Sajūtu sensorika labajā un kreisajā puslodē

Uz ķermeņa nevar nodalīt vienu pusi, jo sajūtu zonas ir simetriskas abās pusēs. Toties var izdalīt atšķirības, kā sajūtas uztver abas smadzeņu puslodes. Sajūtu zonas labajā tēlainajā puslodē veido telpisku sajūtamu priekšstatu par apkārtējo pasauli, kurā ķermenis saplūst ar apkārtni. Cilvēks jūt apkārtnes klimatu, apģērbu, cilvēkus, priekšmetus, domā par tiem un tiecas pēc tā, kas rada patīkamas sajūtas.
Tēlainā puslode jūt smalkas garšas un smaržas, uzbudinās miesiski un jutekliski, vēlas baudīt komfortu un izsmalcinātus ēdienus. Ar tēlainās puslodes uztveri ir saistīts viss ķermenis, ne tikai viena puse. Tā ir specifiska telpiska sajūta, cilvēks jūt sevi realitātē. Telpas izjūta pamatā ir tēlainās puslodes prioritāte, lai arī kopainai tā aktīvi izmanto otru pusi telpiska efekta iegūšanai.
Sajūtas loģiskajā puslodē ir tehniskas. Pamatā tas ir darbs ar rokām. Cilvēks jūt darbarīkus, materiālus, satver tos ar ciešu tvērienu un strādā ar pilnu atdevi. Sajūtas koncentrējas atseviškos punktos. Roku plaukstās, pirkstu galos, kāju pēdās. Sajūtas tiek uztvertas apzināti un funkcionāli. To sauc arī par kinestētiku.
Darbs ar sensorajām sajūtām plaukstām un rokām tiek vadīts no kreisās loģiskās puslodes, realizējas darbā ar labo roku. Labā tēlainā puslode jūt sajūtas, kuras netiek realizētas ar roku darbu. Tā ir apkārtējās telpas, komforta, klimata, smaržu un garšu izjūta.
Sajūtu tipa cilvēks darbā veic mērķtiecīgu uzdevumu ar roku darbu. Atpūtā viņš vairāk ļaujas tēlainās puslodes sajūtu pasaulei. Tas biežāk ir praktisks darba darītājs, meistars savā arodā, atpūtā viņš vēlēsies baudīt komfortu un garšīgus ēdienus. Ar loģiskās puslodes sajūtām cilvēks ir vairāk radītājs, ar tēlaino puslodi sajūtu patērētājs. Ar roku darbu viņš veic darbu, par kuru saņemtā alga dod iespēju baudīt relaksējošas sajūtas.
Vadoties pēc tipu aprakstiem var ievērot, ka sajūtu sensorika tēlainajā puslodē vairāk ir izteikta tā saucamajiem ētiskajiem tipiem. Tiem piemīt arī lielāka nosliece uz sievišķību un vizuālo skaistumu. Loģiskās puslodes sensorā dominante ir vairāk raksturīga loģiskajiem tipiem. Ētika var būt saistīta ar valodu loģiskajā kreisajā puslodē, tāpat roku darbs ir ar vadošo roku, tomēr pati pasaules uztvere vairāk ir vērsta uz tēlaino izjūtu. Loģiskā sensorā tipa pasaules uztvere ir vairāk tehniska, šis tips ievēro detaļas, zīmes, skaitļus, mazāk krāsu nianses un citas izjūtas. Viņš atmiņā labi patur skaitļus, viegli rēķina. Tai pat laikā tēlainā puslode nav atdalīta, tā piedalās uztverē, papildina kopainu. Izteiktāka dominante uz tēlaino uztveri ir atpūtā.
  
Gints Veiss