Par starptipu attiecībām

Starptipu attiecību prognozēšana ir populārākais socionikas pielietošanas veids. Kaut kas tajā visā ir, bet par šo prognožu brīnumaino patiesumu mēdz runāt arī tādi socioniķi, kuri savu tipu noteikuši pilnīgi aplami. Kā tas ir iespējams?

Kad tikko nopirku grāmatu “Nepārveido sevi...” 1994.gada nogalē, tā uzreiz sāku visus tipot un noteikt tiem attiecības. Viss likās ārkārtīgi precīzi. Nākamajā gadā man bija mirāžas attiecības, viss bija precīzi kā grāmatā. Taču pēc vairākiem gadiem secināju, ka neesmu tas tips un draudzene arī varbūt nav tas noteiktais tips. Vadoties no citām reālāko tipu versijām, nekādi neiznāktu mirāžas attiecības. Bet kā tad tur varēja viss sakrist teikums teikumā?
Ja pavērtētu savu pagātni, tad īstenībā man tikai mirāžas attiecības gandrīz vien ir bijušas. Vēl arī pusduālās attiecības, kuras ir nedaudz veiksmīgākas. Tai pat laikā draudzenes galīgi nav bijušas no viena tipa, tās ir bijušas ļoti dažādas. Kaut ko kopēju jebkurā cilvēkā gan var atrast. Ko no tā var secināt? Starptipu attiecību tabula ir dažādu attiecību klasifikācija, kurai ir tikai attāls sakars ar piederību pie kādiem tipiem. Tur ir uzskaitīti visādi iespējamie attiecību veidi, kādi dzīvē mēdz gadīties.
Palasot visu iespējamo attiecību aprakstus, atsevišķās vietās var atrast kaut ko ļoti pazīstamu. Taču tas atrodas tikai dažos aprakstos, cita veida attiecības paliek diezgan svešas. No visiem attiecību veidiem man ir bijušas tikai mirāžas, pusduālās un spoguļatiecības. Cita veida attiecības man arī ir bijušas, bet ne ar draudzenēm. Tas vedina domāt, ja cilvēkam dzīvē vairāk ir bijušas mirāžas attiecības, tās veidojas ar jebkādu tipu. Un ir cilvēki, kuriem būs sociālā pasūtījuma attiecības arī ar jebkādu tipu.
Ne gluži ar jebkādu, bet ar tādu tipu, kurš simpatizē un ar kuru izdodas kaut ko izveidot. Var teikt, ka cilvēkam mēdz būt savi iemīļotākie attiecību veidi, kurus tie realizē ar kādiem iemīļotākajiem tipiem. Būs arī nepatīkamas konflikta un revīzijas attiecības, kuras realizējas ar kādiem īpaši draudīgiem tipiem. Tāpat būs neitrālas darba vai radniecīgo attiecības, kuras tiek veidotas ar tipiem, kuri tiek uztverti lietišķi un intīmajā ziņā neitrāli.
Vēl var izdalīt attiecības ar potenciālām sievasmātēm, priekšniecēm, darba biedrenēm un kaimiņienēm. Tās ir personas, kuras pats nevaru izvēlēties, tās ir pielāgošanās attiecības. Tur var iznākt veiksmīgi kontakti, ja intereses sakrīt un tiek ieturēta neitrāla cieņa vienam pret otru. Bet tur var iznākt smagas revīzijas un konflikta attiecības, ja šīs personas ir pārmērīgi prasīgas, uzstājīgas, piekasīgas un tiecas bāzties virsū ar pamācībām, kā pēc viņas uzskatiem pareizi jādzīvo vai jāstrādā.
Neveiksmes attiecībās arī var skaidrot ar tieksmi pārāk turēties pie vieniem ierastajiem attiecību veidiem. Lai vai ar kādu tipu iznāktu iepazīšanās, ar visiem veidojas viens un tas pats attiecību modelis. Tāds sava veida apburtais loks. No tā izkļūt var mainot attiecību veidu, bet tikai iespēju robežās. Ja man mirāžas attiecības neved nekur, tad es varu vairāk izmantot pusduālo un spoguļattiecību pieredzi. Cita veida attiecības tāpat neizdosies, tad tur atkal aizies mirāžas virzienā.
Ja lasa mirāžas attiecību raksturojumu, tad var ievērot, ka tās ir brīvdienu attiecības. Partneriem ir vājas kopējas intereses, tie ir dažādi cilvēki, tiem būtu pagrūti sadzīvē. Toties brīvo laiku tie veiksmīgi prot aizpildīt. Problēmas sākas ar to, ka brīvdienu randiņi var kļūt vienveidīgi un apnicīgi, tajos trūkst jaunu iespaidu. Mēģinājumi veidot ģimeni vai dzīvot kopā ir neveiksmīgi. Pusduālajās attiecībās toties partneriem ir kopējas intereses, tie prot gan aizpildīt brīvo laiku, gan interesanti parunāties par sev svarīgām lietām.