Veiksminieku un neveiksminieku tipi

Sociotipa noteikšana ir ārkārtīgi slidens pasākums, kam jāpieiet visai uzmanīgi. Liela daļa sev cenšas piemērot nevis īsto, bet gan vēlamo un patīkamāko tipu. Raksturojumā cilvēks meklē iedvesmojošas frāzes, kuras raksturotu tādu tēlu, par kādu viņš klusībā ir sapņojis kļūt. Ir iedvesmojoši sev piedēvēt tādas frāzes: “Raksturīgs gribasspēks, milzīga enerģija un pašcieņa, uzvarošs, pārliecināts skatiens, izteiktas līdera īpašības, draudzīgs un patīkams sarunu biedrs”.
Ja cilvēks par katru cenu vēlas pieturēties pie viena konstanta tipa, tad biežāk tas būs nevis īstais tips, bet iluzors sapņu tēls, par kādu šis cilvēks vēlētos kļūt. Viņš sev piedēvē vēlamās īpašības, kuras pasniedz citiem kā dominējošas un pieprasa uztvert kā negrozāmas un iedzimtas.
Tipošanas māksla kā maksas pakalpojums arī ir kaut kas līdzīgs čigānietes zīlēšanai. Rezultāts tipošanai ir visai šaubīgs, ir iespējamas 8 tipu variācijas. Bet  ir svarīgi, lai klients paliktu apmierināts un aizietu pilns ar saulainām cerībām. Tādēļ nekādā gadījumā nedrīkst personu ietipot pie tāda tipa, kas viņam galīgi nepatiktu. Ir svarīgi uztaustīt, kādu tipu tad klients vēlas. Sarunas gaitā var nojaust, kas tipojamais ir šobrīd un kas viņš vēlētos būt – uzņēmējs, aktieris vai kosmonauts. To, kas viņš ir šobrīd, to klientam nevajag. Viņam vajag kaut ko labāku, cerīgāku un daudzsološāku. Tā kā rezultātam ir iespējamas daudzas varācijas, tas dod iespēju manipulēt ar dažādiem variantiem pēc vajadzīgās situācijas.
Tas ir pašapziņas jautājums. Ja vēlamā tipa uzdošana par esošo palīdz gūt panākumus, tas liecina, ka socionika cilvēkam palīdz netiešā veidā. Jauniegūtā pārliecība par savu visvarenību un spēku spēj radīt ievērojamu entuziasma pieplūdumu. Tipu raksturojumos ir ielikts ļoti daudz suģestijas, kas ietekmē prātu un zemapziņu. Uz šī entuziasma viļņa ir iespējams paveikt daudz derīgu darbu.
Patreizējā dzīves situācijā cilvēks varbūt jūtas vājš un neprasmīgs, taču optimistisks tipa raksturojums dod iedvesmu un cerību, ka ir iespējams atrast sevī vēl neapjaustas spējas. Tipa noteikšana dod jaunu spēku. Suģestija cilvēkam ļauj noticēt par viņa īpašo misiju, apslēptajām spējām un talantiem, par neapjaustajām līdera īpašībām un prasmi nopelnīt lielu naudu.
Bez spilgtajiem uzvarētāju tipiem ir vēl daudz citu tipu, kurus nākamais veiksminieks atliek malā. Tie nav tik daudzsološi un pievilcīgi. Uz šo “neveiksminieku” fona viņa izvēlētais tips šķiet īpaši suģestīvs un daudzsološs. Ir neviltots gandarījums, ka savu tipu izdevies atrast starp izredzētajiem veiksminiekiem.
Tā kā nav vēl atrastas pārliecinošas metodes sava tipa precīzai noteikšanai, šī neskaidrība dod iespēju manipulēt ar savu tipu. Cilvēks var izvēlēties tādu tipu, kurš dod vislielāko pašapziņu. Ir iespēja sevi pasniegt sevi no visdaudzsološākās puses, maskējot savus trūkumus.