reaģē operatīvi un nezaudē galvu. Uzticas tikai oficiāliem, pārbaudītiem informācijas avotiem. Zināšanas vēlas ieviest praksē. Sāncensība modina viņā enerģiju. Līdzsvarots, strādā ar atbildības sajūtu un to pašu prasa no citiem. Visam gatavojas jau iepriekš, jo necieš ekspromtus. Iedziļinās visās detaļās, pamanot arī sīkumus. Tur kārtībā dokumentāciju, mīl precizēt faktus, labprāt informē tos, kuri vēršas pie viņa sakarā ar kādām instrukcijām vai noteikumiem. Palīdz vājajiem, neaizsargātajiem. Var būt vientuļš cīnītājs par taisnību.
Bieži tiek vadošā amatā. Labi pārzin darījumu attiecības, rīkojas izlēmīgi. Darbu tur augstāk par personīgajām attiecībām un garastāvokli. Prasīgs pret sevi un padotajiem. Valdonīgs, spēj izdarīt emocionālu spiedienu, liekot izpildīt pienākumus. Necieš kompromisus lietās, ko uzskata par svarīgām.
Maksima darbošanās ir vērsta uz disciplīnas nostiprināšanu, stingras kārtības un sistēmas ieviešanu. Kontrolē savu rīkojumu izpildi. Ir diezgan nepielūdzams vadītājs. Ja Maksimam nepakļaujas, viņš var ķerties pie draudiem. Prot pretinieku salauzt, “piespiežot pie sienas”. Pašu Maksimu salauzt nav viegli. Prasa, lai padotie darba laiku strādātu ar pilnu slodzi, bet, ja vajag, arī virsstundas. Būdams apveltīts ar milzīgām darbaspējām un apbrīnojamu izturību, Maksims neizprot to, ka kādu citu viņa noteiktais darba režīms var “nokaut”.
Ja ir aizņemts ar interesantu darbu, var būt fenomenāli izturīgs. Zina, kā vajag strādāt, lai izdarītu visu un patērētu pēc iespējas mazāk enerģijas. Spēka un veselības viņam pietiek gandrīz vienmēr, taču nereti pieviļ paša pārgalvīgā un nevērīgā attieksme pret savu ķermeni. Parasti būdams stiprs, norūdījies un izturīgs, Maksims aizmirst, kā tas ir – būt slimam. Kad tomēr saslimst, jūtas nožēlojams un bezpalīdzīgs.
Sabiedrībā izturas pieklājīgi un korekti. Necieš familiaritāti, arī no bērnu puses. Kontaktējoties Maksimam ir grūti ietekmēt citu jūtas, taču distanci regulēt viņš prot brīnišķīgi. Viegli uzsāk īslaicīgus kontaktus, bet, kad tie sāk traucēt, nogriež tos kā ar nazi. Ar savu izturēšanos izraisa uzticību. Pacietīgi uzklausa tos, kuri pie viņa vēršas. Dziļi sirdī jūt līdzi, kaut ne pārāk to izrāda. Neslēpj simpātijas, tomēr pārāk tuvu un pārāk dziļi sevī nevienu neielaiž. Ir priecīgs, ja izdodas uzturēt labas attiecības ar cilvēkiem, ko ciena. Pret mājiniekiem ir skarbs, mīl audzināt un lasīt morāli. Ne vienmēr izprot citu cilvēku vajadzības, it īpaši, ja viņi nelīdzinās viņam pašam. Nespējot izrādīt savas jūtas, var radīt auksta, vienaldzīga, pat nežēlīga cilvēka iespaidu. Ja, pozitīvo vērtējumu neturot sevī, spēj citus biežāk uzslavēt, tad kļūst maigāks, atbrīvotāks, apmierinātāks ar sevi.
Attiecībās nav īpaši elastīgs. Noslēgts, ne pārāk cenšas dalīties savos iespaidos ar apkārtējiem. Slikti izprot citu nodomus un attieksmi pret sevi, kas arī ir par iemeslu atturībai un noslēgtībai. Cenšas pēc iespējas pilnīgāk izprast savstarpējo attiecību nianses, bet nejūtas pārliecināts, vai ir sapratis pareizi. Kritika par neētisku rīcību viņu kaitina. Apzinoties, ka tam nepiemīt psihologa talants, viņš visu dzīvi mācās, pētot savas jūtas. Ir uzticīgs un mainīt nostabilizējušās attiecības viņam ir grūti, pat neiespējami. Viņa jūtas un vērtējumi ir diezgan skarbi, gandrīz vai  “melns – balts”. Savu aizraušanos neslēpj un no tās nekaunas. Par partnera jūtām spriež pēc viņa emociju izpausmēm, taču neizprot to nianses un viegli var kļūdīties. Pats to zina, tāpēc viegli uzticību neizdāļā. Mīlestībā atkarīgs no partnera. Ja attiecības sarežģījušās, var pilnīgi zaudēt līdzsvaru. Labi izjūt otru cilvēku, taču nepārzin tādu cilvēku domu un ilgu pasauli, kuru emocijas nav jūtamas. Veidot un kultivēt savstarpējās jūtas neprot un nevēlas. Ir ļoti uzmanīgs, baidās no pazemojuma. Aizdomīgi sarga savu iekšējo pasauli. Viņa izpratnē skaistas attiecības ir tādas, kurās partneri ievēro viens otra emocijas, garastāvokli, pārdzīvojumus, taupa otra laiku un laika pavadīšanu padara pēc iespējas noderīgāku.
Ne vienmēr spēj novērtēt citu cilvēku iespējas un spējas, tāpēc ir piesardzīgs, cenšas uzturēt labas attiecības ar visiem. Ar grūtībām prognozē, ko no katra var sagaidīt. Tādi, kas rīkojas izaicinoši un spilgti izceļas apkārtējo vidū, Maksimu tracina un uztrauc, jo tie neiekļaujas tajā hierarhijā, kurai, pēc viņa domām, jābūt visiem par paraugu. Slimīgi reaģē, ja tiek apspriestas paša iespējas un spējas, taču to neizrāda.
Optimists, bet bieži jūtas draņķīgi. Viņā it kā uzkrājas negatīvās emocijas, no kurām būtu jāatbrīvojas, bet tas viņam nemaz tik viegli neizdodas. Tam nepieciešama bieža emocionālā fona maiņa un emocionāli piesātināta atmosfēra. Jo stiprākas emocijas, jo patīkamāk dzīvot. Emociju karuselis atsvaidzina viņa “pagrīdē” paslēptās jūtas. Šīm emocijām obligāti nav jābūt pozitīvām. Stipras dramatiskas emocijas arī ir skaistas. Mīl gan komēdijas, gan traģēdijas. Saskarsmē ar cilvēku, kurš pauž spēcīgas emocijas, atslābinās un nomierinās. Meklē asas izjūtas, rada tās ar neprognozējamu, bieži vien riskantu uzvedību. Necieš, ja viņam apkārt slaistās pusaizmiguši cilvēki, Maksimam gribas tos kaut kā sapurināt, noslogot. Necieš negatīvo emociju spiedienu – raudāšanu, kaprīzes. Patīk, ja partneris piemērojas viņa praktiski estētiskajam dzīvesveidam.
Baidās no pārmaiņām un nestabilitātes. Ir uzmanīgs, uzticīgs saviem ieradumiem un tradīcijām. Stingri turas pie sava pasaules skatījuma. Draugus izvēlas, balstoties uz uzskatu sakritību. Tendence noslīkt detaļās un ikdienišķā garlaicībā. Spītīgs. Tieksme uzspiest apkārtējiem savas domas un noraidīt uzstājīgāku sarunu biedru viedokli. Reizēm viņš savus uzskatus atzīst par vienīgajiem pareizajiem un atgaiņājas no radošākām un novatoriskākām metodēm. Dažkārt ļoti skeptiski izturas pret jaunām idejām, ja nesaredz tajās acumirklīgu izdevīgumu. Ja viņš ir spējīgs rūpīgi pārdomāt savus plānus no sākuma līdz beigām, veltot uzmanību arī alternatīviem variantiem, tad strauji palielinās viņa darba efektivitāte arī daudzās citās jomās. Ja Maksims atsakās no ieraduma noraidīt nepārbaudītas vai neapstiprinātas neordināras metodes, viņš attīsta sevī lielāku iecietību pret cilvēkiem, un arī pašam iespējams izmantot efektīvākus variantus.
Plāno savu laiku arī brīvdienās. Bieži pārbauda pulksteņa pareizību, jo bez tā viņam grūti iztikt. Necieš neprecizitāti. Strādā sistemātiski, pēc noteikta plāna, vienmērīgā tempā. Pie darba ķeras laikus, izpilda to plānveidīgi, vienmērīgi sadalot visu apjomu atvēlētajam laikam, uzdoto paveic precīzi norādītajos termiņos. Ārkārtīgi necieš nepamatotas atkāpes un izmaiņas. Augstu vērtē intelektuālus, radoši apdāvinātus cilvēkus. Ciena māku interesanti pavadīt laiku. Neatkarīgi no sarežģījumiem, kas dažkārt rodas, strādā ātri. Neparedzētas un nepārtrauktas izmaiņas atņem Maksimam spēku un optimismu, viņš zaudē orientāciju un, nespējot pietiekoši ātri pārkārtoties, var nokļūt “zem dzīves riteņiem”. Viņu baida negaidīti likteņa pavērsieni. Kaut arī viņš noraida mistiku, tomēr ar bažām ieklausās paredzējumos un pravietiskos sapņos. Viņu mobilizē un uzmundrina negaidīts, bet svarīgs pasākums, kuru vajag veikt īsā laikā.
Mīlēts un savu vietu atradis Maksims dabiski uztver savas vājības un trūkumus, ir asprātīgs, atsaucīgs, sirsnīgs, vienmēr gatavs palīdzēt ar padomu vai darbu, ir apmierināts, ja var būt noderīgs.
Labi inženieri, teorētiķi, konstruktori. Nebaidās riska, tādēļ starp viņiem ļoti bieži ir lidotāji, alpīnisti, arī iestādes vadītāji, bankas darbinieki, karavadoņi, labi izlūkdienesta speciālisti, politisko partiju vadītāji, likumdevēji, valstsvīri, arī pasniedzēji.

Rekomendācijas
Jūsu spēcīga puse ir konkrēta loģika, t.i. jebkura jautājuma un pasākuma rūpīga izstrādāšana. Jūs esat atbildīgs cilvēks, nešķiežaties ar vārdiem pa labi un kreisi.
Jums raksturīgi ir centieni pēc kārtības, disciplīnas, precīzas normu un noteikumu ievērošanas. Jūs esat neiecietīgi pret jebkura veida nolaidībām, bezatbildības. Jūs esat saprāta cilvēks, savos lēmumos vadieties pēc loģikas, nevis emocijām. Jums ir tieksme pēc konkrētu darbības jomu dziļas izpētes.
Jūs esat neatlaidīgs un mērķtiecīgs cilvēks. Neapšaubāmi, ka Jūs esat labs administrators, kas vienmēr kontrolē pieņemto lēmumu izpildes pareizumu. Kā arī Jūs atbalstāt disciplināro iedarbības mēru pielietošanu attiecībā pret cilvēkiem, kas nepilda savus pienākumus. Nepārcenšaties administratīva spiediena izdarīšanā. Mēģiniet iepriekš izprast disciplīnas pārkāpuma īstos motīvos.
Jūs cienāt autoritātes, izmantojiet tikai ticamus informācijas avotus. Jūs esat bez kompromisa savu pienākumu izpildē, disciplinēti, rūpīgi, savākti, sekojiet kārtībai sadzīvē un ražošanā.
Viena no Jūsu pamatproblēmām — nedrošība situācijās, kas nepieciešama izveidojušos uzskatu maiņa bez konkrētām perspektīvām, neuzticēšanās negaidītām idejām un priekšlikumiem, kam nepieciešama atteikšanās no pagātnes vērtībām, alternatīvām. Tādos gadījumos var rasties izjūtas, kas saistītas ar haosa tuvošanos, nestabilitāti, orientieru zaudējumu. Apsverot visus par un pret, pacenšaties atteikties no agrākiem stereotipiem.
Izpētiet visu jauno, netradicionālo, lai jaunas idejas Jūs neapsteigtu negaidot. Vairāk uzticieties cilvēkiem, nemeklējiet savu neveiksmju cēloņus citu cilvēku tīšās ļaunprātībās
Neuzrādiet visiem vienādas prasības, atceraties: visiem no dabas dotas ir dažādas spējas. Cenšaties izstrādāt pret katru individuālu pieeju.
Ja Jūs esat priekšnieks, neierobežojiet padoto radošās iniciatīvas izpausmes. Nekontrolējiet katru viņu soli. Netiecaties paradīt sevi priekšniecības priekšā kā cilvēku, kurš ievēro visas, pat morāliski novecojušus lēmumus un instrukcijas.
Paplašiniet savu interešu un aizraušanos loku, nekoncentrējieties uz kaut kā viena. Samaziniet savu reālismu kritizējot jauno, kas ir novirzījies no vispārpieņemtām normām un noteikumiem. Atceraties, ka pašas vadošās idejas savulaik netika fiksētas nevienā no  rokasgrāmatām.
Cita Jūsu problēma – tā ir nepatstāvība, nevienmērība saskarsmē ar cilvēkiem. Jums mēdz būt nedabiskas, krasas pārejas no laipnības un iejūtības pie valdonīguma un prasīguma izpausmju demonstrācijas. Atceraties par to, ka Jums ir tieksme attiecībā pret cilvēkiem, ar kuriem Jums ir ļoti tuvas attiecības izpaust nesavaldību un pat rupjību.
Cenšaties ar cilvēkiem uzturēt vienmērīgas, ar mēru ieturētas attiecības, lai nenovestu iespējamos pārpratumus un konfliktus līdz dramatiskam atrisinājumam. Nezaudējiet mēra izjūtas attiecībās ar ļaudīm: neesat nedz pārmērīgi uzmanīgi, nedz arī pārāk uzmācīgi ar savām problēmām. Neuzskatiet par pienākumu, lai citi Jums palīdzētu.
Nenogurdiniet ļaudis ar liekām pamācībām un morālēm. Pat ja Jums ir taisnība, ar savu pamācošo toni Jūs riskējat iedzīvoties nelabvēļos.




