Par sajūtām un kinestētiķiem

Tipu dalījums - vizuālis, audiālis un kinestētiķis:

Sākotnēji šie tipi ir nākuši no neiroloģijas. Te nebūs runa par primāro pasaules uztveri. Jebkurš cilvēks pasauli vispirms redz, tad tikai dzird un jūt. Te ir jārunā par domāšanu un atmiņu. Vizuālis nevis vienkārši redz, bet domā vizuālās ainās vai shēmas. Viņam ir ļoti laba redzes atmiņa, notikumus viņš patur atmiņā kā nofilmētus vai pārveido tos par savu vizuālās domāšanas radītu shēmu. Audiālis domā vairāk vārdiski un patur atmiņā vārdisko informāciju.
Izdalot kinestētiķus, tas ir gandrīz vai  tas pats sajūtu tips no Junga tipiem. Kinestētiķu un sajūtu tipa apraksti saplūst un apraksta vienas un tās pašas īpatnības: "Viņš ir kinestētiķis, viņam patīk paņemt priekšmetu rokās, aptaustīt, izpētīt, izjust to. Arī sarunas laikā sajūtu tipam piemīt tieksme otram pieskarties, it kā lai labāk izjustu kontaktu. Viegli manipulē ar priekšmetiem, izvēloties jau ierastākos. Māk gūt patiesu apmierinājumu no šķietami vienkāršām lietām."
Sajūtu tipa smadzenēs tāpat kā kinestētiķiem būs kādi dominējošie centri, kuri būs lokalizēti taustes, satvēriena un sajūtu zonās. Tās pārklājas ar vizuālās uztveres zonām, jo jebkurš satvēriens vai pieskāriens tiek uztverts arī vizuāli, precīzi atrodot vietu reālajā pasaulē, kur pielikt savu roku. Kinestētiķiem sajūtu uztvere saplūst ar vizuālo uztveri, tie daudz ko redz, ievēro un sajūt to caur savām sajūtām. Tas ļauj veikli un plastiski iekļauties reālajā situācijā.
Junga tipos sajūtu tipam pretstats ir intuitīvais tips, tātad iznāk, ka intuitīvais tips būs vizuālis vai audiālis? Intuitīvajam tipam biežāk raksturīgas koordinācijas kļūdas, viņa satvēriens nereti iznāk stūrains. Intuīts vizuālis realitāti uztver kā shēmu, kurā visi objekti ir izvietoti savās kopsakarībās. Pats cilvēks atrodas it kā ārpus šīs kopainas. Viņš realitāti it kā vēro no malas. Intuītam pietrūkst stabilas saites starp vizuālo ainu un sajūtām. Viņš it kā tiecas sajust realitāti, bet tā paliek šķietami neaizsniedzama. Audiālā uztvere intuītam pārtver realitātē redzēto un iekļauj vārdiskās domāšanas sakarībās. Intuitīvajam tipam būs izteiktāka saite starp vizuālo un audiālo uztveri.
Ja intuīts apgalvo, ka ir kinestētiķis, tā nebūs īsti taisnība. Jebkuram cilvēkam varbūt patīk kaut ko aptaustīt. Tas rada kaut kādu baudu. Bet tas neattiecas uz kinestētiskā tipa domāšanu. Kinestētiķis ir cilvēks, kuram dzīves mērķi, darbi un plāni saistās ar roku darbu. Viņš satver rokā darba rīkus un materiālus un ar tiem darbojas. Viņš nav tikai taustītājs. Intuītiem bieži vien patīk kaut ko pataustīt, bet tie nespēj turēt ilgstošas satvēriena slodzes. Sajūtu tips biežāk izvēlēsies fizisku roku darbu. Intuīts biežāk tieksies uz darbu, kurā jāieliek domāšana, runāšana vai staigāšana, bet mazāk praktisks roku darbs. Sajūtu tips kinestētiskās sajūtas jūt ar visu ķermeni. Ja viņš kaut ko satver, tad darbā iesaistās ne tikai rokas, bet viss augums. Intuīts fizisku darbu bieži vien veic tikai ar roku muskuļiem un ātrāk pagurst.
Taču ne vienmēr sajūtu tips būs pilnīgs kinestētiķis. Sajūtu tips būs kinestētiķis tikai tad, ja viņam dominē sajūtu sensorika. Racionālajam sajūtu tipam dominē cita psihes funkcija, kura var būt vizuāla vai audiāla. Tad viņš vairs nebūs pilnīgs kinestētiķis, tai pat laikā kinestētiķis daļēji viņš tomēr būs. Lai lieta būtu skaidrāka, ir jāizdala secība. Kura uztvere ir primārā, kura otrā un kura trešā.
Intuitīvajam tipam kinestētika paliks kā pēdējā. Vizuālais vai audiālais "informācijas metabolisms" intuītam būs abi dominējošie. Lai gan arī intuītam kinestētika pakļaujas vizuālajām shēmām. Ja intuītam primārā būs vizuālā domāšana, tad audiālā uztvere paliks otrajā vietā un būs vairāk kā papildinājums, lai nodrošinātu vizuālajām shēmām elastību un plastisku prasmi iekļauties realitātē. Dominējošā domu apstrāde pakļauj savai ietekmei vājāko posmu, turpretī otrais uztveres kanāls darbojas papildinoši un līdzsvarojoši.
Nevajadzētu šo dalījumu attiecināt tikai uz sajūtām un intuītiem. Katra psihes funkcija būs vairāk vizuāla, audiāla vai kinestētiska. Informācijas apmaiņa notiek divās smadzeņu puslodēs, no kurām viena apstrādā loģisku informāciju, otra ļaujas tēlainu izjūtu un sajūtu plūsmai.

Sajūtu sensorika - kinestētika un vizuāla telpas sajūta
Spēka sensorika - kinestētika un vizuālais
Strukturālā loģika - vizuālās shēmas
Darbības loģika - loģiskā kinestētika
Attiecību ētika - audiālā empātija
Emociju ētika - audiālā empātija
Iespēju intuīcija - vizuālā domāšana tēlos
Laika intuīcija - vizuālā domāšana tēlos

Kas ir kinestētiķi?
Ja tavs mīļotais ir vizuālis, audiālis vai kinestētiķis