Saderības tabula un pašiedvesma

Ja socionikas entuziasts ļoti tic starptipu attiecībām, viņš ir pārliecināts, ka attiecības būs tieši tādas, kā prognozē tabula. Starptipu attiecību tabula pasaka priekšā, kas ir draugi, kas ienaidnieki, ar kuru būs lielā mīla, bet no kura vajag tūlīt šķirties. Tiklīdz cilvēks sāk nešaubīgi ticēt saderības tabulai, viņš neapzināti sāk ieprogrammēt tālākās attiecības. Rezultātā attiecības iznāk tieši tādas, kā rakstīts tabulā. Un tas vēl vairāk nostiprina pārliecību par tabulas nekļūdību.

Lielākoties socionika sabiedrībā ir pazīstama kā cerīga metode mīļotās otras pusītes meklējumiem. Personīgajā dzīvē ir svarīgi atrast saderīgu otru pusīti, ar kuru laika gaitā attiecības nostabilizējas, partneri spēj saprast viens otru, nosedz otra vājos punktus. Nesaderīgas attiecības jauc cilvēka garīgo līdzsvaru un vairo neatrisināmas problēmas.
Saderības tabula sola precīzi un nekļūdīgi atrast savu īsto un vienīgo. Vispirms ir precīzi jānosaka savs tips, tad jāņem talkā saderības tabula. Un jāizlasa, ar kuriem tipiem būs brīnišķīga saderība, bet no kuriem tipiem labāk turēties pa gabalu. Pēc šīs starptipu attiecību shēmas attiecības starp vieniem tipiem tiek prognozētas kā ļoti labas un brīnišķīgas, ar citiem tipiem katastrofālas, bet vēl ar citiem viduvējas, balstītas uz aprēķina vai mēreni draudzīgas.
Paļāvību uz šo prognožu precizitāti vedina pārsteidzošās sakritības un sajūsminošie apraksti par laimīgajām ģimenēm, kuras izvēlējušās meklēt savu otru pusīti tieši pēc socionikas tabulā dotajiem datiem. Liela daļa pāru, kuri viens otru atraduši ar socionikas tabulas palīdzību, dzīvo kopā laimē un saticībā. Šie pāri tiek likti kā paraugs pārējiem un pierādījums tabulas efektivitātei.
Kā visveiksmīgākās tiek prognozētas duālās attiecības. Tās ir kļuvušas par leģendāru sava veida socionikas klasiku. Reklamējot duālās attiecības, parasti tās tiek pasniegtas kā absolūti veiksmīgas. Tajās partneri nestrīdas, dzīvo kā cimds ar roku, saprotas no pusvārda un dzīvo laimīgi līdz sirmam vecumam. Kā otras veiksmīgākās ir prognozētas aktivizācijas attiecības. Duālās attiecības ir raksturotas kā nomierinošas un “relaksējošas”, bet aktivizācijas attiecības kā “tonizējošas”. Tādas, kas mazliet uzsit adrenalīnu.
Divu vislabvēlīgāko prognožu izdalīšana ir ļāvusi izveidot vēl kādu saderības modeli – dalīšanu kvadrās. Visi tipi ir sadalīti četrās grupās, kurā katrā ir pa četriem tipiem. Šī četru tipu grupiņa ir viena kvadra. Kopā četras kvadras – alfa, beta, delta un gamma. Vienā kvadrā savietojas četri tipi, kurus vieno duālo un aktivizācijas attiecību saites. Attiecības kvadras iekšienē tiek prognozētas kā īpaši labvēlīgas un komfortablas.
Kad pirmo reizi izlasīju par socioniku, ar cerību tūlīt mēģināju izmēģināt saderības prognozes reālajā dzīvē. Ar azartu lasīju saderības prognozes un sajūsminājos, ka “viss” sakrīt kā reālajā dzīvē. Sākotnēji likās, ka prognozes palīdz, bet pēc tam tās sāka mocīt un iegrožot. Ir tikai daži attiecību salikumi, kuros dotas pozitīvas prognozes. Visos pārējos variantos ir prognozēti pārsvarā konflikti un drīzs attiecību sabrukums. Pēc vairāku gadu maldīšanās pa tabulas dažādiem stāviem un koridoriem, secināju, ka tas ir kaut kas maģisks, kas ietekmē psihi, rada atkarību, pārveido domāšanu, bet neved pie atrisinājuma.
Lai izmantotu saderības tabulu, vispirms ir precīzi jāzin gan savs, gan otra tips. Kļūdas tipa noteikšanā tiek pielaistas bieži, nevienai tipu versijai nevar pilnīgi uzticēties, bet arī tad saderības tabula uzrāda pārsteidzoši precīzas saderības prognozes. Vajadzētu būt tā, ka jebkura tipa noteikšanas kļūda noved pie nesakritības, vadoties pēc tabulas. Taču arī tie, kuri savu tipu noteikuši kļūdaini, apgalvo, ka attiecības ir tieši tādas, kādas rakstītas tabulā.
Tas vedina domāt, ka tabulai ir ietekme uz pašiedvesmu. Tipa noteikšana tiek pielāgota saderības tabulai. Nespēja precīzi noteikt savu un partnera tipu, kā arī vēlamā tipa uzdošana par esošo dod iespēju manipulēt ar tabulas datiem. Jebkura neatbilstība tabulā rakstītajam var tikt iztulkota kā nepareiza tipa noteikšanas sekas.
Mirāžas, pusduālās un spoguļattiecības ir raksturotas samērā sabalansēti. Būs gan kāpumi, gan kritumi, bet visumā attiecības būs viduvējas. Šos raksturojumus pat visus vienlaicīgi var attiecināt uz sevi diezgan daudzi vidusmēra pāri. Sākumā attiecības būs brīnišķīgas, tad sāksies negaidīti strīdi, pēc tam attiecības uzlabosies un atkal pasliktināsies. Jebkurām attiecībām ir savi kāpumi un kritumi, tādēļ jebkurā attiecību raksturojumā ir iespējams atrast kādas paralēles ar notiekošo savā dzīvē.
Kā visnelabvēlīgākās tiek prognozētas revīzijas attiecības. Ar tām tiek biedēti visi, kuri sākuši apgūt socioniku. Nervu satricinājumu baudīsiet ik uz soļa. Pirms sarunas jāpārdomā katrs vārds, tādēļ miers panākams tikai ar izdabāšanu. Jābēg no tādām attiecībām, kamēr vēl partnerus nesaista abpusējas saistības. Nokļūšana revidenta nagos tiek pielīdzināta gandrīz vai visas dzīves sabojāšanai. Turklāt par revīzijas attiecību briesmīgumu mēdz runāt arī tie, kuri savu tipu noteikuši galīgi šķērsām. Ar pašiedvesmas palīdzību cilvēks sāk piedēvēt pavisam miermīlīgiem laikabiedriem kādus slēptus kaitnieciskus nodomus. “Atmaskojot” revidentus, var tikt iedzīta plaisa līdz šim draudzīgu partneru starpā.
Ir iespējams arī pozitīvs pašiedvesmas efekts. Partneri, kurus nesaista īpašas jūtas, izlasa, ka tiem ir ļoti laba saderība. Ja jau tā, tad tik jāprecas. Pēc tabulas tiek prognozēta saticība un siltas jūtas, un pāra starpā tiešām ieplūst siltums un saticība.