HAKSLIJS

Viegli uzsāk kontaktus. Piemīt psihologa spējas un brīnišķīga intuīcija, vērtējot cilvēkus. Viegli “uztver” otra raksturu, rīcības motīvus, trūkumus, pat sūtību, jūt, ko no kontakta ar šo cilvēku varētu iegūt. Nereti spēj diezgan precīzi paredzēt notikumu attīstību nākotnē. Viegli visu iemācās, jo ātri uztver lietas būtību. Vērīgs, zinātkārs, interesējas par visu neparasto un noslēpumaino.
Īpaši labi izprot sarežģījumu iemeslus attiecībās. Nepārspējams diplomāts attiecību kārtošanā. Māk izlīdzināt konfliktus, piesaistīt sev cilvēkus. Mēdz upurēties. Tīkamu cilvēku labā var izdarīt daudz vairāk, nekā no viņa sagaida. Ar atvērtību un labvēlību izraisa uzticēšanos. Zina, kas jādara, lai uzturētu kolektīvā labvēlīgu atmosfēru, ko un kā vajag runāt, lai notikumi attīstītos vajadzīgajā virzienā. Māk savienot savus talantus ar citu labajām īpašībām. Ātri atrisina savas problēmas un piedāvā dažādus risinājumus citiem. Viņa domāšana un uztvere ir nenofiksēta, skatiens ir it kā neredzošs, bet tas ļauj pamanīt “visu uzreiz”. Var šķist izklaidīgs, nepamanīt skaistu mākoni, peļķi zem kājām, jo viņa uzmanību nepārtraukti piesaista apkārt notiekošais – it viss ir informācija, kas var noderēt. Fakti neapzināti virknējas viņa prātā un ļauj brīnišķīgi redzēt situāciju kopumā.
Uztvertā ir tik daudz, ka Hakslijam periodiski gribas pabūt vienam, lai sakārtotu domas un izlemtu, kā rīkoties. Viņam grūti nodalīt nozīmīgo no maznozīmīgā. Taču viņš spēj pārsteigt ar ļoti vispusīgām zināšanām, erudīciju, un pie mazākās nepieciešamības labprāt uzkrātajā informācijā dalās ar citiem. Runīgs. 
Emocionāls, nereti – sentimentāls, jūtīgi reaģē uz antipātijām. No garastāvokļa atkarīgas darba spējas, nākotnes plāni, attieksme pret sevi, ieskats par pasauli. Rožainie plāni var mainīties ar dziļiem pārdzīvojumiem, bet interesants jaunums, uzslava, jaunas iespējas ātri maina noskaņojumu uz labo pusi. Mīl gremdēties atmiņās un filozofēt. Vienmēr meklē savā dzīvē saskaņu un harmoniju, vispirms jau attiecībās. Labi jūt, kāda distance pret kuru jāievēro, taču ne vienmēr to iztur, ātri satuvinās. Neveiksmi pārdzīvo spēcīgi, bet ne ilgi, ātri atgūstas. Reālists, māk mācīties no savām kļūdām. Katram atrod kādu labu vārdu, kaut ko, par ko izsakāms kompliments, pateikt patīkamo prot kā reti kurš. Bieži vien izmanto savu aktiera talantu, tas sadzīvē izpaužas kā māka improvizēt, atdarināt citu balsis un manieres.
Savam mainīgajam noskaņojumam neļauj sabojāt attiecības ar tiem, kuri viņam vajadzīgi. Taču patiesi labi izturas tikai pret tiem, kurus ieskaitījis savā izredzēto lokā. Tas nav liels un tur iekļūt nav viegli, jo Hakslijs ir ļoti prasīgs pret citiem. Viņš piekasīgi un neuzkrītoši novēro cilvēku, pirms ļauj tam tuvoties. Ļoti neiecietīgs pret citu trūkumiem un parasti panāk, ka viņa klātbūtnē tie neizpaužas. Par tādiem, kuri nav izturējuši ētisko pārbaudi, viņš zaudē interesi. Tieksme pēc izpriecām, rotaļīgā uzvedība rada virspusējas, bezrūpīgas, viegli iekarojamas būtnes iespaidu. Taču saskarsme ar viņu ir grūti prognozējama – nereti pat pašam Hakslijam. Šķietamā garīgā tuvība var būt ļoti maldīga – Hakslija laipnībai nav nekāda sakara ar viņa patieso pieķeršanos, un pēc kopā jauki pavadīta laika viņš pēkšņi var zaudēt interesi vai neizskaidrojami pazust.
Parasti, būdams vienīgais, kurš orientējas paša radītajā jūtu un notikumu virpulī, viņš vienīgais arī izkļūst bez zaudējumiem no neticamākajām, bieži vien bīstamām situācijām. Šo savu spēju viņš trenē visu dzīvi, nenogurstoši vērojot un analizējot cilvēkus, eksperimentē ar tiem, novēro atbildes reakciju, galvenokārt – emocijas un izdara atbilstošus secinājumus. Bieži analizē sevi, vienmēr cenšas noskaidrot savas darbības sākotnējos iemeslus, taču tas ne vienmēr izrādās viegli.
Bagāta iztēle, mīl pasapņot – iztēlojas dažādas ainas, notikumus, aizraujošus sižetus. Tiecas pie talantīgām personībām un izciliem cilvēkiem. Nepacietīgs, atliek malā neinteresantus sīkumus un tiecas pēc jaunā, aizraujošā. Viņam nepatīk iepriekš gatavoties, paļaujas uz savu spēju improvizēt. Pie visa kā ķeras ar lielu entuziasmu, taču, ja tas uzreiz nepadodas, tad iesākto pabeidz ar grūtībām. Nepatīk sniegt paskaidrojumus par savu rīcību, pēc viņa domām – par vienkārši saprotamām lietām. Taču neparastas lietas viņam patīk un tās viņš māk paskaidrot. Tas īpaši noder, reklamējot jaunus sasniegumus zinātnē un mākslā. Teicams popularizētājs, ja ar kaut ko aizrāvies, viņš izteiksmīgi prot to reklamēt.
Kritiskās situācijās aktivizējas, rīkojas drosmīgi un izlēmīgi. Nebaidās sastrīdēties, var pat īpaši kādu sadusmot, bet nopietnus konfliktus necieš, jūtas slikti, ja kādam darījis sāpes negribot. Nebaidās no atbildības, bet īpaši to nemeklē. Nebaidās riskēt, ja risks ir pamatots. Spēj dot spēcīgu pretsitienu, ja tiek aizskartas viņam tuvo cilvēku intereses vai viņa pārliecība. Ļoti neatkarīgs, pretojas spiedienam. Arī pats neko neuzspiež, bet cenšas pārliecināt. Nepretendē uz līdera lomu, cenšas būt “pelēkais kardināls”. Māk ietekmēt, “piešķilt dzirksteli” un iekustināt citus, palīdz viņiem sasniegt mērķi. Nereti cieš no savas nesavaldības. Iesaistījies strīdā, aktīvi, reizēm pat agresīvi aizstāv savu viedokli.
Svešā sabiedrībā rada stipras gribas, neatlaidīga un pārliecināta cilvēka iespaidu, ir savaldīgs un spriedumos vēsi loģisks. Taču tas ir tikai iespaids, kas gaist, saskarsmei kļūstot ciešākai. Patiesībā viņam mēdz pietrūkt spēka un intereses saņemties, lai paveiktu nepieciešamo. Hakslijam šķiet, ka viņš varētu sasniegt daudz vairāk, ja viņu pa laikam nepārņemtu iekšējs apātijas stāvoklis, gribasspēka trūkums un enerģētiski kritumi. Ja darbs patīk, viņš strādā līdz spēku izsīkumam, pat pārpūlei. Viņam svarīgi just, ka ir kāds labums no viņa darbošanās, tāpēc izvēlas darbu, kur ātri redzami rezultāti un guvumi.
Nespēj labi strādāt dzelžainas sistēmas, daudzu ierobežojumu ietvaros, pretojas aizspriedumiem, visam, kas ierobežo viņa brīvību. Nepatīk ievērot standartus, izvairās no vienveidības – cenšas izdarīt savādāk, ieviest jauninājumus. Necieš formalitātes, mīl sarunas neoficiālā līmenī. Netīk sevi apgrūtināt ar vispārpieņemto normu ievērošanu, toties viņam ir tendence uz ekstravagantu rīcību un ģērbšanos. Nepanes kritiku par savas uzvedības neloģiskumu un nesaprātīgu rīcību, par neprasmi orientēties sarežģītās loģiskās sistēmās. Publiski savas vājības neatzīst, bet ja atzīst, tad tas ir sava veida taktisks triks. Pats ir ļoti kritisks pret sevi, labi zina savas vainas, taču citiem neļauj vandīties pa savu jau tā viegli ievainojamo iekšējo pasauli. Viņa intelekta līmeni viņa klātbūtnē apspriest var un vajag, bet jo retāk tas notiek, jo Hakslijam patīkamāk.
Grūti koncentrēties uz kaut ko vienu, atšķirt galveno no otršķirīgā, tāpēc viņš bieži pārslogo sevi ar nebūtiskiem darbiem un personīgiem kontaktiem. Necenšas iedziļināties informācijas detaļās, bet uztver tās kopējo virzienu, tādēļ ne vienmēr noklausās cilvēku līdz galam. Nepatīk sīkumains atskaišu darbs. Ja darbs prasa ilgstošu pastiprinātu uzmanību, iedziļināšanos detaļās, skaitļos, paragrāfos, Hakslijs zaudē par to interesi. Viens ilgi strādāt nespēj. Viņam nemitīgi rodas sajūta, ka pārāk maz ir izdarīts, kļūst žēl iztērēto spēku un laika. Ja vēl kāds viņu apber pārmetumiem, nevis  palīdz, Hakslijs dvēseliski eksplodē vai ieslīgst dziļā melanholijā, pilnīgi atslēdzoties no pasaules.
Līdz galam atslābinās tikai pilnīgi komfortablos apstākļos. Smalki izjūt apkārtējās pasaules estētiku un pat cenšas to radīt, taču ilgi uzturēt kārtību, rūpēties par sadzīvi trūkst pacietības. Izvēloties apģērbu, bieži vien nevar pieņemt galīgo lēmumu. Prot un mīl ģērbties gaumīgi, bet ne ilgstoši, tas viņu ierobežo un apgrūtina. Ērtāk jūtas vienkāršā apģērbā, ar ko brīvi var apsēsties uz akmens, atgulties zālē utt. – pret apģērbu un izskatu parasti ir diezgan nevērīgs. Nepietiekami rūpējas par veselību un atpūtu. Sava organisma stāvokli uztver neskaidri: kaut kas sāp, bet nav saprotams, kas un nav skaidrs, ko darīt. Jūtas ļoti neomulīgi, ja viņu neviens nepalutina. Ja uzrodas kāds, kurš ir ar mieru palīdzēt sadzīviskos darbos, Hakslijs jūtas bezgala pateicīgs, sajūsminās par “glābēju” un ir ar mieru parādīt sevi kā teicamu skolnieku. Fiziskais un morālais diskomforts stipri grauj viņa veselību, tāpēc viņš meklē ceļu uz vieglu dzīvi, kas būtu brīva no cīņas par eksistenci.  
Var darīt visu, ja vien tas viņam ir interesanti. Ja darbs ir neinteresants vai liekas bezjēdzīgs, garastāvoklis pasliktinās. Hakslijs nogurst no rutīnas, viņam nepieciešama nepārtraukta jaunu iespaidu nomaiņa – no garlaicības un vienveidības var pat saslimt. Bieži vien maina savas aizraušanās. Mīl neparastas situācijas, spēj rīkoties negaidīti, neprognozējami, tā atjaunojot dzīves garšu. Nav pragmatisks aprēķinātājs. Liela nozīme viņa dzīvē ir spēlei – mīl lietderīgo savienot ar izklaidējošo.
Necieš, ja kāds darbojas neoperatīvi, traucē vai tērē viņa laiku. Spēj diezgan asi aizraidīt cilvēku, kuram pēc viņa domām, laiks pazust. Viņā aizkaitinājumu rada citu necieņa pret viņa laiku, ko Hakslijs neapzināti uztver kā necieņu pret viņu pašu. Laiks ir resurss, ar kuru viņš izmēra to, cik daudz kaut kam ir ziedojies. Cietis sakāvi, Hakslijs nožēlo nevis iztērētos spēkus, bet gan velti iztērēto laiku. Taču laika tēriņu fiksēšana nenotiek pastāvīgi, tas tiek skaitīts tikai neveiksmes gadījumā. Ja viss rit normāli, laika ritējums viņu īpaši nebiedē.
Māk piepildīt citu cilvēku dzīvi ar daudzveidīgām, dziļām emocijām. Prot atbalstīt un iedvesmot cilvēkus, sakot komplimentus, zīmējot rožainas perspektīvas. Parāda iniciatīvu, iedvesmojot citus uz darbošanos. Ja pašam kaut kas apnīk, viņš pamanās atrast kādu, kurš pabeigtu iesākto bez viņa līdzdalības.
Nosoda rupjus, neaudzinātus cilvēkus, pats cenšas būt taktisks un laipns. Savu slikto noskaņojumu un emocijas nevienam neuzspiež un arī atklāj reti, ar tiem cenšas tikt galā pats. Ja skumst kāds cits, Hakslijs tūlīt sāk labot otra noskaņojumu ar “varonīgu”, bravūrīgu izturēšanos un cenšas parādīt, kā savādāk vērtēt notikušo un raudzīties nākotnē. Kad Hakslijs pats jūtas slikti, spēka spilgtām emocijām nav, viņš kļūst nopietns un kluss, cenšas palikt vienatnē. Sāpīgi pārdzīvo noraidījumu, viņa dvēseles pasaule ir sarežģīta un pretrunīga. Ārēji atraisīts, rotaļīgs, bet iekšēji cīnās ar pārdzīvojumiem un skumjām domām. Lai no tām atbrīvotos, mēdz pārdozēt slodzi, lietot apreibinošas vielas. Labā garastāvoklī viņš viegli atrisina ikdienas sadzīves problēmas vai darba sarežģījumus.
Hakslijs uzskatāms par vienu no vislabākajiem psihologiem un psihoterapeitiem, šis talants viņam dabas dots. Starp viņiem mēdz būt arī labi izmeklētāji, taču viņi paši nevēlas sevišķi ilgi palikt šajā profesijā. Psiholoģija ir ļoti cieši saistīta ar žurnālistiku, tādēļ tā ir viņa veiksmju vieta. Valodnieks, aktieris, modelis, reklāmas aģents ar īpaši labām dotībām, skolotājs, laborants, laulību reģistrētājs, labs diplomāts.

Rekomendācijas
Jūsu personības spēcīga puse ir labi attīstīta intuīcija, kas ļauj Jums nekļūdīgi noteikt apslēptās iespējas un citu ļaužu spējas. Jūsu vērīgums īpaši asi ievēro cilvēkos negatīvās spējas. Vairāk uzticieties savam pirmajam iespaidam, tā kā Jūsu labestība un iecietība var likt Jums nedaudz idealizēt cilvēkus, kad Jūs tos iepazīstiet tuvāk.
Jūs protat izrādīt iejūtību un uzmanību apkārtējiem, cenšaties palīdzēt tiem izprast personiskās problēmās, izdarīt tiem patīkamu. Ievērojot talantus un cilvēku labās īpašības, Jūs izsakiet tiem veiksmīgus komplimentus, cenšoties tādā pavarot katra pašnovērtējumu, uzlabot viņa garastāvokli, kā arī ieviest pārliecību vēlamā rezultāta panākšanā.
Cita Jūsu spēcīgā iezīme ir prasme izveidot ar cilvēkiem siltas, uzticības pilnas attiecības, kas izraisa tajos atklātību. Šo atklātību Jūs cenšaties izmantot viņiem par labu - palīdzēt ar saviem diplomātiskiem padomiem, tikt laukā no grūtām dzīves situācijām, izbēgt no izsmiekliem un steidzīgiem lēmumiem, par kuriem nāktos nožēlot nākotnē. No otras puses, ja cilvēks nav attaisnojis Jūsu uzticību vai izraisījis antipātiju, Jūs veidojat starp viņu un sevi neredzamu barjeru un cenšaties attālināties no viņa. Jūsu antipātijas mēdz būt tikpat spēcīgas, cik kā simpātijas. Taču biežāk Jūs prasmīgi uzturat ar cilvēkiem harmoniskas un līdzsvarotas attiecības. Jūs esat teicams diplomāts.
Jūsu vājā puse ir neprasme piespiest sevi nodarboties ar ilgu piņķerīgu darbu, ievērot uzstādītos likumus un reglamentu, rūpīgi vest dokumentāciju, sīki izstrādāt detaļas, strādāt saspiestībā, lielā ļaužu sablīvējumā, kā arī „cienīt" hierarhiju neatkarīgi no individuālām priekšniecības īpašībām. Jums grūti padodas objektīva loģiska analīze, galvenā atdalīšana no otršķirīga, kā dēļ Jums ir nosliece iegrimt bezgalīgās lietās un aizraušanos nomaiņā. Kā arī Jums ir grūti pareizi izkārtot pasākumus pēc laika, kas beigu rezultātā izraisa galīgā fizisko un nervu pārpūli un neapmierinātību ar dzīvi.
Jums var ieteikt sekojošo: izstrādājiet elastīgu, bet precīzu dienas kārtību un cenšaties to ievērot. Plānojot pasākumus uz rītdienu, obligāti nosakiet katra no tiem svarīgumu. Uzticoties savam vērīgumam, atceraties, ka tas Jums izplatās tikai attiecībā pret ļaudīm, bet lietišķā jomā ieklausieties profesionāļu padomos, citādi ir neizbēgamas apsūdzības par paviršību. Vairāk un iedziļinātāk lasiet, pierakstiet īpaši svarīgus likumus un nolikumus. Atceraties, uz vienas improvizācijas un vispārināta priekšstata rēķina mūsdienu tehnoloģiju laikmetā tālu netiksiet.
Cita Jūsu problēma ir nepietiekami attīstīts gribasspēks, neprasme turēt sevi rokās jebkuros apstākļos. Jūs bieži šaubāties pieņemot svarīgus lēmumus, bet negaidīti agresivitātes uzplaiksnījumi var izbojāt Jūsu attiecības ar ļaudīm. Kaut arī Jūsu drošums un izlēmība ekstremālās situācijās bieži izglābj Jūs, taču miera stāvoklī Jūs periodiski izjūtat apātiju, Jūsu tonuss krītas.
Audziniet sevī savaldību un secīgumu, lieciet sev darīt arvien vairāk rūpīgāk un cenšaties novest iesākto darbu līdz beigām. Cenšaties neuzspiest uz apkārtējiem bez konkrēta iemesla, piedāvājot uzmācīgus padomus, pieprasot no tiem tā vai cita tūlītēju izpildi, lai kas tas arī nebūtu. Cenšaties apvaldīt savas emocijas. Jums ir ļoti labi būtu noderīgas nodarbības ar auto treniņu.
Ja jūtat, ka konflikts ir neizbēgams, cenšaties nekavējoties pārtraukt saskarsmi, lai nenožēlotu pēc tam par sacīto vai izdarīto. Nenervozējiet dēļ niekiem, nekoncentrējieties uz saviem pārdzīvojumiem, tā kā tas var negatīvi atspoguļoties uz Jūsu veselību.



