Emocionalitāte un loģika sievietes pasaules izjūtā

Ja sievietes pēc sabiedrības stereotipiem pārsvarā var pieskaitīt pie emocionālā tipa, tas liecina par lielāku emocionalitātes, ētikas un estētikas nozīmi sievietes dzīvē. Lai vai pie kāda tipa sieviete piederētu, viņas sūtība un dzīves jēga vairāk ir emocionāla. Loģiskā tipa sieviete darbā izmanto daudz tehnisku iemaņu, bet pati iekšējā būtība tiecas uz emocionālo pusi. Ar vīrieti iznāk otrādi. Vīrietis savu dzīves jēgu un sūtību tiecas atrast ar loģiski izstrādātu dzīves programmu un vērtību sistēmu. Emocionalitāte tiek izmantota atpūtai un kā radošs palīglīdzeklis.
Ētiskā tipa vīrietis prot just līdzi un iejusties otrā cilvēkā, viņam ir smalkas cilvēku pazīšanas spējas, tai pat laikā tas viss tiek izmantots tikai kā palīglīdzeklis kāda mērķa sasniegšanā. Piederība pie loģiskā vai emocionālā tipa nosaka ģenētiskās uztveres un darba prasmju spējas, bet kopējā dzīves filozofija vīrietim ir loģiska, sievietei tēlaini emocionāla.
Sadzīves sarunā arī loģiskā tipa sieviete vairāk vēlas runāt par attiecībām un cilvēkiem. Par tehniskiem jautājumiem viņai pietrūkst intereses. Ja viņa labi orientējas savā specialitātē, darba ietvaros sieviete ir gatava runāt un risināt jautājumus. Minimālās devās viņa labprāt parunātu par kaut ko gudru un sarežģītu, bet kopumā brīvajā laikā labprātāk runātu par cilvēkiem.
Savukārt vīrietis sarunā labprātāk runā par tehniskiem jautājumiem. Arī tad, ja viņš ir ļoti emocionāls, sarunas par cilvēciskajām attiecībām vīrietim aizņem mazāku laiku. Emocionālā daļa vīrietim vairāk ir nevārdiska, to ir pagrūti izteikt vārdos un sarunā, tādēļ vēlme pēc emocionālas sirds izkratīšanas vīrietim rodas tikai reižu pa reizei.
Sievietei ir dinamiskāka saite starp emocionalitāti un vārdisko domāšanu. Savukārt loģika sievietei biežāk ir nevārdiska. Tā balstās uz kādām iedzimtām spējām, bet sarunu valoda vairāk ir emocionalitātes ietekmē. Sievietei savu loģiku ir vieglāk pielietot darbā klusējot. Vārdiskajā domāšanā arī loģiskā tipa sievietei vairāk ir domās par cilvēkiem, loģika tai ir vairāk vizuāla, matemātiska, ģeometriska vai citādi intelektuāla.
Vīrietim savukārt emocionalitāte ir vairāk nevārdiska. Valoda būs vairāk saistīta ar loģisko domāšanu. Vārdiskā domāšana vīrietim biežāk ir tehniska, viņš domās mēdz kaut ko plānot vai konstruēt. Emocionalitāte ir vizuāla, tēlaina, izjūtām bagāta, bet vairāk neapzināta un tā mazāk pakļaujas vārdiskajai domāšanai un iekšējai runai.