Tipoloģija pēc Junga

Neilgi pēc Pirmā pasaules kara iznāca Šveices psihiatra un psiho­analītiķa Karla Gustava Junga grāmata “Psiholoģiskie tipi”. Divdesmitajos gados pieauga Junga popularitāte, pie viņa devās mācīties cilvēki no visām pasaules malām, viņš ceļoja uz ASV, Āfriku, Indiju, uzstājās ar lekcijām, saņēma goda nosaukumus dažādās pasaul­slavenās universitātēs.
Tomēr grāmata “Psiholoģiskie tipi” bija uzrakstīta pārāk sarežģītā valodā, tā guva atzinību akadēmiskajās aprindās, bet neguva plašu popularitāti tautas masās. Jungs tālākajos pētniecības darbos bija aizņemts ar citām psihoana­lītiskajām tēmām, atstājot savu izstrādāto tipoloģiju sākotnējā stadijā.
Junga grāmatas lielu daļu aizņem filozofiski apcerējumi, kuros var burties līdz smadzeņu izmežģīšanai, bet tie nespēj dot atbildes uz psiholoģiskiem jautājumiem. Jungs tiek uzskatīts par vienu no psiholoģijas pamatlicējiem, taču diez vai viņa filozofija spēj dot atbildes uz psiholoģiskiem jautājumiem. Tomēr filozofijas klātbūtnei Junga darbos ir sava jēga. Junga laikā psiholoģija bija savā attīstības sākumstadijā, toties filozofijai līdz tam bija gadsimtu vēsture. Ar filozofisku rakstības stilu bija iespēja piesaistīt jaunajai psiholoģijai intelelektuāļu aprindas.
Junga izdalītie tipoloģiskie kritēriji ir samērā nekonkrēti. Tie nemēdz noenkuroties vienā polusā, bet atrodas pastāvīgi balansā kā uz šūpolēm. Izdalot galējības, ir viegli izdalīt tipus, bet reālajā dzīvē biežāk nākas saskarties ar kaut ko pa vidu. Tipoloģiskās iezīmes mainās atkarībā no vecuma, dzimuma, individuālajām īpatnībām, audzināšanas, laikmeta, labklājības, klimata vai gadalaika.
Savus darbus un izteikumus Jungs nemitīgi ir papildinājis un mainījis, atstājot daudznozīmīgas interpretācijas iespējas. Junga darbi lielākoties ir zinātnisku apcerējumu virknējumi, kuri ir virzīti vairāk uz sarunu un pārdomām. Nevajadzētu Junga darbus uztvert kā absolūtu un negrozāmu patiesību, jo tajos ir ļoti daudz aizmaldīšanās radošos sānceļos un meklējumos, kas grāmatā ir ieplūdusi sarežģītā un samudžinātā valodā. Arī Jungs pats atzīst, ka viņa tekstu izpratne ir atkarīga no lasītāja domāšanas ievirzes. Viņš ne tik daudz pierāda un veido sistēmu, bet rakstot radoši meklē risinājumus.
Lai arī uz Junga teorijas bāzes tālāk tika izveidotas praktiski izmantojamas tipoloģijas, Jungs visas savas dzīves laikā uzsvēra, ka viņa izdalītie tipi nav klasifikācija. Tie ir tikai novērojumi, kuri sākotnēji radās, vērojot spilgti atšķirīgus cilvēkus, to skaitā savus psihiski slimos pacientus, kuru uzvedība bija galēja un uzreiz pamanāma. Lai izdalītu klasifikāciju, tam būtu vajadzīgi pierādījumi un konkrētāki pamatojumi fizioloģijā. Vērojot veselus un parastus cilvēkus, tipoloģiskie kritēriji izplūst un balansē dažādās proporcijās.

"Psiholoģiskie tipi" - grāmatas ievads - Karls Gustavs Jungs