DONS KIHOTS

Seja šaura, iegarena, smalkiem vaibstiem; slaida, mazliet uz priekšu saliekusies figūra, nereti līka mugura. Dons Kihots gandrīz vienmēr ir ar kaut ko aizrāvies, ideju pilns un gatavs diskutēt. Nosliece pētīt abstraktus jautājumus. Bieži vien nevar savas idejas pietiekami skaidri izklāstīt – tās parasti ir nedaudz miglainas, “intuitīvas”. Mīl prātot, šis stāvoklis ir viņa būtības neatņemama sastāvdaļa. Viņam ir savs viedoklis jebkurā jautājumā.
Redz jaunu ideju un projektu iespējas. Interesējas par visu pēc kārtas, cerot pamanīt kaut ko unikālu. Var kļūt par jaunas, revolucionāras teorijas pamatlicēju vai ieviesēju. Tiecas pēc svaigas informācijas, vēlas būt tur, kur paveras jaunas iespējas, lai piedalītos to realizācijā. Ātri atsakās no bezperspektīvām idejām un pārslēdzas uz kaut ko jaunu. Daudzpusīgas intereses. Donu Kihotu tāpat pievelk viss jocīgais, neparastais, noslēpumainais utt. Viņš izmanto iegūtās zināšanas, lai izskaidrotu dažādas parādības, cenšas izprast to, kam nav viennozīmīga skaidrojuma. Radoša loģika – spēj izskaidrot dažādu shēmu un struktūru savstarpējās saiknes, salīdzināt dažādas sistēmas. Ja kāda ideja neiekļaujas esošajos ietvaros, viņš to pārmaina un pasniedz tā, lai tā iekļautos visur, kur vajag. Interesantus novērojumus veikli sasaista ar saviem personīgajiem uzskatiem. Intuitīvi jūt jebkura notikuma un parādības īstos iemeslus, tāpēc viņa minējumi gandrīz vienmēr ir precīzi. Viņu maz interesē izdevīgums, vēlas nodarboties ar to, kas šķiet interesants. Cenšas savākt visu informāciju par jomu, kas viņu interesē. 
Taču, ja lieta, ar kuru nākas nodarboties, viņu neaizrauj, Dons Kihots piešķir tai jaunu virzienu. Lai patiešām “iedegtos” par kaut ko, viņam nepieciešams padarīt to par “savu”. Patiesībā jau arī nav tādu procesu, kuros viņš neieliktu kaut ko no sevis, kaut vai tādēļ, lai nebūtu garlaicīgi. Necieš rutīnu, viņam ātri apnīk viss pierastais un zināmais. Viņš zibenīgi uztver lietu būtību, ātri zaudē interesi un nemitīgi meklē kaut ko, kas būtu jaunas aizraušanās vērts un ar ko šo interesi atkal varētu uzkurināt.
Jebkurā jautājumā ģenerē drošas, alternatīvas idejas. Aizrāvies ar kārtējo teoriju, Dons Kihots atrodas solīti priekšā pārējiem, pat tad, ja uzzinājis par šo teoriju vēlāk nekā citi, un arī skatās uz to jau skaidrāk nekā citi. Var piedāvāt ļoti daudz ideju, kur un kā izmantot kādu jaunatklājumu. Tendence pārcensties un pārstrādāties, lai ko arī nedarītu.
Māk atrast izeju no jebkuras situācijas. Viņš jau iepriekš jūt notikumu pavērsienu un sāk apsvērt loģisku rīcības plānu. Problēmu analizē kompleksi un vispusīgi. Viņam ir ļoti svarīgi salikt visu pa plauktiņiem, atklāt saiknes starp dažādām detaļām un saistību ar kopējo.
Savos izteikumos loģisks. Ilgstoši spēj veikt darbu, kur nepieciešama loģika, piemēram, kaut ko sistematizēt, programmēt. Ar ironiju izturas pret dažādām dogmām, partiju politiku, kultiem vai aklu ticību autoritātēm un jebko citu, kur parādās lētticība, loģikas vai “mugurkaula” trūkums. Var būt labs organizators. Vēlas vadīt kolektīvu uz globālu un perspektīvu mērķi. Var kļūt par jaunu zinātnisku skolu radītāju un vadītāju. Šādās skolās valda radošs gars un demokrātisks vadības stils.
Cenšas radīt stipras gribas, izlēmīga cilvēka iespaidu. Ārkārtējās situācijās nebaidās no ārējā spiediena, droši peld pretī straumei. Nav agresīvs, taču savu dzīvesveidu un uzskatus aizstāv ļoti aktīvi. Uz mēģinājumiem viņu pakļaut, ierobežot viņa rīcību, spēj reaģēt ļoti vētraini. Ja kāds mēģina uz viņu izdarīt emocionālu spiedienu, Dons Kihots izdara īsu, bet spēcīgu prettriecienu vai pāriet atklātā pretuzbrukumā. Tāpēc par viņu bieži ir ieskats kā par smaga rakstura, nelīdzsvarotu cilvēku.
Kaut arī viņš spēj atbildēt uz izaicinājumu, taču ilgstošu konkurenci izturēt nevar, jo nespēj pastāvīgi sevi noturēt mobilā stāvoklī, tāpēc no tiešas sāncensības izvairās. Arī par savu mīlestības objektu parasti necīnās. 
Slikti orientējas cilvēku savstarpējās attiecībās, vājš diplomāts. Ne tikai nemāk veidot nepieciešamo distanci ar cilvēkiem, bet arī nesaprot, kādai tai vajadzētu būt. Baidās no pārmetumiem un dažādām agresivitātes izpausmēm, cenšas izvairīties no nekontrolējamām situācijām. Donam Kihotam bieži trūkst diplomātijas – viņš gribētu atļauties katram pateikt, ko par viņu domā un bieži tā arī izdara, sagādājot sev ne mazums nepatikšanu. Sarunas laikā cenšas pilnīgi iekarot sarunu biedra uzmanību. Turklāt mēdz enerģiski žestikulēt, runā skaļā balsī, vicina kādu priekšmetu utt. Patīk dzīva, emocionāla saruna, labi saprotas ar partneriem, kuri pauž pozitīvas jūtas. Donam Kihotam patīk un stabilitātes sajūtu spēj sniegt cilvēki, kuri skaidri zina, ko grib. Viņš vienmēr ir gatavs viedokļu apmaiņai, interesantam strīdam. Emocionāli sakāpinātā brīdī Dons Kihots sāk runāt ātri un haotiski. Viņa domas steidzas ātrāk nekā vārdi un valoda kļūst neskaidra; žestos, mīmikā un balss tonī parādās kaut kas nevaldāms, pat draudīgs.
Cenšas būt objektīvs. Uzskata, ka ikvienā strīdā katram ir sava taisnība. Mēdz būt nekonsekvents attieksmē pret saviem radiniekiem vai draugiem. Reizēm demokrātisks līdz familiaritātei, reizēm pēkšņi nepieejams un skarbs kā pret svešiniekiem.
Slikti jūt apkārtējo attieksmi pret sevi, tādēļ ir uzmanīgs un ilgi novēro cilvēku, šaubās, salīdzina, neuzticas. Partnera jūtās un emocionālajās niansēs neorientējas. Negrib kļūdīties, tāpēc nogaida, kamēr uzkrāsies informācija. Nesteidzas oficiāli noformēt attiecības, pat ja tās izveidojušās ļoti labas. Pret nepazīstamiem izturas savaldīgi, piesardzīgi. Draugus izvēlas pats. Ir dotā vārda cilvēks, izpilda to, ko solījis, pat tad, ja tas izrādās neizdevīgi. Cilvēku, kurš pie viņa vēršas pēc palīdzības, var atbalstīt nesavtīgi. Nepatīk nevienam neko aizliegt. Nekautrējoties dalās ar apkārtējiem savās problēmās, bet pašām svarīgākajām jūtām, lēmumu pieņemšanai Dons Kihots nobriest ar grūtībām.
Sadzīvē ir izklaidīgs, neuzmanīgs. Maz uzmanības pievērš kārtībai ap sevi. Ja dzīvo viens, tad ap Donu Kihotu pastāvīgi valda haoss, kura priekšā viņš jūtas bezpalīdzīgs. Apzinās šo savu vājību, kā arī to, ka citādāks nespēs kļūt. Ieradumos konservatīvs. Bieži vien ģērbjas interesanti, neparasti, ekstravaganti, bet mēdz būt diezgan neakurāts. Taču gadās arī ļoti kopti un pret savu ārējo izskatu uzmanīgi Dona Kihota tipi.
Bieži nav īsti pārliecināts, raksturojot lietu fiziskās īpašības. Priekšmetus pēta, aptausta. Lai izjustu ēdiena vai dzēriena garšu, Donam Kihotam tie ir vajadzīgi lielā vairumā. Nepacietības dēļ viņš arī ēd strauji, gandrīz vai “rij”, it kā baidīdamies, ka ēdamo viņam kāds atņems. Slikti sakošļā barību, tādēļ tiem bieži novēro gastroenteroloģiskās problēmas. Laiku pa laikam viņam sāk zust dzīves tonuss, aptrūkst enerģijas un viņš ievēro, ka var to uzlabot ar ārējiem stimulantiem. Tie arī sagādā interesantus mirkļus, bez kuriem Dons Kihots nespēj dzīvot, tikai eksistēt, tāpēc viņu nopietni apdraud varbūtība kļūt par alkoholiķi vai narkomānu. It īpaši tajos gadījumos, kad viņa dzīves ritms ir saspringts, slodze liela – mūziķiem, modelēm u.c. Ja ir saslimis, arī ārstēšanos veic pastiprināti, vienas tabletes vietā var iedzert trīs. Ir nepacietīgs un pārgalvīgs attieksmē pret savu ķermeni, bojā veselību ar dažādām pārmērībām. Meklē radikālas ārstēšanās metodes, taču ar ikdienas profilaksi nenodarbojas – kaut ko darīt sāk tikai tad, kad ir jau saslimis.
Viņam ir nepieciešami skaisti, harmoniski apstākļi. Labprāt uzklausa padomus estētikas jomā. Viņam ļoti svarīgas ir paša vajadzības un komforts, taču diezgan viegli spēj izdzīvot arī askētiskos apstākļos, bez īpašām ērtībām, iztiekot ar vienkāršu pārtiku, mēbelēm. Viegli tērē naudu. Neskaita santīmus, ja vēlas pamēģināt kaut ko jaunu – dārgu dzērienu, apģērbu vai braucienu limuzīnā. Mīl kompānijas, saviesīgus vakarus, emocionālu saskarsmi. Ja viņa dzīvi nebagātina un nepilda pozitīvās emocijas, Dons Kihots ilgi var atrasties apātiskā stāvoklī. Viņam var būt straujas garastāvokļa un pašajūtas maiņas. Kustīgumu, jokošanos, dzīvesprieku nomaina nomāktība, vienaldzība, nesabiedriskums,  pilnīgs inertums un gulšņāšana.
Pastāvīgi uzmana savas laika rezerves. Citus cilvēkus mēdz skubināt, steidzināt, taču ar savu (un tātad arī ar citu) laiku rīkojas tā, kā pats grib, ir regulārs kavētājs. Nereti nokavē vai aizmirst laikus izdarīt, ko solījis. Viņš var periodiski būt gan pārāk nemierīgs un rosīgs, gan uzsvērti nesteidzīgs. Dons Kihots dzīvo pēc savas laika izpratnes, pielāgojas laikam un izjūt, kādu tempu diktē viņa iekšējais pulkstenis. Citiem bieži vien šo savu īpašību un rīcību nespēj tā īsti izskaidrot.
Jautājumus, kas viņu interesē, Dons Kihots mēdz noskaidrot citiem neizdevīgā laikā un runāt par tiem tik ilgi, cik grib. Viņš vēlas darīt to, ko grib tad, kad grib, un viņu pārāk neuztrauc tas, ka otrs cilvēks steidzas vai ir ieplānojis laiku kaut kam citam. Taču pats tādu attieksmi pret sevi nepieļauj – atklāti izrāda, ja pēc viņa domām otrs kaut ko saka, prasa vai gaida “nelaikā”.
Diezgan labi spēj pareģot notikumu attīstības pamattendences, jo uztver likumsakarības. Interesējas par katastrofām, stihiskām nelaimēm, masveida cilvēku nāves gadījumiem un citiem liktenīgiem notikumiem.
Labi pārvalda paralēlo darbību tehnoloģijas – vienlaikus spēj producēt vairākus dažāda veida procesus. Cenšas darīt maksimāli daudz darbu uzreiz. Kaut arī finanšu un uzņēmējdarbības sfērā ir apķērīgs un atjautīgs, parasti iesāk vienlaikus pārāk daudzas lietas un drīz vairs nespēj visam izsekot. Līdz ar to gan pats, gan viņa darbs cieš no nepabeigtības un rezultativitātes trūkuma. Daudz problēmu viņam sagādā arī nepacietība un neuzmanība.
Mīl komandēt un dot norādījumus. Viņam ir vajadzīgi tādi cilvēki un objekti, kurus viņš varētu “pārbīdīt” pēc saviem ieskatiem. No nelielas ieceres Donam Kihotam izveidojas plaša mēroga pasākums, kura realizācijai jau vajag tērēt vairāk enerģijas.
Galvā ienākušās idejas viņš tūlīt pat izmēģina praksē. Dons Kihots ir brīnišķīgs eksperimentētājs un unikāla aprīkojuma uzstādītājs, ierīkotājs, efektīvi darbojas jauno tehnoloģiju jomās. Tos bieži redz ļoti daudzās nozarēs, bet ne katrreiz izvēlētais darbs un profesija tam ir pa spēkam. Mūziķi, diezgan veiksmīgi aktieri – it īpaši lomās, kur nepieciešama spēcīga balss vibrācija un prāva deva emociju un atraktivitātes.

Rekomendācijas
Par jūsu spēcīgo pusi, neapšaubāmi, ir labi attīstīta izzinošā domāšana. Jums galvā bieži ienāk interesantas, perspektīvas idejas. Jūs mākat iekļūt ar prātu notikumu dzīlēs un paredzēt to attīstības perspektīvas. Jūsu attīstītā intuīcija palīdz Jums pareizu lēmumu izvēlē. Jūs esat spējīgi ieskatīties lietu un parādību pašā būtībā. Jūs daudz izlasāt un interesējaties par visu jauno, neparasto. Tomēr tajā slēpjas bīstamība "izšķērdēt" savus spēkus, zaudēt galveno interesi, noteicošo Jūs kā personību.
Jūsu intuitīvo ideju un minējumu instrumentu realizācijai kalpo loģika. Jūs tiecaties loģiski pamatot savas idejas un pārliecināt ar to pašu apkārtējus ļaudis par to pareizumu. Pateicoties šai īpašībai ap Jums apvienojas Jūsu domubiedri. Jūs - ienaidnieks konservatīvismam un visam novecojušam. Tajā slēpjas bīstamība nostāties totāla nihilisma pozīcijās.
Jūsu pamatproblēma – tā ir neprasme pareizi izprast attiecības starp ļaudīm. Īpaši grūti Jums - apzināties patieso attieksmi pret Jums no apkārtējo puses.
Pēc tam, kad Jūs esat intuitīvi izpratis cilvēku, viņš top Jums neinteresants. Jūs nezināt, ko ar viņu darīt tālāk. Tas var naidīgi noskaņot viņu pret Jums. Kā arī Jūs neredzat savus patiesos nelabvēļus. Nesteidzaties izdarīt secinājumus par cilvēkiem, kuri Jums ir apkārt.
Cenšaties tikt skaidrībā attiecībā par šo jautājumu pēc to objektīvām rīcībām. Jums ir grūti iegūt stabilas labas attiecības ar tuviniekiem. Jūs varat netīši izpaust nesmalkjūtību, izjaukt izveidojušos attiecību harmoniju.
Apvaldiet acumirkļa reakciju uz tuva cilvēka to vai citu rīcību. Jums noderīgas ir arī sekojošas rekomendācijas. Neaizraujieties ar pārlieko demokrātismu, kurš Jums nemanot var pārtapt par familiaritāti. Tas var veicināt Jūsu autoritātes graušanu cilvēku starpā.
Savā uzvedībā vairāk izrādiet takta izjūtas, lai nešokētu ļaudis ar savu atklātību un taisnumu. Tādējādi Jūs variet iedzīvoties nelabvēļos, pat paši to nevēlēdamies. Vēl viena no Jūsu problēmām – tā ir neprasme būt pastāvīgi savāktam, vāja pašdisciplīna. Tādēļ Jūs neizpildāt savus ikdienas darbus, kā rezultātā netiek pildīti paredzētie pasākumi  vai uzstādītais darba grafiks. Dariet visu savlaicīgi.
Ja Jūs esat priekšnieks, tad pievērsīsiet uzmanību tam, lai nenonāktu līdz voluntārismam. Izvairieties no nepamatota spiediena pastiprināšanas uz darbiniekiem, nepārcenšaties prasīgumā un gribas uzspiešanā. Dēļ šādas neadekvātas reakcijas Jūs varat nokļūt smieklīgā situācijā. Savas potenciālās vēlmes enerģiju pārslēdziet uz nodarbībām ar sportu, lai dotu tai izlādi. Tas paaugstinās Jūsu dzīves tonusu, izstrādās izturību. Jūs kļūsiet savāktāki, disciplinētāki.




