Oficiālā socionika un dzīve pēc tabulas

Lielākā daļa jauno interesentu meklē socionikas oficiālo informāciju, kurā nav nekādu aizmaldīšanās sānceļos un varbūtībās. Viņi meklē skaidru un precīzu instrukciju, kura ir sertificēta un apstiprināta ar autoritatīviem zīmogiem. Šāda informācija tiek uztverta kā nekļūdīga, uz kuru var paļauties un pielietot dzīvē. Oficiālajā socionikā kritikas un varbūtību nav, jo visas nederīgās lietas jau ir atsijātas, atstājot kļūdas tālai pagātnei. Šobrīd socionika funkcionē kā precīzs japāņu pulkstenis, kurš rāda pilnīgi skaidru informāciju par visu Tavā dzīvē. Vajag tik vadīties pēc šiem datiem, un Tu uzzināsi par sevi un citiem pilnīgi visu.
Atverot daudzus socionikas saitus krievu valodā, tur būs priekšā viena un tā pati oficiālā socionikas informācija ar psihes modeli un saderības tabulu. Lielākoties šie saiti uzrunā lasītāju kā dumju iesācēju, kuru vajag mācīt, kā parezi dzīvot un domāt. Informācija tiek pasniegta kā zinātniska un pilnīgi pierādīta kā Mendeļejeva ķīmisko vielu tabula.
Kad jauns socionikas interesants saka, ka kaut kas tur nesakrīt ar reālo dzīvi, pieredzējis socioniķis aizrāda, ka vajag mācīties socioniku, par maz Tu esi socioniku mācījies. Atsitoties pret oficiālās socionikas taisnprātību viena daļa apvainojas un pazūd no socionikas uz visiem laikiem. Otra daļa sāk kalt socionikas gudrības un pamazām sāk pārvērsties par dogmatiķiem, kuri viszinīgi iesācējiem apgalvo, ka cilvēkam ir tikai viens tips, kuram ir savas negrozāmas kvadru vērtības.
Ienākot socionikā no malas, ir viena daļa interesentu, kuriem sākumā attieksme ir veselīga un kritiska, tie meklē paralēles ar citām psiholoģijas jomām. Taču drīz vien tiem socionika sagādā vilšanos, jo teorija ir visai aptuvena, pārpilna ar pretrunām un daudz kas neatbilst realitātei. Oficiālā socionika šīs neskaidrības neatzīst un apgalvo, ka teorija ir absolūti pareiza un negrozāma. Visilgstošāk socionikā noturas teorētiķi, kuri apgūst modeļus, tabulas un sāk caur to prizmu pārkārtot realitāti. Viņi vairs neredz īsto reālo pasauli, bet tikai sakarības, kuras saistāmas ar tabulām un shēmām.
Ir vesela grupa jauno un daudzsološo socionikas interesentu, kuri kā panaivi pirmklasnieki ir gatavi pieņemt visu socionikas teoriju kā pilnīgi pareizu, negrozāmu, ģeniālu un unikālu. Īsto patiesību socionikā spēj vairāk saredzēt tie, kuri vēl nav savu domāšanu pārkārtojuši pēc tabulu sakarībām. Tie ir interesenti, kuri socioniku vērtē kā interesantu mācību, bet kritiski, daudz ko tajā nav gatavi pieņemt.