Maskētās un akcentētās tipu pazīmes

No jebkādiem psiholoģisko tipu dalījumiem ikdienā svešu cilvēku vidū ir labums tikai tad, ja tipu var noteikt ātri un bez kādiem testiem. Paskaties uz cilvēku, mazliet padomā un uzreiz viss skaidrs. Tā ir iespēja iekrist uz ārišķībām un stereotiem, tomēr ir savas specifiskas pazīmes, kuras dod iespēju izdalīt kādu tipoloģisku pazīmi, par informāciju izmantojot žestus, kustības, ķermeņa valodu, balsi, frizūru un apģērbu.
Satiekot jebkuru svešu cilvēku pat neapzināti tas domās tiek ieskaitīts pie kāda tipa. Tā var nebūt kāda tipu teorija, tas ir vienkārši stereotips. Cilvēks var izskatīties pēc tipiska bezdarbnieka, tipiska eiropieša, tipiska jaunieša, tipiska studenta vai tipiska birokrāta. Ārējo izskatu ietekmē laikmets, mode, izglītība, tautība, labklājības līmenis, reliģiskā piederība un daudz kas cits. Tas aizēno iedzimtas tipoloģiskas pazīmes, bet to ir jāņem vērā kā svarīgu personības sastāvdaļu.
Pirmais, kas lec acīs un ko nevar sajaukt, ir tas, vai pretī esošā persona ir sieviete vai vīrietis. Ne vienmēr šīs pazīmes ir izteiktas, var būt ļoti sievišķīgas sievietes, par kurām nav šaubu, var būt arī puiciskākas, tomēr lielākoties pazīme ir atpazīstama. Taču šo pazīmi var pateikt tikai tādēļ, ka sieviete vēlas akcentēt savu sievišķību. Pamatā kā “izejmateriāls” ir cilvēks, ja sieviete neattīsta sievišķību nemaz, viņa var iznākt kaut kas vidējs, ne īsti sieviete, ne vīrietis, tas ir vienkārši cilvēks. Tipoloģiskas pazīmes pašas lec acīs tikai tad, ja cilvēks tās ir papildus attīstījis un akcentējis.
Līdzīgi būs arī ar visām pārējām tipu pazīmēm. Kā pateikt, vai cilvēks ir ētiskais vai loģiskais tips? Pateikt viegli būs tikai tad, ja ētiskais būs ļoti attīstījis un akcentējis savu ētiku un estētiku, bet loģiskais būs attīstījis savu loģisko domāšanu. Ja nāksies saskarties ar loģisko tipu, kurš ļoti akcentē ētiku, tad var kļūdīties, mums šajā gadījumā ir darīšana ar vēlmi maskēt sabiedrībā savas profesionālās loģiskās iezīmes. Lielākoties šī pretējo pazīmju attīstīšana ir mērena un īpaši ārā nelec. Ja izdala kā primārās pazīmes gaumīgu apģērbu, apavus, piedurknes, frizūru, labas manieres, tas vairāk liecina par vērotāja ētiskajām prioritātēm. Jebkurā gadījumā ir nepieciešams sapucēties un vilkt tikai jaunas drēbes, lai citi cilvēki cienītu un gribētu kontaktēties.
Vai vidējais nenosakāmais variants arī par kaut ko liecina? Ja sieviete uzkrītoši un pārbagāti akcentē savu sievišķību, tad biežāk viņa būs kāds emocionālais tips. Bet emocionalitāte un ētika nav viens uz tas pats. Ētika var būt kaut kas sauss, birokrātisks un pelēks. Ja sievietei ir mērena sievišķība un viņu var tipot kā korektu vidējo cilvēku, viņa var būt arī ētiskais tips, kurš maskē savu emocionalitāti, jo tas traucē veidot stabilu karjeru.