NAPOLEONS

Raksturīgs gribasspēks, milzīga enerģija un pašcieņa. Viens no “stiprākajiem” tipiem – gandrīz nemaz nepakļaujas vadīšanai. Mīl brīvību, grib rīkoties neatkarīgi, ko arī dara. Uzvarošs, pārliecināts skatiens, izteiktas līdera īpašības. Aktīvs, kustīgs, negrib griezt ceļu. Pašpārliecināts, māk pakļaut cilvēkus savai ietekmei. Labi orientējas cilvēku  īpašībās, ātri iemanās izkomandēt tos, kuri ir neizlēmīgāki un mazāk pārliecināti. Smalki izjūt spēku samērus, ātri uztver, uz kuru var izdarīt emocionālu spiedienu, bet kuru labāk neaiztikt. Darbojas ātri, izlēmīgi, rūpīgi izpilda savus pienākumus un to pašu prasa no citiem.
Attīsta vētrainu, plašu darbošanos, tiecas pēc vadošiem posteņiem. Viņa stihija – komunikācija ļaužu masās. Patīk vadīt kolektīvu, teicami organizē tā darbu, māk dot jaudīgu enerģijas lādiņu, radīt vienotības sajūtu kopēja, tālejoša mērķa vārdā. Viņam patīk ar savām idejām aizraut cilvēkus un “vest sev līdzi” pretī mērķim. Zina, kā rast izlīgumu ar pretiniekiem, ja tas ir viņa interesēs. Māk pateikt otram to, ko viņš vēlas dzirdēt. Ar solījumu pildīšanu nesteidzas. Kā vadītājs sevi vislabāk parāda lielā kolektīvā, jo mazā ļaužu bariņā rada ap sevi spriedzi.
Estēts. Savdabīga gaume, kas ne vienmēr sakrīt ar vispārpieņemto. Ģērbjas spilgti, oriģināli. Viņa tērpi izskatās daudz dārgāki par patieso šo apģērbu vērtību. Iepazīstoties ar cilvēku, vispirms pievērš uzmanību viņa ārienei un drēbēm un novērtē tos. Kaut gan pieļauj, ka var būt arī citādāka gaume nekā viņējā, tomēr savējai uzticas vairāk. Nevienu neatdarina, bet reizēm no citiem pārņem sev piemērotāko, pašu labāko, kādu atsevišķu detaļu. Viņa viedoklis par lietu pievilcību ir diezgan nelokāmi. Uzspiest savu viedokli citiem nevēlas. Kaut arī otra ārieni viņš vērtē rūpīgi, aizrāda reti, jo nevēlas aizvainot, radīt sev netīkamas izskaidrošanās situācijas. Taču, ja kāds Napoleonu ir nokaitinājis, tad riskē dzirdēt no viņa ne mazums kritikas par saviem defektiem un trūkumiem.
Ilgi naidu un dusmas netur, spējīgs lūgt piedošanu. Parasti meklē izlīgumu ar ikvienu, kurš reiz bijis viņam tuvs, bet ir dziļi aizskāris. Viņa dzīves vadmotīvs: “Miers baro, nemiers posta!” Bieži, novērojot viņu pa gabalu, rodas ieskats kā par lepnu, iedomīgu, “lecīgu” cilvēku.
Patīk ērtības un komforts, ļoti necieš, ja kāds to grauj. Ar finansēm rīkojas diezgan brīvi, mīl dzīvot krāšņi, māk naudu nopelnīt un uzskata, ka var atļauties to arī tērēt. Neveiksmes viņu no sliedēm neizsit, drīzāk mobilizē. Spožas uzslavas uztver kritiski, māk sevi novērtēt objektīvi. Netaisa no savām problēmām traģēdiju. Piemīt komersanta talants, viņa galvā vienmēr rosās jaunas idejas. Pusi dzīves var nodarboties ar kaut ko pavisam citu, piemēram, strādāt bankā, taču, tiklīdz rodas situācija, kad vajag pielietot uzņēmēja talantu, strauji attīsta šīs spējas.
Viegli uzsāk sarunas ar svešiem. Cenšas, lai viņa emociju spēks un skaistums nevienu neatstātu vienaldzīgu. Vispārliecinātāk jūtas lielā kompānijā nevis vienatnē. Nepanes vientulību, tad var zaudēt stimulu darboties, kļūt nervozs, pat saslimt. Zinoši un mērķtiecīgi veido attiecības – gan pozitīvās, gan, ja vajag, negatīvās.
Jaunībā mācības Napoleonam nav pats svarīgākais – daudz saistošākas šķiet mīlas dēkas, un viņš kaislīgi tām nododas. Vēlāk ļoti sāpīgi pārdzīvo zaudēto laiku, nepieciešamo, bet neiegūto izglītību. Viņa attiecības ir nepastāvīgas. Viņa jūtas ir ļoti stipras, bet ne pārāk dziļas, tās viegli pāriet no karstas sajūsmas vēsā vienaldzībā. Ir ļoti neatkarīgs un ātri zaudē interesi. Strīdēties un samierināties Napoleons prot labi. Reti darbojas pretēji savām vēlmēm un vajadzībām. Pārraut nelabvēlīgi izveidojušās personiskās attiecības viņam ir ļoti grūti. Viņš cenšas likt otram netieši saprast, ka tas viņu vairs neinteresē jeb viņa uzvedība tam ir nepieņemama. Patīk dalīties savos piedzīvojumos un pārdzīvojumos. Jūt spēcīgu nepieciešamību pēc tuva drauga, kuram varētu stāstīt visu.
Ja paziņa, pat ne pārāk tuvs cilvēks nokļūst nelaimē, Napoleons steidzas tam palīgā, ziedojot to, kas būtu nepieciešams pašam – mantu, naudu, zāles utt. Žēlsirdība Napoleonam nav tikai tukši vārdi. Ne visi Napoleoni rūpējas par lielām ļaužu grupām, taču kāds, par ko rūpēties, viņam vienmēr ir. Jūt atbildību par cilvēku, ar kuru ir kopā.
Rūpējas par savu veselību, jo nepieļauj, ka varētu slikti izskatīties. Māk un mīl radīt ap sevi svētku, svinīgu viesību atmosfēru. Zina, kā ciemiņus izklaidēt, priecē ar savu bagāto izdomu, neļaujot garlaikoties tiem, kurus sapulcinājis. Spēj uzturēt sarunu par jebkuru tematu, demonstrējot savas daudzpusīgās, kaut arī ne sevišķi dziļās zināšanas – mazliet no visa kā, jo ir iemācījies orientēties daudzās nozarēs.
Uzskata par svarīgu noskaidrot katra cilvēka spējas – ko noderīgu no viņa gaidīt, no kā jāpiesargās, taču par to tikt skaidrībā Napoleonam ir pagrūti. Viņš bieži viļas cilvēkos. Parasti atsaucas uz savu intuīciju pēc tam, kad kaut kas jau ir noticis, viņa nojautas un prognozes ne vienmēr viņu brīdina pirms izšķirošiem pavērsieniem. Biežās vilšanās cilvēkos, kuriem viņš ir uzticējies, ar gadiem padara Napoleonu ārkārtīgi piesardzīgu, pat aizdomīgu. Brīžos, kad viņam šķiet, ka citi viņu nenovērtē, kļūst drūms un noslēdzas sevī. Patīk pētīt cilvēku raksturus un, palielinoties pieredzei, iemācās tos ļoti dziļi un pareizi analizēt.
Ir diezgan kaprīzs. Izvērtē un kritizē produktu un preču kvalitāti un izskatu. Nekaunas no sava ķermeņa fizioloģiskajām vajadzībām un tajā notiekošajiem procesiem. Informāciju par to, kā vajag vai nevajag izturēties pret savu organismu, labi atceras un pavēsta citiem, kad tas, pēc viņa domām, tiem nepieciešams. Vienmēr atradīs, kur “piekasīties”, ja kāds viņam būs sabojājis omu. Labā garastāvoklī ir dzīvīgs, asprātīgs, nevien izvairās otram bojāt noskaņojumu, bet uzslavē, apbalvo, jo viņam patīk iepriecināt. Ja garastāvoklis pacilāts, ir dāsns līdz izšķērdībai, bet ja nomākts, tad kļūst taupīgs līdz skopumam. Parasti labai pašsajūtai Napoleonam nepieciešams tikai atbilstīgs novērtējums, lai apkārtējie būtu pieticīgi savās prasībās pret viņu un kaut vai reizēm atzītu viņa talantus un vērtību.
Viņa izteikumos un rīcībā jaušamas pretrunas, neloģiskums. Informāciju uztver strauji, kopumā, bet ne pārāk dziļi. Ne vienmēr uzreiz uztver saņemtās informācijas patieso būtību, tā radot pārpratumus. Visa mūža garumā tieksme apgūt arvien kaut ko jaunu, nepieredzētu, neizzinātu, arī grāmatvedības jomā, bet ja nepatīk, ātri zaudē interesi. Grūtības sagādā struktūru analīze, sīkumains pētnieciskais darbs. Bieži izjūt interesi par tehniku, ar kuru viņam jāsaskaras, bet apgūst to ar grūtībām. Vīriešiem jau bērnībā parādās vēlēšanās izpētīt kādu mehānismu, bet to labošanā spožus rezultātus gaidīt nevar. Grūtības ar matemātiskajām zinātnēm. Viņu tracina aizrādījumi par nesaprātīgu rīcību. Viņa uzmanība un aktivitāte bieži vien pārslēdzas no vienas jomas uz citu, spējīgs darīt daudzus darbus uzreiz. Ir neapmierināts, ja vidē, kurā viņš dzīvo vai strādā, trūkst disciplīnas, organizētības, valda nekārtība. Pašam nodrošināt disciplīnas ievērošanu un organizētu darbību ir grūti, jo viņš negrib bojāt attiecības un arī pats nespēj metodiski strādāt. Reizēm nespēj pamatot savu impulsīvo rīcību un paskaidrot, pēc kādas sistēmas darbojas.
Viņa domāšana ir konkrēta un vislabāk darbojas tajā jomā, kas viņu interesē no praktiskās puses. Ļoti ieinteresēts sava intelekta pilnveidošanā, talantu atklāšanā un attīstīšanā. Ja viņš izdarījis kādu kļūdu, tad vislabāk uz to norādīt mierīgā, pārliecinātā, cieņas pilnā tonī. Ja Napoleons pārliecinās, ka taisnība ir sarunu biedra pusē, viņš atzīst otra viedokli un ir pateicīgs, ka tas atbrīvojis viņu pašu no nepatīkamā savas kļūdas meklēšanas procesa.
Pret tiem, kas stiprāki par viņu, izturas kā pret līdzvērtīgiem, bet parasti kontaktē “no augšas” – kā priekšnieks. Ar zemākstāvošiem atļaujas neceremonēties. Neciena vājas gribas cilvēkus. Nespēj atrasties kopā ar tādiem, pret kuriem jūt antipātijas, un dara visu, lai tādus no sevis norobežotu. Ļoti necieš, ja apkārtējie nerēķinās ar viņa spriedumiem un secinājumiem vai ignorē viņa piezīmes. Cenšas pasniegt sevi kā neatkārtojamu personību. Vienmēr atrod veidu, kā pievērst sev uzmanību. 
Napoleona darbaspējas ir atkarīgas no garastāvokļa, uzbudinājums un azarts tās paaugstina – labā omā var ķerties pie smaga un sarežģīta darba, bet ja garastāvokļa vai intereses nav, zūd arī vēlme darboties. No garlaicīgas darbošanās izvairās. Enerģiski ķeras pie darbiem, ko var izdarīt uzreiz. Vislabāk strādā neformālā atmosfērā. Ciena darījumu cilvēkus, kuri māk strādāt perspektīvai. Pats dzīves laikā nomaina vairākas profesijas, turklāt visas cenšas maksimāli apgūt, pilnveidoties. Neķeras pie tā, kas rezultātu dos nezin kad.
Jo nodarbinātāks, jo mundrāks jūtas. Ja slodzes mazas, Napoleons kļūst mazkustīgs, neapmierināts, sāk baidīties no slimībām, iespējamām dzīves likstām, visu kritizē. Mīl pastāvīgas pārmaiņas, nepārtrauktu notikumu attīstību. Viņam bieži gribas kaut kur traukties, kaut ko mainīt. Laika viņam  hroniski trūkst, jo nemāk izrēķināt darbam nepieciešamās stundas. Neapmierināts, ja citi bezjēdzīgi tērē viņa laiku. Arī pats otra laiku nevēlas velti tērēt. Pateicīgs tiem, kuri palīdz noteikt termiņus un organizēt ilglaicīgus darbus. Uzmanīgi un ar interesi uzklausa padomus un prognozes par notikumu attīstību, par dažādām alternatīvām iespējām, uzmanīgi tver jauno. Savā atmiņā patur to, ko uzskata par kādreiz noderīgu, pielietojamu, tādēļ Napoleons ar gadiem kļūst arvien kompetentāks un interesantāks. Napoleonam patīk, ja viņu pierunā, pārliecina, izmantojot piemērus un pamācošus atgadījumus. Viņš dzīvo šodienai, viss viņam nepieciešams tūlīt un tagad.
Viņa darbības lauks ir pietiekoši plašs: lielas iestādes vadītājs, viens no veiksmīgākajiem produkcijas izplatītājiem, sociālās sfēras darbinieks, menedžeris, administrators. Bankā un ekonomikā tiecas gūt uzvaru pār konkurentiem, gūst ātru izaugsmi, milzu peļņu, bet panākumi ir nestabili un mēdz gadīties problēmas ar likumdošanu, kukuļošanu un nodokļu nemaksāšanu. Uzsākot savu biznesu ir tieksme uz pārmērībām, milzu peļņu un ekspansiju, bet pieticīgā dzīves realitāte lielajos plānos piespiež veikt savas korekcijas.

