Apaļīgums un atslābums

Racionālismu un iracionālismu visvieglāk ir atpazīt pēc kustībām un miesasbūves. Kustībās racionālisms izpaužas kā izteiktāks statiskums un stājas saspringums. Muskuļu saspringums ir nofiksēts vienā pozā, kas ved pie statiskas stājas un apaļumu saplacināšanās. Pārmērīgs racionālisms var izpausties kā kustību stīvums un robustums. Iracionālisms kustībās izpaužas ar muskuļu atslābumu un daudzveidīgām kustībām.
Līdz ar muskuļu atslābumu tauku masai ir kur izplesties, tādēļ iracionālie intraverti ar dominējošo sajūtu sensoriku vai laika intuīciju biežāk ir apaļīgas miesasbūves. Muskuļu atslābums ir atpūtas stāvoklis, apaļīgajiem patīk patīkami atslābt uz dīvāna un atpūtas krēslā. Atslābumā tiem ir ieplūdis miers un līdzsvarotība. Intraversija vedina uz atslābumu un mieru.
Ja muskuļi ir atslābuši, kā tādā fiziskā stāvoklī var strādāt darbu? Tam palīdz dažāda veida stimuli, kuri iesviež asinīs adrenalīnu un liek asinsritei cirkulēt straujāk. Lielāku stimulu iracionālajiem intravertiem dod ekstravertā psihes daļa, kura dod dopingu un rada lielāku vēlmi pēc komunikācijas un spilgtām izjūtām. Intravertā stāvoklī atslābums veicina tikai mājas mieru un patīkamu zvilnēšanu uz dīvāna. Atslābumu veicina arī filozofiska prātošana, kad domātājs ar savu dominējošo laika intuīciju ļaujas domām, lai tās viņu pašas nes. Domātāji ar apaļīgu miesasbūvi vairāk ļaujas brīvai iracionālu domu plūsmai mājas apstākļos savā iemīļotajā atpūtas krēslā.
Ir kāda pretruna. Ja pieņem, ka iracionālisms ir vairāk atpūtas sastāvdaļa, vai tad iracionālais tips būs cilvēks, kurš visu laiku mēdz apūsties? Tieši tā tas arī iznāk, ja vairāk akcentē dominējošo funkciju. Var teikt, ka iracionālajiem psihē dominē vairāk atpūtas, nevis darba funkcija. Apaļīgums miesasbūvē liecina par izteiktāku iracionālismu atpūtā un atslābumu mājas apstākļos. Dominējošā sajūtu sensorika veicina dzīves baudīšanu, bet tā nedrīkst pārņemt visu dzīvi. Darbā ar skaitļiem un tabulām šis iracionālā tipa cilvēks ieslēdz savas racionālās psihes funkcijas un uzdevuma izpildē viņš var būt ļoti racionāls un perfekts.
Var ievērot, ka vienā dzīves posmā cilvēks var būt ar taisnu un statisku stāju, bet citā ar brīvu stāju un apaļīgu miesasbūvi. Tas norāda, ka šim cilvēkam arī dzīvesveids ir mainījies. Statiskā stāja viņam var būt racionālā dzīves periodā, kas varbūt izpaužas kā mērķtiecīga cīņa par diplomu, grādu, statusu, bet augums izplūst labklājības periodā, kad viss cerētais sasniegts, naudas ir diezgan, var patīkami atslābt un baudīt dzīvi.