Tāpat loģiskā tipa sieviete var akcentēt ētiku, lai veidotu veiksmīgāku tēlu un varētu atrast labāk atalgotu darbu. Ja cilvēks akcentē ētiku, tas neliecina par piederību pie kāda tipa, bet tikai to, ka viņš cenšas būt kulturāls, diplomātisks un labi audzināts. Tas kopumā ir vidējā nenosakāmā labi atalgotā cilvēka tēls. Ja mums ir darīšana ar nošņurkušu cilvēku ar novalkātu apģērbu, netīrām piedurknēm un nomītiem apaviem, arī tas neliecina par piederību ne pie ētiskā, ne loģiskā, ne intuitīvā, ne sensorā tipa, bet gan to, ka tas ir tikai vidējā nenosakāmā slikti atalgotā cilvēka tēls. Šis cilvēks atstāj novārtā ētiku, jo viņš šajā dzīves posmā ir savā veidā "nolaidies".
Lai pārliecinoši pateiktu, vai ir darīšana ar ētisko vai loģisko tipu, ir nepieciešami papildus kritēriji. 
Pēc būtības ētiskais tips ir estētiku mīlošais tips, kurš prot savienot ētiku ar emocionalitāti, uztver skaistumu ar gaumi, labi izjūt krāsas, toņus, mīl smaržas un noskaņas. Vīrietis tas būs mākslinieks, kurš prot radīt skaistumu. Ja sieviete prot akcentēt ētiku, lai labāk veiktos karjera, bet krāsas, toņus, smaržas un citus smalkumus uztver ar lielāku vienaldzību, ģērbjas pelēkāk, nesmaržojas, neveido frizūru, atstāj novārtā estētiku, ir lielāka iespējamība, ka viņa ir nevis ētiskais, bet loģiskais tips.
Kā atpazīt loģisko tipu? Tātad viegli var atpazīt tikai tādu tipu, kurš ir pastiprināti attīstījis savu loģisko erudīciju un vēlas to akcentēt. Ja loģiskais grib maskēt savu loģiku un vairāk akcentē estētiku, tad noteikt būs grūtāk. Loģikas attīstīšana izpaužas kā zināšanu apguve pašmācības ceļā, cilvēks domā, meklē risinājumus, viņš daudz zin, daudz ko saprot, kādā jomā viņš ir speciālists. Ārēji tas izpaužas tā, ka cilvēks tiešām izskatās pēc zinoša un gudra speciālista, apģērbs ir korekts un tehnisks, frizūra lakoniska, krāsas apģērbā pelēcīgas, nekā lieka, daudz kabatu, maz rotājumu. Vāja seksualitāte, tēls askētisks un lietišķs.
Vai ētiskais tips mēdz maskēties par loģisko? Loģiskās pazīmes palīdz tikai lietišķos kontaktos, kur speciālisti dalās pieredzē ar citiem speciālistiem. Nespēja orientēties sarežģītās zināšanu nozarēs maskēšanos padara par tukšu teātri, taču ētiskie var spēlēt ļoti dažādas lomas, lai izpatiktu darba devējam un radītu ilūziju par sevi kā īpaši spējīgu speciālistu, kuram pienākas doktora grāds un liela alga. Biežāk nākas saskarties ar loģiskā tipa cilvēkiem, kuriem nepatīk akcentēt savu loģiku, tie mēģina to tušēt, izvēloties sev ētisko tipu raksturojumus. Pasniedzot sevi no ētiskās puses viņi cenšas uzlabot savu tēlu un nopelnīt no citiem lielāku mīlestības devu.
Mērenās devās pretēju pazīmju attīstīšana ļoti palīdz, jo kompensē savam tipam raksturīgo vienpusību. Cilvēks iznāk universāls un spējīgs orientēties daudzos dzīves jautājumos. Problēmas sākas tad, ja pretējās pazīmes tiek vai nu pilnībā atstātas novārtā vai arī tiek akcentētas pārmērīgi. Biežāk uz to vedina kompleksi. Novārtā atstāšana ir vēlme izvairīties no vājajiem punktiem, bet pārmērīga un uzbāzīga akcentēšana vairāk liecina par vēlmi vēlamo uzdot par esošo.