Rekomendācijas
Jūsu spēcīga puse - izlēmība un uzņēmība. Jūsu tipa personībai bieži piemīt tieksme pēc līderisma. Jūs nebaidāties uzņemties uz sevis iniciatīvu vadīt cilvēkus lielu uzdevumu atrisināšanai. Jūs vienmēr esat pārliecināts par sevi.
Jūs mākat pastāvēt par sevi, aizstāvēt savu autoritāti no netaisnīgiem uzbrukumiem. Jūs aktīvi rūpējaties par savu tuvinieku ikdienišķām interesēm, lai nodrošinātu tiem labu dzīves līmeni. Ar savām lietišķajām, organizatora spējām Jūs piesaistāt sev cilvēku uzmanību. Jums ir liels paziņu loks, kuru starpā, labi izjūtot cilvēku lietišķās īpašības, Jūs iemantojiet cieņu un uzticību.
Jūs mākat tos pareizi izmantot lietas interesēs. Jūsu iejūtība un valdzinājums ļauj Jums iegūt sev draugus un iekarot apkārtējo simpātijas. Jūsu lielā skaita draugi un paziņas ir gatavi daudz ko izdarīt Jūsu labā. Dzīvē Jums rodas grūtības tādēļ, ka darbu straumē, ar kuriem Jūs nodarbojaties, Jums ne vienmēr izdodas nodalīt galveno no otršķirīgā. Tas beigu rezultātā izraisa veltīgu spēku izšķiešanu un pārpūli. Jums vajag attīstīt sevī cītīgumu un pacietību. Pirms iesākat ko jaunu, cenšaties novest iesākti līdz galam. 
Nemēģiniet katru lietu risināt nekavējoties, steigā. Esat secīgi, izmantojiet dažādus ceļus un pieejas grūtu problēmu atrisināšanai. Vairāk nodarbojieties ar pašizglītošanos, paaugstiniet savu teorētisko sagatavošanu. Tas ļaus Jums izvairīties no apsūdzībām par nekompetenci un nostiprinās Jūsu autoritāti. Koncentrējiet savu uzmanību uz lielām problēmām, netērējiet enerģiju nenozīmīgām lietām un strīdiem dēļ niekiem.
Nepieņemiet sasteigtus lēmumus, iekams darboties, tiecaties izanalizēt apstākļus kopumā. Izrādiet vairāk objektivitātes katra cilvēka nopelnu novērtējumā. Jūsu novērtējumu subjektivitāte var izraisīt nevēlamas situācijas kolektīvā. Vēl viena problēma ir saistīta ar to, ka Jūs pārāk sāpīgi uztverat sev adresēto kritiku. Būdams viegli ievainojams un viegli aizvainojams cilvēks, Jūs asi reaģējat uz nevainīgiem aizrādījumiem, kas sarežģī Jūsu attiecības ar ļaudīm. Jums raksturīga tieksme pēc pārlieku augsta savu fizisko un intelektuālo spēju novērtējuma. Kritiskāk vērtējiet savas potenciālas iespējas, tā kā spēku pārvērtējums var izraisīt Jūsos nervu vai fizisko apsīkumu.
Parādiet lielāku toleranci, iepazīstot cilvēkus ar savādākām dzīves vērtībām, lai izvairītos no bīstamības būt sakompromitētam. Audziniet mērenību savās vēlmēs. Atceraties, ko nedrīkst aptvert neaptveramo. Lai izvairītos no sirdsapziņas pārmetumiem, cenšaties neļaut aizskart savu cieņu pat lietas interesēs.




ŽUKOVS

Viņam patīk atrasties cilvēkos. Māk objektīvi novērtēt lietu kvalitāti. Labi atceras formas, krāsas, cenas, daudzumu u.c. parametrus. Precīzs, lakonisks. Ļoti praktisks. Attīstīta estētiskā gaume un novērošanas spējas, kas ļauj pamanīt ne vien skaistumu, bet arī defektus. Analītiska domāšana, spēj pareizi novērtēt, kas ir un kas nav izdevīgi. Mīl un prot atstāt spilgtu iespaidu uz apkārtējiem, bet par to, kāds ir šis iespaids, īpaši neuztraucas. Nepakļaujas bailēm, naidam vai kādām citām negatīvām emocijām. Nevienu neapbrīno un neapskauž.
Piemīt spēcīga, mērķtiecīga, “partijiska” loģika, kas nav domāta filosofiskai prātošanai. Izlēmīgs, drosmīgs, viņu nebaida konkurence, ja nepieciešams, spējīgs uz spēcīgu emocionālu spiedienu. Patīk disciplīna. Piespiežot sevi, sasniedz to, kas citiem šķiet neiespējami. Ja kāds apšauba viņa spējas, droši un pārliecināti atbild izaicinājumam. Azartisks, patīk mēroties spēkiem. Noskaņots uzvarēt par katru cenu – nav nozīmes, vai tas ir strīds, sacensības vai biznesa karalauks. Ātri aptver radušos situāciju un spēku izvietojumu. Māk ietekmēt cilvēkus gan ar vārdiem, gan darbiem. Māk atrast pretinieka vājāko vietu, izstrādāt darbības stratēģiju, dažādot gājienu taktiku un precīzi virzīt izšķirošo triecienu. Ātri uztver otra darbības loģiku. Jo mērķis grūtāk sasniedzams, jo Žukovs vairāk to iekāro un ietiepīgāk pēc tā tiecas. Spēj ļoti ilgi atrasties mobilizācijas stāvoklī. Jo bīstamāka situācija, jo koncentrētāks, izlēmīgāks kļūst. Labprātīgi neatkāpjas un nemaina savus plānus. Ja ar tiešu gājienu neizdodas panākt savu, sāk apiešanu no mugurpuses vai darbojas, izmantojot trešo personu. Ietiepīgs un nepiekāpīgs uzskatos, bet mērķa interesēs var ļauties īslaicīgam kompromisam. Spilgta neatkarības izjūta. Tieksme rīkoties pārsteidzīgi, lai gan parasti vispirms cenšas savākt visu iespējamo informāciju. Visu dara aizrautīgi un kaislīgi, ar nodomu pabeigt iesākto.
Izteikumos un rīcībā ir precīzs, pārliecināts par savu taisnību, nemēdz svārstīties. Spriedumi kategoriski. Sarunā pirms atbildes mēdz nedaudz sakoncentrēties, brīdi paklusē, lai aptvertu informāciju un dotu vispārdomātāko atbildi. Vienmēr patur pēdējo vārdu, necieš, ja tiek izlemts viņa vietā. Spēj ilgstoši veikt darbu, kur nepieciešama loģika (šahs, konstruēšana, projektu izstrāde u.c). Apķērīgs, atjautīgs, labi atceras faktus. Sabiedrībā ar patiku demonstrē savu erudīciju. No visa prot izdabūt savu labumu.
Ļoti darbspējīgs, var ilgstoši strādāt bez atpūtas. Labi darbojas ar rokām, meistaro, ir akurāts. Prot saimniekot, piemīt amatnieka iemaņas, pats labprāt nodarbojas ar tehnisko darbu. Visu veic maksimāli kvalitatīvi. Bieži dara vairākus darbus vienlaikus. Strādāt patīk, nav slinks. Ja viņa darbs ir vajadzīgs un labi atalgots (ja ne ar naudu, tad ar labvēlīgu apkārtējo attieksmi, apbrīnu, pateicību, rūpēm), viņš strādā no sirds, ne mirkli neļaujoties bezdarbībai, veltot laiku vienīgi kādai patīkamai sarunai. To, ko ir iemācījies darīt, pieprot visu mūžu. Neskatoties uz nepatiku pret dīkdienīgiem slaistiem, viņš reti kritizē citus par viņu kļūdām darbā un nekad neironizē par otra bezpalīdzību. Cenšas visu vienkārši un saprotami paskaidrot, minot pārliecinošus piemērus. Labprāt dod padomus un vada citu darbošanos, bet pats pavēlošu toni necieš. Tādos gadījumos pat var rīkoties pretēji.
Savus pienākumus veic mierīgi un metodiski. Labi redz citu vājās vietas un trūkumus, var sniegt īsu, bet saturā apjomīgu raksturojumu. Darbā nepārstāj kontrolēt procesa virzību, bet pārbauda to tikai galvenajos punktos, neieslīgstot detaļās. Viņu interesē galvenokārt rezultāts, ne process. Labi zina savu tuvo cilvēku un kolēģu īpašības, māk visus izkārtot tā, lai tie justos savā vietā un strādātu ar maksimālu atdevi. Viegli ievieš un uztur kārtību haotiskā kolektīvā, kur strādā dažādi ļaudis. Uzklausa visus viedokļus, bet izšķirošo vārdu patur sev. Necieš iniciatīvu no citu puses. Ciena ietekmīgus un uzņēmīgus cilvēkus, bet personiskajās attiecībās labprātāk izvēlas piekāpīgus un miermīlīgus indivīdus. Ārēji cenšas būt līdzīgs citiem, bet patiesībā necieš, ja citu spējas izrādās pārākas par viņējām. Mēdz izlikties, ka tās vispār nepamana.
Reizēm mudina sarunu biedru uz atklātību, demonstrē ieinteresētību otra problēmās, izsaka līdzjūtību, var kļūt īpaši maigs, bet tikai tik ilgi, kamēr noskaidro nepieciešamo informāciju. Nākamajā mirklī var atsalt, kļūt skarbs un nepielūdzams. Cenšas runāt pašcieņas pilnā, svarīgā tonī. Runas maniere nemainīga – mundra, optimistiska, vienmērīgi skaļa balss. Tonis visbiežāk pavēlošs, runā īsiem teikumiem un sakāmo it kā noskalda.
Grūtības ar cilvēku raksturu un vēlmju izprašanu. Ir mazliet piesardzīgs jaunu paziņu izvēlē, kaut arī cenšas to neizrādīt. Pazīšanos veido ļoti pakāpeniski un arī tikai tad, ja cilvēks viņam ir interesants. Biežāk tomēr saglabā distanci. Ja vēlas, māk atrast kopēju valodu un izveidot labas attiecības ar daudziem cilvēkiem, bet viņam neizdodas ilgstoši tās noturēt labas. Nepatiku cenšas neizrādīt, bet tas ne vienmēr izdodas. Apkārtējos pieņem tādus, kādi tie ir. Uzskata, ka labas attiecības izpaužas kā cieņa pret otru un uzmanīga attieksme pret tā materiālajām prasībām. Var gadīties, ka Žukovs piespiež tuvo cilvēku rīkoties par labu viņa materiālajām interesēm. Neapmierināts, ja spiests pakļauties otram. Parasti ir ģimenes galva. Nav labs psihologs un psiholoģija viņu pārāk neinteresē (ja nu vienīgi metodes, ar kurām psiholoģiski iedarboties uz cilvēku). Tiecas būt diktators. Pret tuviniekiem ir īpaši prasīgs. Mēdz apgalvot, ka ir taisnības pusē, atbalsta vienlīdzību, taču viņam ir gan savi mīluļi, gan nemīlamie. Labi izturas pret tiem, kuri ciena viņa draugus un iestājas pret viņa ienaidniekiem. Konflikta situācijā gaida no otra pirmo izlīguma soli. Tos, kuriem pieķēries, ilgi neatlaiž no sevis, cenšas visādi padarīt atkarīgus, “ieēdināt”. Smagi pārdzīvo kritiku par iejūtīguma trūkumu. Milzīgā cenšanās būt labam un daudzās pieļautās kļūdas attiecībās reizēm vieš viņā domu, ka mīlestība ir reti sastopama greznība. Labas attiecības ar Žukovu saglabā tie, kas viņa parupjo saskarsmes manieri uztver ar humoru. Jo vairāk viņš zina par cilvēku raksturiem, jo vieglāk un patīkamāk kontaktējas ar pārējiem.
Savas jūtas prot savaldīt. Viņa noskaņojumu viegli sabojāt. Reizēm negatīvās emocijas izpaužas īslaicīgos niknuma uzliesmojumos, parasti tas notiek gadījumos, kad kāds izjauc viņa plānus. Reti saprot, kādi ir viņa emocionālā stāvokļa īstie iemesli. Cenšas “novilkt no debesīm uz zemes” pārāk sajūsminātas personas, kas aizraujas ar nepiepildāmiem sapņiem. Gandrīz nemaz nespēj mainīt un virzīt citu emocijas. Viņam daudz vieglāk cilvēku pārliecināt, nekā pierunāt, lūgties vai iedvesmot. Grūtās situācijās ir noderīgs biedrs un palīgs, bez ierunām izdara, kas nepieciešams, piedāvā palīdzību pašu smagāko darbu organizēšanā. Pret mīļajiem cilvēkiem ir maigs, bet nevajag gaidīt no viņa psiholoģisko problēmu risināšanu un žēlabu uzklausīšanu, Žukovs ar to nenodarbojas. Viņu kaitina savu problēmu uzvelšana citiem. Intereses un palīdzība ir praktiska. No tematiem, kas skar dziļas ētiskas nianses, cenšas izvairīties. Nepatīk apspriest citu attiecības, izvairās runāt par jūtām. Par savām nepatikšanām arī labprātāk nestāsta, nemīl žēloties pat tad, ja tiešām ir nopietns iemesls (vienīgi var izmest ironisku piezīmi par savu neizdevušos dzīvi, ja to par tādu uzskata). Pārsvarā rada optimistiska cilvēka iespaidu, kura dzīvē viss ir kārtībā. Reizēm pārmet mājiniekiem vienaldzību pret viņu, jo nesaprot, ka paša neatkarīgā uzvedība cilvēkus nenoskaņo uz līdzjūtību un vēlēšanos izprast. Iekāre, tieksme pēc fiziskas tuvības viņam šķiet pašsaprotama lieta, taču vājā vieta ir jūtas un attiecību romantika vispār grūti saprotama. Ļoti piesardzīgs, bieži mēdz jau iepriekš brīdināt partneri, lai tas necer uz nopietnām attiecībām. Ja kādam nejauši ir atklājis savas jūtas, tad drīz sāk justies nelāgi. Izvairās ne tikai no mīlestības, bet arī no citām jūtām.
Neprot rīkoties ar savu laiku. Var nepamanīt gan negatīvās, gan pozitīvās sociālo un ekonomisko procesu attīstības tendences. Sarežģītos jautājumos rīkojas atkarībā no situācijas. Ir pārliecināts – ja strādās ātri un precīzi, tad paspēs izdarīt visu vajadzīgo. Laiku pa laikam kļūst domīgs, noslēdzas sevī, viņam rodas saasināta izjūta, ka trūkst laika, ka kaut ko var nokavēt, ka dzīve iet vai nu pārāk lēni un garlaicīgi vai pārmēru ātri, ka viņa dzīves laiks tiek tērēts veltīgi. Viņā sāk pieaugt nemiers un bažas par nākotni. Šādos brīžos viņa sejā parādās nopietna, atsvešināta izteiksme, viņš bieži lūkojas pulkstenī, kļūst steidzīgs, atrunājas ar svarīgiem darbiem. Ja viņa iekšējais līdzsvars un dzīves ritms ir izjaukts, Žukovs jūtas daudz sliktāk, nekā to spēj pamanīt apkārtējie. Ļoti augstu vērtē savu laiku. Lai neizprovocētu viņā negatīvus pārdzīvojumus, apkārtējiem ar lielu cieņu jāizturas pret viņa laiku, neliekot ilgi gaidīt, darīt bezjēdzīgus darbus utt. Bieži vien apsver perspektīvas un jaunās iespējas, kas varētu pavērties. Ar patiku uzklausa labas prognozes, cenšas sevī uzturēt ticību gaišai nākotnei.
Pieļauto kļūdu nespēj atzīt publiski, taču izdara secinājumus un nekavējoties savu rīcību maina. Turpmāk cenšas kļūdu neatkārtot, tādēļ labprātāk darbojas ar pārbaudītām metodēm. Nemīl ātras pārmaiņas, steigu, neparedzētus pavērsienus. Ja nepieciešamas novirzīties no plāna, tad jūtas izsists no ritma.
Ciena komfortu, mīl ērtas, skaistas, derīgas lietas. Māk radīt harmoniskus apstākļus gan sev, gan apkārtējiem. Taču, dzīvojot viens, var samierināties ar cietu gultu, aukstumu un kailām sienām, sevis dēļ vien viņš tādiem “niekiem” laiku netērē. Spēj ilgi ignorēt badu, salu utt. Lepojas ar savu fizisko formu vai arī pārdzīvo, ja tās nav. Patīk kompānijas, kur var emocionāli izlādēties.
Parasti ciena veselīgu dzīvesveidu, bet reizēm sāk aizrauties ar uzdzīvi, izpriecām, tāpēc ātri iztērē dabas dotās veselības rezerves. Slikti attīstīta mēra izjūta. Pēc paša vārdiem, viņa veselība vienmēr ir brīnišķīga, pat ja patiesībā tā nav.Savu slikto pašsajūtu cenšas ignorēt. Taču pret tuvo cilvēku veselību ir saudzīgs. Nopietni saslimis, cenšas palikt vienatnē, ja iespējams, pat nepaziņot par savu slikto pašsajūtu vai slimību. Apkārtējiem grūti saprast, kas notiek Žukova dvēselē un tādēļ šķiet nesaprotams viņa periodiskais drūmums un aizkaitināmība. Ja jūt nopietnus signālus par nelāgu iekšējo stāvokli un pārpūli, tad viņam uznāk neticība nākotnei. To var uzlabot atpūta vai kontakti ar tuviem draugiem. Lai nostiprinātu sirdsmieru un atgūtu pārliecību par sevi, viņam nepieciešams apkārtējo atbalsts un labvēlīga attieksme. Ilgojas pēc apkārtējo atzinības, tādēļ var nepamanīt liekulību.
Pārcietis veselu virkni grūti izskaidrojamu sakāvju, gadu gaitā viņš sāk aizdomāties par likteni, par to, ka ne viss ir atkarīgs no spēka, ka pret cilvēkiem nedrīkst izturēties kā pret lietām. Tad viņam kļūst žēl reiz zaudēto un nenovērtēto cilvēku, viņš var sākt pievērsties reliģijai vai labdarībai.
Brīnišķīgs militārists, labs saimnieks un saimnieciskais direktors, celtniecības darbu vadītājs, uzņēmējs, inženieris, apsardzes darbinieks, kuģa kapteinis.

