Vīrišķīgā loģika un sievišķīgā emocionalitāte


Lai varētu izdalīt skaidri un nekļūdīgi nosakāmus tipus, ir vajadzīgas pārliecinošas pazīmes, par kurām šaubu nav. Vai tādas ir? Jā, mēs varam visu sabiedrību dalīt sievietēs un vīriešos. Tie ir divi skaidri nosakāmi tipi, par kuriem nav šaubu. Taču problēma ir tāda, ka gandrīz nevienā tipoloģijā šis tipu dalījums nav. Lielākoties ir runa par cilvēku kā tādu bez skaidra dzimuma. Pamatā it kā ir runa par vīrieti, tomēr var izdalīt kādus tipus, kuriem piemīt kaut kas sievišķīgs.
Šī nepilnība ir klāt Junga tipos. Tā vietā Jungs izdalīja emocionālo jūtu tipu pretstatā domātājam. Vienlaikus viņš akcentēja, ka emocionālie pārdzīvo­jumi salī­dzi­nājumā ar domāšanu neapšaubāmi ir vairāk raksturīgi sievietes psiholoģijai, tādēļ paši izteiktākie emocionālie tipi ir atrodami starp sievietēm.
Nereti populārās attiecību rokasgrāmatās ir lasāma atziņa, ka vīrieši ir loģiski prāta cilvēki, bet sievietes emocionālas būtnes. Dalot visus cilvēkus domātājos un emocionālajos, vadoties tikai pēc sabiedrības stereotipiem mēs ātri nonāktu pie slēdziena, ka visi vīrieši ir loģiskie domātāji un visas sievietes ir emocionālie tipi. Un varbūt būtu vērts atmest šo pretrunīgo dalījumu kā nelietderīgu, kas tāpat raksturo tikai atšķirību starp sievieti un vīrieti.
Nu labi, protams, ir samtaini vīrieši ar bagātu jūtu pasauli un ļoti erudītas loģiski domājošas sievietes. Bet aiz šīm tipu pazīmēm pazūd pati sievišķības un vīrišķības būtība. Erudītajai loģiskajai sievietei būs klāt kaut kas no vīrišķības un viņa vairs nebūs "tipiska sieviete". Emocionālā tipa sieviete būs ar pārliecinošākām tipiskas sievietes pazīmēm, bet pārmērīgi izteiktu loģiskā tipa sievieti var sajaukt ar vīrieti. Loģiskie tipi pēc skata ir stūraināki, robustāki, no tēla dveš tehnisks vēsums. Loģiskās sievietes mēdz vilkt bikses, bieži vien tām ir īsi mati, pelēcīgs un nesievišķīgs apģērbs. Šī tipa sievietēm nepatīk akcentēt savu valdzinājumu un seksualitāti. Toties viņu ciena kā labu sava aroda meistaru un izturīgu biedra plecu, kas dos atbalstu grūtā brīdī.
Emocionālais tips pēc ārējā izskata ir sievišķīgs. Sievietēm patīk vilkt daudzveidīgus un krāšņus tērpus, tās krāsojas, smaržojas un daudz lieto kosmētiku. Apģērbā dominē kleitas, svārki un blūzītes. Kustības ir plastiskas un elastīgas, balss melodiska, smaids burvīgs, auguma formas vijīgas, sievietēm patīk akcentēt savu seksualitāti un valdzinājumu. Arī emocionālā tipa vīriešiem mēdz būt plaša garderobe, vijīgas kustības un labas manieres. Tiem ir skaista balss, gaumīga frizūra, burvīgs smaids un noapaļotas sejas līnijas. To vidū būs šarmanti siržu lauzēji un sieviešu apjūsmoti skatuves mākslinieki. Bet tās ir galējības, kas spilgti izlec uz vidusmēra fona. Reālajā dzīvē ir jāsaskaras ar kaut ko pa vidu.

Loģisko tipu aprakstos ir doti tikai askētisku vīrišķīgu īpašību raksturojumi, tajos trūkst sievišķīgās daļas. Pēc tipa raksturojuma iznāk, ka loģisko tipu sievietes ir tikai karjeristes, darbaholiķes vai dabas iežu pētnieces. Tādēļ, meklējot savu tipu, liela daļa sievietes tiecas sevi ieskaitīt pie sievišķīgajiem tipiem, kuru raksturojumā ir ietverts maigāks tipiskas vidusmēra sievietes raksturojums.
Pēc ortodoksālās teorijas, kura stingri ieturas pie viena negrozāma tipa, ir tāds princips, ja cilvēkam loģika ir stiprā puse, tad emocionālajā ziņā viņam jābūt cietam un bezjūtīgam. Bet kura tad sieviete vēlas, lai viņu uzskatītu par nesatricināmu "asbesta veceni"? Ja sieviete tiek tipota kā loģiskā, vadoties tikai pēc teorijas, tipotājiem var rasties virspusējs priekšstats, ka šī sieviete pēc rakstura ir cieta un auksta, kurai nav nekādu jūtu un emociju.
Savukārt vīrietis var ļoti pārdzīvot, ja viņu cenšas ietipot pie emocionālā “bābu tipa”, kurš tiek saukts par vāju, nevīrišķīgu, ar bezcerīgi vāju loģisko domāšanu, kuru var glābt tikai vīrišķīga sieviete. Līdz ar to jebkāda tipošana pakļaujas sabiedrībā radītajiem stereotipiem par sievišķību un vīrišķību. Liela daļa vīriešu gribēs būt loģiskie tipi, lai uzsvērtu savu vīrišķību. Bet liela daļa sievietes gribēs būt emocionālie ētiskie tipi, lai uzsvērtu savu sievišķību.
Sievieti pie loģiskā tipa var ieskaitīt tad, ja tiek vērtēta viņas piemērotība noteiktai profesijai. Darbā varbūt viņa velk formas tērpu un pēc skata ir kokaina un bezjūtīga. Mājās un uz ielas šī viņas loģika vairs nav vajadzīga, un tur viņai ir iespēja pārslēgties uz tipiskākām sievišķīgām īpašībām, uzvilkt kaut ko skaistāku, vairāk smaidīt un ļauties emocijām.

Vēl mazliet par šo tēmu ārpus tipu sakarībām
Inese Prisjolkova
Vīrišķā un sievišķā enerģija