Viens negrozāms tips

Ir ļoti daudz socionikas interesentu, kuri ir pieņēmuši vienu konstantu tipu, ar kuru tiem pietiek un nevienu citu tipu tiem nevajag. Lai arī šāds konstants tips it kā dod iespēju uzzināt šī socioniķa spilgtākās īpašības, realitātē tas ļoti ierobežo. Šis socioniķis pieprasa sevi identificēt ar negrozāmo tipu, tai pat laikā liek manīt, ka no šī tipa atšķirīgu īpašību ievērošana netiks paciesta. Jebkādu citu tipu pazīmju ievērošana tiek uztverta kā apvainojošs uzbrukums un pārtipošana.
Ja šim socioniķim ir izdevies ap sevi sapulcināt atbalstītāju pulciņu, kuri pilnībā atbalsta viņa konstanto un negrozāmo tipu, viņš jūtas cienīts un gandarīts. Tai pat laikā atradīsies vesela rinda citu socioniķu, kuri šajā personā saskatīs dažādus citus tipus. Tie kļūs par nedraugiem un ienaidniekiem.
Ja mēs pieņemtu, ka vienā cilvēkā var iemājot vairāku tipu pazīmes, šādi konflikti nerastos. Katrs redz mūs citādāk, un kādā tipā mūs grib ietipot, pēc tā var nojaust, kā šis cilvēks mūs redz no malas.
Tai pat laikā tipotāji arī mēdz būt dogmatiķi. Tie ir ielāgojuši, ka cilvēkam piemīt viens konstants tips, kurš dzīves laikā nemainās. Un tad, lūdzu, pie kāda tipa cits socioniķis tevi ir pieskaitījis, tāds būs tavs tips, kurš nekad nemainīsies, tādam tev būt, un citu tipu pazīmes tev nav. Tā jāpieņem kā aksioma. Aizmirsti par savu daudzveidīgo un mainīgo raksturu, tev ir viens konstants tips un punkts. Tev ir attiecības pēc tabulas ar citiem konstantiem tipiem un citi socioniķi vērtēs tevi tikai izejot no šī tipa raksturojuma.
Uzmācīga tieksme sev un citiem atrast īsto un vienīgo tipu lielākoties ir vēlme iegūt pilnīgu un "absolūtu" skaidrību par sevi un citiem. Izdalot vienu konstantu tipu socioniķi ņem talkā saderības tabulu un sadala visus cilvēkus saderīgajos un nesaderīgajos. Lai arī šāda visu cilvēku sadalīšana dod šķietami lielāku skaidrību, realitātē tas ir milzīgs pašapmāns un pašiedvesmas radītas ilūzijas. Tipošanas precizitāte tipotājiem ir viduvēja, toties ar pilnu sparu tiem domās darbojas tieksme katru cilvēku iebāzt kādā rāmī, sadalīt tos pa kvadrām un popularitātes rangiem.
Ja kāds no autoritatīvajiem tipotājiem gūtu virsroku, tad viss saliktos precīzi pa plauktiņiem. Viss būtu pilnīgi skaidrs un negrozāms. Visa dzīve pārkārtotos pēc tabulas un modeļa kā komunismā. Taču tā kā socionikā valda diezgan liela brīvība, tad nākas sadurties ar dažādiem un diametrāli pretējiem dogmatiskiem viedokļiem. Viens socioniķis tevi gribēs par katru cenu ietipot pie kāda viena tipa, bet cits socioniķis par katru cenu gribēs uztiept citu tipu. Tipojamais būs apjucis un viņš vairs nevarēs saprast, kas viņš īsti ir un ar ko viņam sader.
Arī tad, ja cilvēks jūtas savā tipā komfortabli un viņam citu tipu pazīmju it kā nav, īstenībā mēs šo cilvēku uztveram vienpusīgi un slikti pazīstam. Tiklīdz kādu personu iepazīstam vairāk, pamazām sāk atklāties citu tipu īpašības.