Rekomendācijas
Jūs – neapšaubāmi, izlēmīgs un spēcīgas gribas cilvēks. Vienmēr nospraužat sev lielus, tālejošus mērķus. Nemīlat veltīgi tērēt spēku sīkām, nebūtiskām lietām. Jūs mākat pareizi un elastīgi reaģēt situācijās, ejat uz laicīgiem kompromisiem, bet neizlaižat no redzesloka galveno mērķi.
Jūsu darbīgais raksturs īpaši labi izpaužas kritiskās situācijās. Jūsu neatlaidīgums šķēršļu pārvarēšanā pieaug proporcionāli to daudzumam. Jūs esat ļoti azartiski, kaut arī veltīgi neriskēsiet. Jūs mīlat nodarbības, kuras dod iespēju parādīt tādas īpašības, kā drošumu, apķērību, gribasspēku un aukstasinību bīstamības brīžos. Jūs esat apveltīti ar labām organizatoriskām spējām. Jūs mākat atrast piemērotus ļaudis un pareizi tos izkārtot atkarībā no to lietišķām īpašībām un funkcionālā derīguma, mākat novirzīt to pūles galvenā mērķa sasniegšanai.
Jūs netiecaties izvietot apskatei savus nopelnus. Jūs dodat priekšroku palikt ēnā, stimulējot citus ļaudis darbībai, kura Jums ir nepieciešama. Jums raksturīga ir atbildības sajūta par uzticēto lietu. Jūsu dzīves pamatproblēma - takta un diplomātiskuma trūkums attiecībās ar cilvēkiem. Dažreiz Jūs atklāti izrādāt neiecietību pret svešiem trūkumiem un vājībām. Savu mērķu sasniegšanai Jūs brīžam esat spējīgi pārkāpt pāri citu cilvēku interesēm, ar ko varat izraisīt sev adresēto morālisko apkārtējo nosodījumu.
Atceraties, ka formulējums „mērķis attaisno līdzekļus" ne vienmēr būs pareizs. Audziniet sevī iecietību, cieniet citu ļaužu labās īpašības un jūtas. Dziļa filozofijas un reliģijas izpēte, kur tiek pamatotas vispārcilvēciskās vērtības, palīdzēs Jums dziļāk saprast cilvēka būtību. Audziniet sevī pieklājību un korektas uzvedības manieres.
Vairāk cienības izrādiet pretējā dzimuma pārstāvjiem. Nezaudējiet romantisma jūtas, bez kurām Jūsu dzīve var pārvērsties pelēkā eksistēšanā. Negaidiet no sava partnera ārkārtīgu iniciatīvu jūtu izpausmē, cenšaties biežāk demonstrēt viņam savu labo attieksmi.
Cita Jūsu problēma - pārmērīga uzmanības koncentrācija pret cilvēku trūkumiem. Tas var būt par cēloni tam, ka Jums būs netaisnīga attieksme pret viņu.
Esat iejūtīgāki un uzmanīgi, rūpējieties par ļaudīm ne tikai ar vārdiem, bet arī ar darbiem. Neatstājiet bez atbildes jums adresētos  jautājumus. Uzklausot cilvēku, nedomājiet par blakus problēmām, koncentrējieties uz viņa problēmām. Novērtējiet pienācīgi intelektuālā darba lomu ražošanā.
Biežāk aizdomājieties par savu rīcību iespējamām sekām. Nekad nepārlieciet atbildību par kļūdām darbā uz citiem cilvēkiem - tas var nākotnē atspoguļoties uz Jūsu reputāciju. Mēģiniet kontrolēt tās situācijas, kuras iziet  ārpus formālas saskarsmes ietvariem. Jūs ar saviem jautājumiem nevietā varat nokļūt neveiklā situācijā, kurus apkārtējie var uztvert kā takta trūkumu. 




HAMLETS

Saskarsmē parasti vērojams neliels teatrālisms, paaugstināta emocionalitāte, izteiksmīga mīmika, žesti, skatiens, balss, izmeklēti vārdi. Piemīt enerģija un atbildības izjūta, apzināti un ietiepīgi iet uz mērķi. Māk uzvesties diplomātiski. Dzimis līderis, ātri spēj gūt popularitāti, atbalstu.  Raksturīga liela cilvēkmīlestība. Ļoti svarīgas viņam ir savstarpējās attiecības, rūpes par citiem. Mīl dzīvi un jūt savu līdzdalību it visā, kas noris ap viņu. Bieži – ideālists, uzticīgs savām vērtībām un tiem, kuri izpelnījušies viņa cieņu.
Brīvi dzīvo savās jūtās un pārdzīvojumos – dramatiskas emocijas ātri pāriet komiskās vai otrādi. Nervozs, impulsīvs, īsts ekspresijas meistars, bet ļoti iecietīgs pret citiem. Piemīt aktiera spējas, izjūt nepieciešamību spēlēt, bieži vien tiecas pēc mākslas un teātra gaisotnes. Labs orators, brīnišķīgs stāstnieks, notikumus prot aprakstīt koši, dramatiski, iespaidīgi, atklājot kaislību spriegumu un pārdzīvojumu dziļumu. Viņš iedvesmo un iedvesmojas.
Labi jūt apkārtējo noskaņojumu. Hamletam piemīt zināms šarms, viņš māk sevi pasniegt un radīt labu ieskatu par sevi. Patīk, ja viņu pažēlo. Visnepatīkamāk jūtas situācijās, kad viņam nepievērš uzmanību. Kompānija nozīmē skatītājus, un ja tie, pēc Hamleta domām, ir pietiekami “vērtīgi”, viņš kļūst jautrs un asprātīgs. Pārvalda plašu literāro vārdu klāstu, prot skaisti izteikties. Hamleta emocijas ir ļoti spēcīgas, viņš tās izmanto, ietekmējot apkārtējos, un, tādā veidā izlādējoties, nomierinās.
Labvēlīgs, līdzjūtīgs, cenšas kļūt par spēka avotu un atbalstu citiem. Pūlas cilvēkos saskatīt tikai labās īpašības.
Labi orientējas laika plūdumā – gan pašreizējā, gan vēsturiskajā. Stipri attīstīta laika izjūta. Spēj prognozēt notikumu attīstību. Lēmumu pieņem, pamatojoties uz savu personīgo viedokli, reizēm ignorējot lietu reālo stāvokli. Dzīvo saspringtu, dinamisku dzīvi un plāno to darba gaitā. Labi redz notikumu attīstības daudzveidību.
Pēc dabas ir organizēts. Cenšas dzīvot sakārtotā pasaulē un gaida to pašu no citiem. Nemīl darīt daudzus darbus uzreiz. Bieži bārstās ar ievērojamu cilvēku vārdiem, autoritātēm, cenšoties radīt iespaidu, ka ir izglītots un zinošs.
Nepacietīgs, var kļūt kaprīzs un iecirtīgs, kad vajadzētu meklēt kompromisu. Spēj būt nežēlīgs, pārmērīgi prasīgs un neiecietīgs, tāpēc nelabprāt darbojas jomās, kurās nepieciešama pacietība.
Piešķir lielu nozīmi cilvēka stāvoklim hierarhiskajā sistēmā.
Patīk komforts, bet nemāk to radīt, neprot atrast “lietām savas vietas”. Hamletam vienmēr līdzās vajadzīgs kāds, kuram varētu dot norādījumus, pavēlēt vai palūgt. Ir pedantisks pret citiem tīrības ziņā – atnācis ciemos, ātri pamana nekārtību un netīrību. Ja tādu neatrod, tad izturas ar cieņu, pretējā gadījumā var pilnīgi zaudēt interesi par cilvēku, pie kā viesojas. Hamletam nav tik svarīgi redzēt modernu, turīgi iekārtotu māju, cik tās tīrību un sakārtotību.
Grūti izvēlēties piemērotu apģērbu, spējīgs savienot disonējošus elementus, taču pats to saprot un labprāt lūdz palīdzību citiem. Slimīgi un ar nepatiku reaģē uz aizrādījumiem par nevīžību vai gaumes trūkumu. Tādēļ viņa uzvedības un ģērbšanās stils ar laiku kļūst izmeklēti aristokrātisks, ko apkārtējie nereti tulko kā augstprātību.
Savā ideālismā viņš pasauli nereti saredz nevis tādu, kāda tā ir, bet tādu, kādu gribētu redzēt.
Hamlets ir dzimis aktieris vai režisors, labs žurnālists, ļoti bieži – dziedātājs, mūziķis, dzejnieks, literāts, pirmskolas vecuma bērnu audzinātājs. Nebūtu ieteicams banku, ekonomista, grāmatveža darbs. Sevišķi labi nepadodas tehniskais un roku darbs.

Rekomendācijas
Jūsu personības īpaši attīstīta puse ir spēja izjust spēcīgas jūtas un emocijas. Jūs esat cilvēks ar sarežģītu garīgo pasauli, kas ir pārpilna ar kontrastiem un pretrunām. Īstu, dziļu jūtu dēļ Jūs varat daudz uzupurēt.
Jums piemītošais rakstura poētiskums, ļauj Jums izjūtamās jūtas izrādīt tēlainā formā, bieži vien dramatiskā, dažreiz traģikomiskā. Jums var piemist oratora talants, kas prot aizraut lielu daudzumu cilvēku, pat ja Jūs par to arī nenojaušat.
Jūs var nosaukt par tālredzīgu un apdomīgu cilvēku. Jūs notikumu attīstībā labi izjūtat krīzes tuvošanos un mākat pieņemt mērus iepriekš, lai izvairītos no tās. Arī apkārtējos Jūs tiecaties brīdināt par tiem draudošajām iespējamām nepatikšanām. Tajā rod izpausmi Jūsu personības kopīga humanitāra ievirze. Jūs - cilvēks diezgan principiāls, nepiedodat netaisnīgus aizvainojumus un pazemojumus. Tādēļ, visu pārdomājot un apsverot, Jūs esat spējīgi pieņemt pašus izšķirošākos mērus. Tomēr atsevišķos gadījumos Jūsu principialitāte var būt nelokāma, bet izlēmība pārmērīga. Centieties ekstremālās situācijās izrādīt savaldību, lēmumus pieņemt mierīgā stāvoklī.
Jūsu pamatproblēma ir neprasme izvairīties no situācijām, kas sagādā ciešanas un nepatīkamas izjūtas. Jums ne vienmēr ir viegli iekļauties jaunā sabiedrībā, izvairīties no nepatīkamas saskarsmes ar neinteresantiem ļaudīm. Jūs izpaužat nepārliecinātību savā gaumē, neprasmi pareizi izsekot savu veselību.
Jums raksturīga ir neprasme rast iekšējo līdzsvaru pašam sevī. Izvairieties no liekas notikumu dramatizēšanas. Izlādējiet uzkrājušās emocijas mākslinieciskajā daiļradē, pašdarbībā: dziedāšanā, spēlējot uz mūzikas instrumentiem, teatrālā mākslā utt.
Netiecaties atstāt iespaidu par katru cenu. No tā var ciest Jūsu intereses vai veselība. Ģērbieties saskaņā ar laika apstākļiem, ievērojiet secīgumu maltītes ieturēšanā, priekšroku dodiet veselīgai pārtikai. Cenšaties, lai Jūsu veidols un apģērba stils atbilstu konkrētiem apstākļiem.
Neesat tik neticīgs pret komplimentiem un Jūsu ārienes novērtējuma. Nemeklējiet tajā lamatas. Lai paaugstināto interesi pret sevi neuztvertu tik sāpīgi, trenējieties strādāt atklāti, starp cilvēkiem. Vairāk uzticieties ļaudīm, nedomājiet, ka tie grib Jums ko sliktu.
Vēl viena Jūsu problēma – ne vienmēr veiksmīga savu lietišķo īpašību izpausme, vēlme parādīt sevi kā uzņēmīgu, aktīvu cilvēku. Nepārspīlējiet savas lietišķās  iniciatīvas nozīmīgumu. Vienmēr uzdodiet sev jautājumu, cik ļoti reāli  ir Jūsu aicinājumi uz darbību, vai tie var izraisīt konkrētus pozitīvus rezultātus. Pārvariet sevī nevēlēšanos rēķināties ar ikdienišķām konkrētām lietām, tai skaitā mājiniekiem. Konkrētāk noformulējiet savas problēmas, neesat uzmācīgi attiecībā pret citiem ļaudīm.
Jūsu saskarsme ar cilvēkiem var būt apgrūtināts arī dēļ liekas oficiālitātes izpausmes. Izvairieties no augstprātības, esat demokrātiskāki un vienkārši ar ļaudīm, neizmantojiet ļaunprātīgi ironiju un izsmieklus. Jūsu tieksme pēc sarkasma var aizvainot ļaudis un novērst tos no Jums.




IGO 

Emociju ētika: Draudzīgs skatiens, izteiksmīgas acis. Gaitā jaušams kaut kas dejojošs, tā parasti ir strauja un nemierīga. Komunikabls. Viņa jūtu izpausmes ir iedvesmojošas, skaistas, artistiskas. Pašsajūta rakstīta viņa sejā. Runīgs. Lielu uzmanību velta tērpiem, ģērbjas gaumīgi un harmoniski, vienmēr paļaujas pats uz savu gaumi. Velk mugurā nevis to, kas ir moderni, bet to, kas ir skaists un piestāv. Viņam ļoti patīk emocionāli un detalizēti kaut ko stāstīt. Ātri iekarst un ātri nomierinās.
Iespaidu cilvēks. Prot un mīl uzlabot garastāvokli sev un citiem, kuriem, pēc viņa domām, tas vajadzīgs. Dāvājot prieku citiem, priecājas pats. Dabiskākais Igo emocionālais stāvoklis ir viegli pacilāts, patīkams uzbudinājums ar mundruma devu un pārliecību par sevi. Optimists. Ar savu entuziasmu, spēju atbalstīt citus māk apkārtējos uzlādēt, iedvesmot uz darbošanos. Iniciatīvas cilvēks. No savām emocijām nekaunas, tās neslēpj: devīgi dalās gan savos priekos, gan nepatikšanās. Spēcīga tieksme un talants mūzikā, poēzijā. Viegli runā par jebkurām emocijām: mīlestību, bailēm, naidu, pārsteigumu, sajūsmu. Dīvains un nesaprotams viņam ir tas, kurš ne par ko nesajūsminās, nepriecājas un nepārdzīvo. Igo nespēj izturēt pazeminātas emocionalitātes stāvokli. Nemīl skeptiķus, pelēkus, “bezgaršīgus” cilvēkus.
Estēts. Māk skaisti un pārdomāti ģērbties, labi kombinē apģērba detaļas, nekrītot galējībās. Pārliecināts par savu gaumi, māk sevi pasniegt. Var ģērbties koši un efektīgi, bet vienlaikus – izsmalcināti un eleganti. Savu garderobi pastāvīgi maina, jo iegādātās mantas Igo ātri apnīk. Skrupuloza estētiskā gaume. Ja redz otram kādas estētiskas nepilnības, uzskata par savu pienākumu to pateikt. Svarīgas ir ne tikai partnera intelektuālās spējas, bet arī viņa māka ieinteresēt ar savu ārieni, fizisko formu, eleganci. Necieš nevīžību, haotiskumu. Mīl dāvināt, var sagatavot dāvanu arī bez iemesla “dvēseles pacēluma” brīdī. Lielākoties dāvina rotaslietas, skaistumlietas, smaržas, kosmētiku vai košu un efektīgu apgērbu.
Kaislīgs cilvēks, strauji iedegas gan mīlestībā, gan naidā. Ja viņu kāds mēģina aizvainot, cenšas tādu cilvēku kaunināt, radīt viņā vainas izjūtu. Ja tas nelīdz, tad var sarīkot arī skandālu. Raksturīga saasināta, pastiprināta ētiskā taisnīguma izjūta. Viņš uzmana, lai neviens netiktu apvainots, lai nevienam nepietrūktu uzmanības.
Cenšas būt veiksmīgs darījumu cilvēks, prot visu sarunāt. Biežāk par darbības jomu izvēlas tirdzniecību, pakalpojumus, kūrortus, restorānus, viesnīcas, dažāda veida salonus. Viņa rīcību un darba rezultātu ietekmē garastāvoklis, jūtas un vēlmes, daudz ko izdara acumirkļa iespaidā. Igo tipa cilvēki tiecas pēc panākumiem, izaugsmes, karjeras, cenšas sasniegt materiālu labklājību un tādēļ gatavi riskēt, apiet likumu “ar līkumu”, izmantojot prasmi sarunāt un ietekmēt sarunu partnerus ar savu daiļrunību.
Bieži vien nevar paspēt visur, kur vajag, kaut gan cenšas nenokavēt. Kustīgs, vienmēr ir ar kaut ko aizņemts, rosīgs, “vienos darbos un vienā skriešanā”, darbu izpilda ātri, sāk aizrautīgi, bet var diezgan ātri zaudēt interesi, ja rezultātu gūšanai nepieciešama pacietība un lēnprātība. Nereti savstarpēji sasaistītus darbus cenšas izpildīt vienlaikus, ar “vienu vēzienu”, grūti sadalīt savus spēkus, grūti atšķirt galveno no otršķirīgā, tāpēc ķeras pie visa pēc kārtas.
Daudz debatē, mīl runāties, nereti tā nelietderīgi izniekodams dārgo laiku. Vēlas pierādīt, ka ir loģisks, taču rēķinu lietas labāk uztic tiem, kuriem tās padodas labāk. Slikti izjūt slēptos sabiedrības procesus, nezin, kā rīkoties tad, kad viss jau sācis virzīties uz slikto pusi un viņa plāniem drīz vairs nebūs vērtības. Atceras savas iepriekšējās kļūdas, bet rīkojas, vadoties no subjektīvām kaislībām. Apspiež sevī sliktas nojausmas, noskaņo sevi pozitīvam iznākumam arī tad, ja kaimiņu kvartālā notiek karadarbība.
Sajūtu sensorika: Patīk gatavot ēst, garšīgi un daudzveidīgi ieturēties. Labprāt piedalās viesībās un svinīgos pasākumos. Viesmīlīgs, dzīvespriecīgs, māk uzņemt un izklaidēt viesus un cenšas tiem piedāvāt bagātīgu, skaisti klātu galdu. Zina, ko uzaicināt, kā uzvesties, ko pasniegt, lai radītu vajadzīgo iespaidu. Labprāt uzņemas svētku organizēšanas lielāko daļu. Seko ēdiena kvalitātei, pasniegšanas kultūrai, ievēro diētas.
Māk tirgoties, novērtēt lietu kvalitāti un vienmēr zina, kur var nopirkt kaut ko izsmalcinātu un ļoti labu. Rada veikla, izmanīga cilvēka iespaidu. Praktisks. Viegli iekārtojas jaunā vietā. Meklē racionālus saimniecības vadīšanas paņēmienus. Rada mājā skaistus un ērtus apstākļus. Neko nepērk tāpat vien, nodomāto preci atrod mērķtiecīgi. Iepērkas ātri un vienmēr pārbauda, vai prece atbilst cenai.

Valstis un reģioni ar Igo tipa lielāku īpatsvaru: Spānija, Portugāle, Itālija, Latīņamerika, Krievija, Ukraina, arābu valstis, Irāna, Pakistāna, Indija.

Rekomendācijas
Ikdienišķā dzīvē Jūs esat atvērts, sabiedrisks, draudzīgi noskaņots cilvēks. Par to Jūs mīl apkārtēji. Jūs mākat sagādāt gandarījumu cilvēkiem. Jūs esat viesmīlīgs un gādīgs. Mākat interesanti un piepildīti pavadīt brīvu laiku: iet uz kino, teātri, uz koncertiem, bieži ejat ciemos. Mīlat patīkamus braucienus un ceļojumus. Jums nekas pret to, lai laiku pavadītu jautrās, trokšņainās kompānijās, mīlat svētkus un svētku galdus. Jums patīk dāvāt dāvanas, sagādāt cilvēkiem prieku.
Jūsu pamatproblēma ir neprasme rīkoties ar savu laiku ikdienišķās lietās. Jūs esat pārāk steidzīgs, pārmērīgi rosīgs, Jums ne priekš kā nepietiek laika. Jūs iegrimstiet bezgalīgās lietās un raizēs, bieži aizmirstot par galveno.
Cenšaties savu dienu saplānot pareizi. Atsakieties no sīkām, otršķirīgām lietām un jautājumiem, atlieciet tos otrajā plānā. Neķerieties visam klāt uzreiz, citādi Jums neizdosies visu paveikt savlaicīgi. Jūs varat izrādīties par nenodrošinātu pret pārsteigumiem.
Iemācīsieties samērot savas prasības ar reālo dzīvi. Esat iecietīgs pret cilvēkiem, attiecieties pret viņu trūkumiem labvēlīgāk. Atceraties, ka nav ideālu cilvēku. Ar pārmērīgu emocionālu spiedienu Jūs varat sagraut izveidojušos attiecību harmoniju.
Cita Jūsu problēma - spēka un materiālo resursu pārmērīga izšķērdība. Neprasme kontrolēt ikdienišķos izdevumus neļauj Jums izveidot nepieciešamo materiālu rezervi. Ekonomējiet savus spēkus, neķerieties pie lietām, kuras negarantē drošu atdevi.
Atsakieties no neskaitāmām tikšanām ar radiem un paziņām, labāk nodarbojieties ar mājas lietām, lai iedalītu sev laiku mierīgai atpūtai. Cenšaties uzturēt mājās stingrāku kārtību. Atbrīvojaties no nelietderīgām lietām, neuzkrājiet tās. Jo mazāk Jums ir mazvērtīgu, sīku priekšmetu, jo vieglāk Jūs atradīsiet nepieciešamo lietu vajadzīgā momentā. Samaziniet savu viesmīlību, neesat uzmācīgi cienastos, cenšaties visā ieturēt mēra izjūtu.




DŽEKS

Darbības loģika: Atklāts, optimistisks skatiens, ļoti dinamisks, viņam patīk ceļot un riskēt. Bieži vien izvēlas ar risku saistītas profesijas – visur, kur vajadzīgs prāts un asa reakcija, pat agresivitāte. Džeka dzīve nozīmē darbošanos. Viņu saista nepārtraukta kustība. Aizraujas ar dinamiskiem sporta veidiem. Nebaidās no pārcelšanās uz jaunu vietu. Viņa galds bieži vien nokrauts ar tehniska rakstura un praktisku padomu literatūru, bet par lasīšanu Džekam ātri zūd interese, viņš vēlas apgūto tūlīt iedzīvināt. Izdomā savas metodes, lai darbu varētu veikt ātrāk un interesantāk. Vienmēr gatavs dot padomu vai palīdzēt praktiski.
Aktivizējas ekstremālās situācijās, uzskata par savu pienākumu atrast izeju nevien sev, bet arī savai komandai. Māk par sevi pastāvēt. Drošs romantiķis. Uzskata, ka cilvēkam jābūt neatlaidīgam un apveltītam ar gribasspēku. Cenšas šīs īpašības izkopt arī sevī.
Nespēj izturēt situācijas, kurās nejūt perspektīvu, necieš piespiedu gaidīšanu un bezdarbību. Ass pretinieks visām neracionālajām un neefektīvajām darba metodēm. Mīl izmēģināt sevi dažādās darbības jomās, tāpēc bieži maina intereses, profesiju, darba vietas. Iemīļotajam darbam atdod sevi visu.
Nepiešķir īpašu nozīmi stingrai kārtībai ap sevi. Bet starp izmētātām lietām vienmēr atrod to, kas vajadzīgs. Var dzīvot un strādāt diskomforta apstākļos, bez ērtībām. Daba viņu parasti ir apveltījusi ar veselību un izturību. Nav pārāk prasīgs ēdiena servēšanā un dzīvokļa iekārtošanā.
Prot plānot un gūst apmierinājumu no savas mākas padarīt laiku auglīgu. Ja cilvēks garlaikojas, Džeks atradīs viņam noderīgu un aizraujošu nodarbošanos, šai ziņā viņš ir nepārspējams meistars. Precīzi zina, ko un kad ir jēga darīt. Jūt laika spiedienu, uzskata par nepieļaujamu atpalikšanu, jo zina, ka rīt var būt par vēlu. Nebaidās riskēt, paļaujoties uz veiksmi. Viens no pirmajiem sāk izmantot jaunas tehnoloģijas. Necieš, ja kāds jauc viņa plānus vai atrauj no darba. Viņu saista plaša mēroga darbošanās un notikumi.
Vājās puses, ko rada darbības loģika: Vājā vieta – estētika. Īsti nejūt, kādu viņu redz citi, bet nekautrējas sevi pasniegt tādu, kāds viņš ir. Ne pārāk orientējas modes sīkumos, ilgi nēsā vienu un to pašu apģērbu. Sievietes ar grūtībām piemeklē sev piemērotas rotas, arī kosmētiku, tāpēc lieto to minimāli vai nelieto nemaz. Sievietēm nepatīk svārki, vīriešiem – uzvalki.
Nākamās vājās puses ir saistītas ar cilvēcisko attiecību smalkumiem. Džeks attiecībās mēdz būt vienkāršs. Neprot uztvert citu cilvēku īsto attieksmi un labvēlību, viņš prasa teikt skaidru valodu. Ja citi savas domas skaidri nepasaka, kaut ko diplomātiski noklusē, ar gadiem kļūst aizdomīgs, saredz viltību tur, kur tās varbūt nemaz nav. Var nepamatoti apvainot, jo spēj noticēt baumām, sākt meklēt pierādījumus un līdz ar to pamatīgi sabojāt attiecības, kuru veidošana jau tā Džekam nedodas viegli.
Laika intuīcija: Domās bieži atgriežas pagātnē, analizējot bijušos notikumus, gūst pieredzi, cenšas atrast galvenās likumsakarības. Ātri pārvar neveiksmes, visā atrodot dzīves sniegto mācību. Viņu interesē neparastas, noslēpumainas parādības, mēģina tām atrast loģisku skaidrojumu.
Mīl lasīt ceļojumu, vēsturisko vai fantastisko literatūru, viņam ir bagāta iztēle. Arī sadzīves problēmas atrisina drīzāk, pateicoties savai izdomai un veselīgajai humora izjūtai, nekā praktiskumam. Attīstītā fantāzija un humora izjūta padara viņu par brīnišķīgu stāstnieku.

Rekomendācijas
Jūsu spēcīgā puse - tā ir uzņēmība jaunos darbos un uzsākumos. Jaunu, vajadzīgu darbu Jūs sākat ar lielu azartu, rezultāta sasniegšanai Jūs nežēlojot spēku.
Jūs esat cilvēks ar praktisku prātu, mākat orientēt jebkuru teoriju vai ideju uz praktisko labumu. Jūs uzsākat  darbīgu piedalīšanos ieviešot dzīvē jaunas tehnoloģijas. Jums nav tieksmes tērēt sevi sīkumos. Jūs it īpaši saista lieli mērķi un projekti.
Jūs var nosaukt par darbības cilvēku, tā kā Jūs neatliekat savu lēmumu izpildi uz ilgu laiku. Jūs ātri, bez ilgstošas sagatavošanās iekļaujaties jaunā darbā un cenšaties veikt to līdz galam. Jūs esat optimists, kas tic iesāktā darba panākumiem. Ar saviem plāniem Jūs labprāt dalāties ar apkārtējiem; mīlat pārbaudīt sevi dažādās darbības sfērās, droši ejat uz risku, esat gatavi jebkuru grūtību pārvarēšanai.
Dzīvē Jūs pastāvīgi saskarieties ar problēmām ikdienišķās sadzīves organizācijā. Atpūtai Jums bieži nepietiek laika. Neskatoties uz noslieci pēc veselīga dzīves veida, Jūs neregulāri rūpējaties par savu veselību. Apvienojiet derīgo ar patīkamo, pārmērīgi nekoncentrējieties uz kaut kādu vienu nodarbi.
Ievērojiet racionālu dzīves režīmu, savienojot darbu ar atpūtu. Nodarbojieties ar atveseļojošo skriešanu. Esat uzmanīgāki pret savu ārējo izskata, nenonieciniet apkārtēju uzskatus par Jums. Atliciniet vairāk uzmanības savām mājas darīšanām. Izrādiet biežāk gādību par tuviniekiem, veltiet tiem vairāk sava personiskā laikā, sagādājiet tiem patīkamus pārsteigumus, iedziļinieties to problēmās.
Cenšaties audzināt sevī estētisko gaumi. Neuzupurējiet savu ārējo izskatu dēļ mērķa, pat dēļ tā, kuri liekas Jums svarīgāki. Neizmantojiet ļaunprātīgi savas ekstravagantās izdarības, īpaši piesardzīgi izskaties par intīmām tēmām, netiecaties pievērst sev uzmanību tādējādi: apkārtējie, paši to nevēlēdamies var nepareizi Jūs saprast. Jūs varat izjaukt nepiespiesto saskarsmes atmosfēru, nostādot sevi un draugus neveiklā stāvoklī.
Cita Jūsu problēma ir saistīta ar divdomīgu humoru un jokiem, kuri ne vienmēr var būt pareizi uztverti un saprasti. Esat taktiski un pieklājīgi savos izteikumos. Netiecaties pacelt ļaudīm garastāvokli par katru cenu. Izvairieties no liekas emocionālas familiaritātes saskarsmē, audziniet sevī pieklājību un labas manieres. Tas paaugstinās Jūsu pašnovērtējumu un izraisīs apkārtējos cieņu.
Neizejiet uz konfrontāciju saistībā ar nebūtiskiem jautājumiem – ar to Jūs varat izraisīt nepatiku pret sevi no vairākuma puses un zaudēt cieņu viņu acīs. Nepieļaujiet steidzīgas savu emociju izpausmes, nepieļaujiet,  lai Jūsu darbības apsteigtu domas. Labāk uz laiku attālinieties no aizkaitinājuma objekta un nomierinoties, visu pārdomājot, izsakiet viņam savus uzskatus kārtējā tikšanās reizē.



ŠTIRLICS

Enerģisks, neatlaidīgs, nemīl dzīvot bez darba. Spēcīgi attīstīta īpašnieka izjūta. Nepieļauj, ka viņa teritorijā kāds izrīko un diktē noteikumus. Dzīvo pēc principa: “Mans nams – mana pils”. Cīnītājs par darba kvalitāti, drošību un produktivitāti. Tiecas darbu racionalizēt. Gādīgs un ekonomisks saimnieks. Māk nodalīt derīgo no nederīgā, savu darbošanos pakļaut mērķa sasniegšanai. Prot rīkoties ar tehniku. Ļoti praktisks prāts. Labprāt pamāca citus, kā dzīvot prātīgi un lieki netērēt savas rezerves.
Teicams vadītājs, kurš saviem padotajiem cenšas radīt tādus pašus ērtus apstākļus kā pašam un tikai tad uzskata, ka viņam ir tiesības būt prasīgam. Saviem tuviniekiem nodrošina pārticību un komfortablus dzīves apstākļus. Māk radoši variēt dažādas pieejas, uzskaitot visus apstākļus – esošos  un iespējamos – gan traucējošos, gan veicinošos, neaizmirstot par galveno uzdevumu. Meklē drosmīgus, nestandarta tehnoloģiskos risinājumus. Sīki plāno paredzamos darbus, analizē detaļas. Teicami darbojas ražošanā, ekonomikā, kārtībsargājošās iestādēs, kulinārijā un mākslinieciskajā jaunradē.
Rūpīgi sagatavo darba vietu, instrumentus, materiālus. Ja gatavojas darīt kaut ko, kas grūti padodas vai ko neprot, tad vispirms savāc iespējamo informāciju, paraugus, norādījumus, pēc tam veic šo darbu rūpīgi, pilnīgi uz to koncentrējoties. Ikvienu darbu, ko iesāk, cenšas pabeigt līdz galam un svarīgus darbus veic spoži. Viņa darba rezultāti vienmēr izskatās skaisti un akurāti. Labāk kaut ko pārtaisa, nekā atstāj tādā veidā, kas pašu neapmierina. Mīl kārtību un tīrību, tai pašā laikā labi orientējas haosā. Citiem palīdz mazāk ar vārdiem, vairāk ar darbiem. Cīnās pret nedisciplinētību, normu un likumu neievērošanu. Pats demonstrē organizētības paraugu, nespēj darboties “uz dullo”. Kritiski vērtē gan savu, gan otra darbu. Prot likt cilvēkam strādāt un censties. Necieš ap sevi sliņķus, jo pats darbam atdod visus spēkus.
Atpūšas tikpat pamatīgi, kā strādā. Patīk bagātīgi svinību galdi, pats prot gatavot garšīgus ēdienus. Labprāt dāvā dāvanas tuvajiem cilvēkiem, izdomā pārsteigumus. Vaļasprieki viņu maz interesē. Estēts. Ne tikai viņa darbs, bet arī pats ir tīrīgs un gaumīgs. Rūpīgi seko savai ārienei, nemīl neko lieku, neaizraujas ar aksesuāriem, īpašu uzmanību velta apaviem. Ļoti labi atšķir skaisto no neglītā, izvēlas kvalitatīvas un praktiskas lietas, kurās jūtas ērti. Apbrīnojami labi piemeklē sev lietas, kas ir gan skaistas, gan derīgas, pat, ja nav vairs jaunas. Apģērbu nēsā ilgi un tas vienmēr pārsteidz ar savu svaigumu. Dod priekšroku stingram lietišķajam vai klasiskajam stilam. Štirlics arī citus grib redzēt skaisti ģērbtus, jo tas viņam ir estētisks baudījums. Lietas, ko iegādājies savai mājai un kurām viņa acīs ir vērtība, mīl aplūkot, kopt, izturas pret tām ar tādu saudzību kā pret dzīvām būtnēm. Tas pats attiecas uz darba instrumentiem – visi ir akurāti, ērti lietojami un glīti.
Nespēj dzīvot haosā un nekārtībā. Nepārtraukti cenšas ieviest kārtību, uzmana, lai mājā un darbavietā vienmēr valdītu tīrība, katra lieta būtu savā vietā. Ir ļoti neapmierināts, ja kāds to neievēro. Piemīt brīnišķīga formas un harmonijas izjūta. Nav tik svarīgi, cik partneris ir loģisks, bet svarīgi, lai tas būtu elegants un labā fiziskā formā, jo šīs lietas ir atkarīgas tikai un vienīgi no paša cilvēka gribas un vēlēšanās. Viņam liekas, ka liekais svars un haotiskums ir dvēseliskas izlaidības pazīme, izaicinājums sabiedrībai.  
Bezbailīgs. Ir pārliecināts par saviem fiziskajiem dotumiem, bet savu enerģiju neizmanto, lai izdarītu emocionālu spiedienu vai pazemotu otru. Fiziski izturīgs. Smagi pārcieš slimošanu, taču pats ielaiž slimības, jo viņam nepatīk sīkumaini rūpēties par veselību. Skeptiski uztver visus brīdinājumus un padomus, kā arī parakstītos medikamentus. Slimības laikā ir īpaši kaprīzs. Citus ārstē labprātāk nekā pats sevi. Viņam ļoti svarīgi ir noskaidrot otra sliktās pašsajūtas iemeslus. Pats bieži vien ir labs ārsts. Grūtības sagādā nepieciešamība vārdos izskaidrot kādas darbības tehnoloģiju. Instrukcijas nodod pēc metodes: “Dari kā es!” No vārdiem un runāšanas cenšas ātrāk pāriet uz darīšanu.
Attiecībās ar cilvēkiem izrāda cieņu, ir korekts un savaldīgs, pret draugiem – uzmanīgs un atvērts. Saskarsmē cenšas paust dzīvesprieku, humoru, simpātijas, pozitīvas emocijas. Tiesa gan, viņam tas izdodas paskarbi. Štirlics iekšēji dzīvo saspringtu emocionālo dzīvi, cenšas būt mierīgs, taču emocijas bieži vien izlaužas uz āru. Strīdā viegli iekarst un saniknojas, bet niknums tikpat ātri pāriet. Kad emocijas gūst virsroku, otra viedoklī viņš vairs neieklausās, to nesadzird un ietiepīgi paliek pie sava. Štirlicam grūti atzīt, ka ir kļūdījies, ka viņam nav bijusi taisnība. Taču, ja partneris nezaudē savaldību un nepakļaujas viņa sparam, Štirlics atkal kļūst uzmanīgs un laipns. Māk apslāpēt savus emocionālos uzliesmojumus.
Prasīgs – it īpaši pret sevi un saviem tuviniekiem, Ja kāds neturas pie noteiktās kārtības, izsaka tam piezīmes un aizrādījumus. Nemierīgs, nevar nosēdēt bezdarbībā, vienmēr ir ar kaut ko aizņemts. Ļoti necieš, ja kāds jaucas viņa darīšanās, izrīko, kā arī ironizē par viņu. Tādos mirkļos Štirlics uzliesmo un var arī nenokontrolēt savas emocijas – sākt “plēst traukus” vai pat iesist otram un aiziet.
Attiecībās augstu vērtē tos, kuri nežēlo viņam savu laiku. Būdams spilgts reālists, ar visu savu būtību atrodas šodienā. Cenšas būt punktuāls, iekļauties termiņos, bet slikti izjūt laika tecējumu, tādēļ grūti laikus izpildīt daudzos plānus un tas rada pamatīgu satraukumu. Viņš cenšas visu izplānot un uz visu gatavojas jau iepriekš,  tādēļ neparedzētas izmaiņas viņu kaitina un izsit no ritma. Aizstrādājies var vispār aizmirst paskatīties pulkstenī. Nepatīk lūkoties nākotnē, taču viņam ļoti nepieciešams just nākotnes garantu, paredzēt notikumu gaitu. Nelaimes nāk negaidīti un Štirlicam pamazām rodas sajūta, ka nedrīkst atslābināties, ka jāgatavojas kaut kam neparedzētam. Īsti labi nesajūt briesmu tuvošanos, tāpat ar grūtībām padodas ilgtermiņa plānu izstrādāšana.
Nespēj ietekmēt apkārtējo cilvēku attiecības. Ja runa ir par darījumu kontaktiem, pieņem gandrīz jebkādu attieksmi. No tuva cilvēka gaida pastāvīgus apliecinājumus, ka viņa jūtas ir tīras, dziļas un noturīgas. Viņa interese par pretējo dzimumu ir pilnīgi apzināta, viņš no tās nebaidās. Grūtāk ir ar emocijām. Štirlics jūt nepieciešamību mīlēt un būt mīlēts, bet no mīlestības radīt poēmu nemāk. Cenšas pretējo dzimumu piesaistīt ar galantu uzvedību, glāstiem, pakalpojumiem, dāvanām, likt just, cik gatavs viņš ir cienīt, saudzēt, aizstāvēt un lutināt savu mīlestības objektu. Nespēj dzejiski runāt par jūtām. Cenšas izvairīties no nejaušībām, visās lietās vēlas pilnīgu skaidrību. Jūtu dzīvē neuzdrošinās riskēt.  
Nemitīgi analizē bijušās kļūdas, lai tās neatkārtotu turpmāk. Necieš radikālas pārmaiņas. Labprātāk virzās uz priekšu taisni, bez līkločiem. Baidās ieviest kaut ko jaunu savā dzīvē, mainīt ierasto vai to, kas citiem jau šķiet noiets posms. Tas galvenokārt attiecas uz partnerattiecībām. Štirlics parasti samierinās ar veco partneri, neuzdrošinās veidot kaut ko jaunu, jo tas viņam šķiet pamatīgi pārdomājams risks. Spēj ilgstoši sadzīvot konfliktattiecībās, noslēgties no tām darbā vai biežāk uzturēties pārbaudītu draugu un tuvinieku vidū, nekā šķirt laulību, pat ja nespēj vairs atrast nevienu labu vārdu, ko par to teikt. Ir ļoti uzticīgs saviem ieradumiem. Nepatīk jauninājumi, neuzticas tam, kas varētu strauji mainīt viņa dzīvi, ļoti lēni “iešūpojas” pārmaiņām. Konservatīvs ieradumos, ciena tradīcijas un laika gaitā nostiprinājušās ieražas. Taču cenšas no laika neatpalikt, ar spēku pie vecām tradīcijām tomēr neturas.
Kopumā cilvēkus novērtē un izprot pareizi, taču nepamana un neatšķir sīkumus, kas bieži vien noved pie dramatiskām kļūdām. Labprāt un ar patiku klausās stāstus par skaistām cilvēku savstarpējām attiecībām. Mīl garas, sirsnīgas sarunas par brīvā laika pavadīšanas veidiem, dvēseles dzīlēs noslēpto un par to, kā dzīvot pilnvērtīgāk. Neskatoties uz ārējo skarbumu, Štirlics dvēselē ir diezgan sentimentāls un jūtīgs. Viņa pašsajūta atkarīga no apkārtējās psiholoģiskās atmosfēras. Ja cilvēki ap viņu ir naidīgi, neuzticas cits citam, Štirlica veselība pasliktinās. Sev mīļu un nozīmīgu cilvēku labā  Štirlics spēj izdarīt daudz vairāk, nekā no viņa gaida. Taču tuvas attiecības ar Štirlicu nodibināt nav viegli – viņš izvirza visai augstas prasības savam partnerim un ne katrs to spēj pieņemt. Štirlicam ir ļoti svarīgi, lai katra viņa darbība, savdabīgās rūpes un pūles tiktu novērtētas labvēlīgi. Viņa dzīve ir skaidra, viegla un saprotama, ja viņš nebojā otra noskaņojumu, bet gan priecē partneri ar savu klātbūtni, var tam palīdzēt un rūpēties, pretī saņemot emocionālu siltumu, paļāvību un atsaucību.
Štirlics jūt atbildību par savu partneri, pasargājot viņa intereses no esošiem un iedomātiem pretiniekiem. Kļūst pat agresīvāks nekā tad, ja jāaizstāv savējās. Viņa rūpes daļēji izpaužas, dodot norādījumus, koriģējot un reglamentējot otra darbību. Viņš labprāt izdara visu, ko partneris nespēj (ja tiešām nespēj, nevis negrib), cenšas pārvarēt visas tās grūtības, kuras traucē partnerim produktīvi darboties. Nevar pieņemt, ja kāds tuvs cilvēks nokļuvis citā ietekmē un uzklausa to, viņš no šādas situācijas neko labu negaida. Necieš, ja viņa partneris izrāda pārāk lielu iniciatīvu, izturas netaktiski, atklāti demonstrē savas negatīvās nostādnes, pat tikai jokojot. Tādus jokus Štirlics uztver kā negatīvu sevis novērtējumu un saniknojas. Agresivitāte, pašpārliecinātība un demonstratīvisms viņu nevaldzina un nepievelk.
Štirlicam ir attīstīta gaume, tāpēc viņš diktē otram savu skaistuma izpratni un vienmēr ir pārliecināts, ka zina, kas ir skaisti un kas ne. Viņu īpaši neinteresē, vai citi domā tāpat, vai uzskata to par modernu jeb ne. Daudz grūtāk Štirlicam sadzīvot ar cilvēku, kuram ir pašam sava gaume. Vieglāk ar tādu, kura vietā nākas risināt visas estētiskās problēmas, kurš pakļaujas viņa gribai un norādījumiem.
Labā garastāvoklī Štirlica radošās spējas paaugstinās. Ja jūt, ka nodoms ir īstenojams, tad ar entuziasmu ķeras pie tā realizācijas. Nespēj dzīvot bezjēdzīgi, – tad, ja viņa priekšā nav skaidras perspektīvas. Katra, pat neliela mērķa sasniegšana, pozitīva rezultāta gūšana viņu iedvesmo, rada vēlēšanos veikt distanci līdz galam. Mīl sacensības, spēles, dinamiskus sporta veidus. Azartisks. Īpaši iedvesmojas gadījumos, kad jāpierāda savas spējas. Zaudējot orientāciju, viņš nokļūst bezizejas situācijā, ļoti nervozē, zaudē cerību, viņam pasliktinās garastāvoklis, pārņem izmisums.
Uzskata, ka ideāla būtu tāda pasaule, kurā valdītu mīlestība, labvēlība, saprātīgas un skaistas būtnes, kur cilvēki cienītu viens otra individualitāti un talantus. Štirlicam patīk cilvēki, kuri cenšas realizēt šos principus savā dzīvē, viņš gūst no tiem mieru, enerģiju un pārliecību tālākam darbam. Neuzticēšanās un skarbums dīvainā veidā Štirlicā savienojas ar saudzīgu attieksmi pret cilvēkiem, praktiskumu, darba mīlestību, aktivitāti, prasīgumu, spītību un naivumu mīlestībā.
Štirlics ir plaša mēroga uzņēmējs, liela, pat vērienīga kolektīva vadītājs, politisko partiju vadītājs. Viņš var būt ekonomists, armijas cilvēks, strādāt kārtībsargājošās iestādēs, kā arī var būt sportists, labs ārsts, praktiska darba veicējs, konstruktors, pedagogs un celtnieks.

Rekomendācijas
Jūsu spēcīgā puse ir stingra faktu loģika, kas ļauj Jums precīzi aprēķināt jebkuras lietas praktiskas puses. Jūs esat – reālists ar skaidru prātu, kas ir spējīgs pareizi novērtēt paredzētā pasākuma noderīgumu un efektivitāti. Jums ir labi attīstīta attapība un teicama informētība tajā jomā, ar kuru Jūs nodarbojaties. Jūs esat aktīvs un darbīgs cilvēks, nemīlat veltīgi tērēt laiku, vienmēr zināt, ko gribat, un mākat to panākt ar strādīgumu un neatlaidīgumu. Jūs mākat racionāli un taupīgi izmantot materiālos resursus.
Jums tāpat ir raksturīga prasme radīt sev un tuviniekiem materiālo pārticība un komfortu. Jūs tiecaties pēc nodrošinātas, veselīgas, harmoniskas dzīves un nežēlojat tam savus spēkus, kā arī stimulējat apkārtējos uz lietderīgu darbošanos. Jūs esat apveltīti ar labām organizatoriskām spējām, tā kā mākat izveidot cilvēkiem nosacījumus darbam, ieinteresēt tos un tikai pēc tam pieprasīt atdevi. Jūs ļoti augsti vērtējat darba kvalitāti un neciešat nedisciplinētību un slinkumu.
Jūs mīlat skaistas, vērtīgas lietas, garšīgu un veselīgu pārtiku. Jums patīk, kad apkārtēji vērtē Jūs pēc nopelniem un netīko pēc Jūsu neatkarības lēmumu vai darba metožu izvēlē.
Jūsu vājā puse ir neprasme saplānot alternatīvus pasākumus ilgstošiem termiņiem. Jūs bieži esat pārslogoti ar nezin no kurienes uzradušos darbu, Jums ir nepieciešami savlaicīgi sagatavoties svarīgiem pasākumiem. Jums dažreiz ir grūti paredzēt gaidāmo bīstamību vai neveiksmi lietā. Notikumu negaidītie pagriezieni, kurus Jūs neesat varējuši paredzēt, kaitina Jūs un pat izved no līdzsvara. Jums ir grūti ilgi gaidīt iesāktās lietas iznākumu, īpaši ja nav pārliecības par tās panākumiem.
Jums ir ieteicams biežāk pārskatīt savus uzskatus uz tām vai citām dzīves pusēm, atteikties no tradīcijām un paražām, kuras sevi ir jau pārdzīvojušas. Sausai faktu loģikai nav jāapslāpē Jūsos izjūtas pēc jaunā, neparastā. Ierobežojiet pēc iespējas savu konservatīvismu un stūrgalvību, salīdziniet biežāk sevi ar citiem, audziniet elastību konkurences cīņā. Jums piemīt nosliece paļauties uz savu intuīciju attiecībā pret citiem cilvēkiem un Jūs nenojaušat, ka spēcīgi pārvērtējat šo īpašību sevī, jo Jūs taču neesat nodrošināti no kļūdainiem secinājumiem un prognozēm. Tā rezultātā saskarsmē ar ļaudīm Jūsu aizdomīgums vai dažkārt pat skarbums nevietā, var novietot Jūs neveiklā stāvoklī. Izrādiet vairāk savaldības un takta šajos jautājumos.
Par vēl vienu Jūsu problēmu ir neprasme apvaldīt savas emocijas attieksmē pret tuviem cilvēkiem, kas nepakļaujas Jūsu norādījumiem un pamācībām, ja to rīcības ir pretrunā ar Jūsu loģiku un veselo saprātu. Tas vēl jo vairāk ir nepatīkami, ka ar pārējiem Jūs uzvedaties nosvērti, savaldīgi un korekti, demonstrējat audzinātas un labas manieres. Tuvinieki var būt aizvainoti uz Jums dēļ šīs īpašības.
Ar savu nesavaldību Jūs varat atgrūst no sevis tuvus cilvēkus. Esat iecietīgāks, nesteidzaties pārsteidzīgi izteikt taisnību acīs. Lieks taisnums Jums labumu nenesīs. Sākumā nomierinieties, pēc tam pārdomājiet, ko labāks sacīt un kādā formā.
Iemācīsieties atslābināties, pārslēgt savu uzmanību no darba uz patīkamu atpūtu. Jums ir salīdzinoši labi attīstītas humora izjūtas. Pacenšaties skatīties uz konfliktiem no humoristiskās puses, tas nomierinās Jūs, dos iespējas emociju izlādei pieņemamā formā. Biežāk lasiet daiļliteratūru, ejiet uz teātri - tāda atpūta mīkstinās Jūsu cieto raksturu un palīdzēs audzināt jūtu cēlsirdību.